Contractele "băieţilor deştepţi" din energie trebuie anulate, nu desecretizate

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 18 februarie 2009

Actuala conducere PD-L-istă a Ministerului Economiei cercetează posibilitatea desecretizării contractelor încheiate de "Hidroelectrica", în anii trecuţi, prin negociere directă, cu anumiţi furnizori de energie electrică. PD-L-iştii nu sunt primii care au încercat să publice contractele. PNL-ul a mai avut o tentativă eşuată în urmă cu aproape doi ani. Iniţiativa desecretizării contractelor pare, deja, pierdere de timp preţios pentru sectorul energetic, confruntat acum cu lipsa investiţiilor şi probleme legate de asigurarea finanţării în contextul crizei.

Sindicaliştii din energie, aprigi susţinători ai ideii de anulare a acestor contracte, pe care le consideră ilegale, par plictisiţi de asemenea iniţiative eroice ale politicienilor. Adolf Mureşan, preşedintele Federaţiei sindicale Univers-Energia Mileniului III, ne-a declarat: "Aceste contracte sunt fluturate de toate partidele politice ca un stindard care să le aducă un important capital de imagine. Practic, nu se întâmplă nimic. Noi ne-am săturat deja de aceste iniţiative. Nici pe noi şi nici pe consumatori nu ne încălzeşte cu nimic să le vedem publicate pe o pagină de internet. Mai bine s-ar apuca serios de treabă să găsescă modalităţi să le anuleze şi să scoată toată energia la vânzare, în mod transparent. Noi susţinem, în continuare, că aceste contracte sunt ilegale şi că există modalităţi de anulare, fără ca statul să mai plătească despăgubiri".

Domnia sa susţine că, luni seară, sindicaliştii din energie au purtat o discuţie pe această temă cu noua conducere a Ministerului Economiei. Sindicatele au mai discutat şi despre compania energetică naţională, proiect care este, în prezent, reanalizat. Federaţia Univers-Energia Mileniului III, sprijinită de BNS, a militat şi militează pentru constituirea companiei.

O asemenea structură, în opinia sindicaliştilor, ar crea posibilitatea anulării contractelor directe încheiate de Hidroelectrica, precum şi posibilitatea vânzării întregii cantităţi de energie pe pieţele transparente de tranzacţionare, cu preţuri şi cantităţi la vedere şi nu în anexe secrete.

Cei câţiva furnizori de energie care beneficiază, de ani buni, de energie ieftină de la Hidroelectrica au fost botezaţi cu sintagma "băieţi deştepţi" de către preşedintele Traian Băsescu. Domnia sa a ridicat primul problema publicării contractelor "Hidroelectrica" în 2004, când a fost ales preşedinte. Comanda de la Cotroceni nu a rezolvat problema.

Anul 2007 a debutat furtunos pentru energie tot cu scandalul energiei hidro vândută la preţ derizoriu către "băieţii deştepţi". Nici atunci nu s-a întâmplat nimic. Varujan Vosganian, ministrul Economiei la acea vreme, a declarat că a cerut opinia Ministerului Justiţiei şi Curţii Constituţionale despre desecretizarea contractelor. S-au purtat discuţii şi cu furnizorii beneficiari ai contractelor. Varujan Vosganian a anunţat, în aprilie 2007, că aceste contracte comerciale nu pot fi făcute publice decât dacă firmele private sunt de acord cu acest lucru. Altfel, statul riscă să plătească daune considerabile. Şi, evident, firmele private nu au fost de acord cu publicarea contractelor.

Vâlva din jurul contractelor directe ale Hidroelectrica a creat posibilitatea analizării lor de către preşedintele Traian Băsescu, Varujan Vosganian, Călin Popescu Tăriceanu, Monica Macovei. Contractele sunt cunoscute şi studiate şi de către procurorii DNA, care au avut nevoie de ele în deja celebrele anchete încă nefinalizate deschise împotriva lui Traian Oprea, încă director general al Hidroelectrica. Iată, deci, o întreagă armată de personalităţi, care mai de care mai influente, care au rămas doar cu lectura, fără să reuşească să le publice, nemaivorbind de modificare sau anulare.

Ce a descoperit Vosganian:

- Circa 40% din producţia Hidroelectrica este angajată în contracte negociate direct cu furnizorii privaţi.

- Aceste contracte au fost realizate înaintea transparentizării pieţei de energie; cele care nu au expirat înainte de 1 ianuarie 2008 reprezintă 40% din producţia Hidroelectrica şi 10 - 12% din piaţa totală de energie (6 - 7 TW).

- După 1 ianuarie 2008, singurul producător care mai vinde energie prin contracte încheiate prin negocieri directe este Hidroelectrica.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. ei publice faptul ca printre salariatii SC Hidroelectrica-SA se mai afla si unii ce nu si-au cocorjat coloana vertebrala sub ropotul de amenintari mai mult sau mai putin voalate sau al ademenirilor cu clase la salariu practicate de sindicatul ''galben'' Hidrosind si conducerea urmarita penal a SC Hidroelectrica-SA care-l controleaza 100%.

    1. ...cocarjat...

    ambele obiective trebuiesc atinse.Si gasita o noua formula pentru comercializarea transparenta a energiei.(O bursa de profil?)

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb