Contractele de barter au dezavantajat TVR

ANCUŢA STANCIU
Ziarul BURSA #Media-Advertising / 15 decembrie 2005

TVR ar fi putut avea un plus de două milioane de euro în perioada 2002-2005, dacă nu ar fi existat intermedieri în sistem barter

Preşedintele SRTV are suspiciuni în privinţa contractului de achiziţie a şase care de reportaj, în valoare de 10 milioane de euro, prin firma "AGER Leasing", valoare plătită în sis-tem barter cu publicitate TV

Preşedintele SRTV va sesiza Curtea de Conturi, Departamentul Naţional Anticorupţie, precum şi comisiile de specialitate din Parlamentul României

Există unele semne de întrebare în privinţa derulării unor proceduri de încredinţare a contractelor pentru diverse servicii în TVR, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, preşedintele-director general al Societăţii Române de Televiziune (SRTV), Tudor Giurgiu. Domnia sa a evidenţiat, de asemenea, modul în care se derulează o serie de concursuri pentru posturi de execuţie şi felul în care au ajuns în posturi de conducere unii angajaţi ai TVR.

Preşedintele televiziunii publice a dat astfel detalii despre modul în care s-a intenţionat atribuirea către companiile "AGER Leasing" cu integrator tehnic "Broadcast Solutions" a unui contract pentru achiziţionarea a şase care de reportaj, cu o valoare de aproximativ 10 milioane de euro. Tudor Giurgiu a precizat: "Procedura pare că res-pectă legislaţia în materie de achiziţii publice, dar, dacă urmărim derularea istorică a unor astfel de contracte similare (barter), apar suspiciuni legate de instrumentări defectuoase ale decontărilor în barter". Domnia sa mai spune că au exis-tat soluţii tehnice mai bune la acelaşi preţ. "Nu s-a analizat ce a însemnat pentru SRTV un contract similar, respectiv dacă nu cumva vechi clienţi ai SRTV au beneficiat de spaţiu publicitar mai ieftin ca urmare a folosirii metodei barter şi astfel SRTV a încasat mai puţini bani", a menţionat domnul Giurgiu care a mai spus că analizează posibilitatea anulării acestei achiziţii şi reluarea procedurilor de licitaţie.

Preşedintele SRTV a mai dat ca exemplu relaţia contractuală dintre TVR şi "TV Instant Internaţional" cu sediul la Braşov, care a încasat de la TVR un volum de aproape trei milioane de euro, numai în perioada 2002-2005.

Domnul Giurgiu spune că exis-tă suspiciuni cu privire la mecanismele de compensare în barter la care s-a recurs în unele dintre aceste contracte, inclusiv în cel pentru achiziţionarea de care de reportaj: "Există semnale că s-a instituit un sis-tem de intermediere între anumiţi clienţi care cumpărau publicitate la TVR şi compania care gestiona spaţiul de publicitate al televiziunii publice. Din estimările noastre şi din informaţiile pe care le deţinem, am fi putut avea un plus de două milioane de euro în perioada 2002-2005, dacă nu ar fi existat astfel de intermedieri".

În acest sens, TVR a solicitat de la ARBOMedia o situaţie a spaţiului publicitar consumat de "AGER Leasing" sau "Imager" (compania de media grupului AGER) pentru perioada 2002-2005 la ARBOMedia, precum şi nominalizarea clienţilor care au mai cumpărat, înainte de a intra prin "AGER", spaţiu publicitar la TVR prin ARBO, precum şi a clienţilor noi care au fost aşa-zis generaţi de AGER. "Dacă informaţiile ne vor întări suspiciunile, ne vom adresa organelor abilitate în drept să efectueze cercetări", a mai spus domnul Giurgiu.

De asemenea, el a mai dezvăluit faptul că directorul economic al TVR, Sabina Petre, ocupă acest post fără să fi dat concurs. Angajată în 1997 în TVR, Sabina Petre a ocupat postul de director adjunct economic, deşi funcţia pentru care se organizase concursul era cea de director financiar-economic. În 1999, Sabina Petre a fost numită director economic interimar la Direcţia Economică, pînă la organizarea concursului, competiţie care nu s-a mai organizat, iar Sabina Petre a fost validată pe respectivul post.

Tudor Giurgiu a menţionat că, în vederea derulării corecte şi transparente a concursurilor în televiziune, a decis întocmirea unui alt regulament de organizare a acestora, astfel încît TVR să beneficieze de profesionişti şi nu de oameni cu "pile". Preşedintele-director general al TVR a mai semnalat dispariţia de imagini şi casete şi folosirea acestora de către actuali sau mai ales foşti angajaţi ai televiziunii, care au pus respectivele înregistrări la dispoziţia posturilor TV comerciale. Domnia sa a precizat: "Nu voi abdica de la declaraţia de intenţie pe care am făcut-o la începutul mandatului meu, cum spuneam că TVR trebuie să dea dovadă de transparenţă şi corectitudine faţă de toţi contribuabilii şi că, în tot ce se întreprinde, TVR trebuie să impună un standard în ceea ce priveşte etica pentru toată industria mass-media din România. Consider că a sosit momentul ca practicile îndoielnice să ia sfîrşit în Televiziunea Română".

Tudor Giurgiu a precizat că va transmite în acest sens sesizări către Curtea de Conturi, Departamentul Naţional Anticorupţie ca şi la comisiile de specialitate (abuzuri, finanţe, cultură) din Parlamentul României, în legătură cu toate cazurile prezentate mai sus, dar şi cu altele, şi a adăugat că se va folosi de toate mijloacele legale pentru a remedia situaţiile prezentate.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb