Controlul efectuat de Autoritatea Naţională pentru Control (ANC) la UREX Rovinari a descoperit numeroase abateri de la prevederile legale, a căror răspundere o poartă patronii Alexandru Crişan senior şi Alexandru Crişan junior şi conducerea întreprinderii, se arată într-un raport al ANC. Ionel Blănculescu, ministrul controlului, a declarat ieri că motivul pentru care UREX a fost transformată dintr-o firmă profitabilă în una falimentară a fost externalizarea ilegală a veniturilor companiei de către firme-căpuşă (firme din zona de interes a acţionarului majoritar care au beneficiat de profiturile UREX). Controlul a relevat folosirea de către patroni şi conducerea societăţii a procedurilor de plăţi compensatorii şi comisioane fără bază legală. Prin acest procedeu au fost favorizate firmele patronului Alexandru Crişan din Braşov, care, la data controlului, au devenit debitoare cu suma de 125 miliarde de lei. UREX a înregistrat în contabilitate comisioane de 147 miliarde de lei în perioada 1999-2004, fără documente justificative. De asemenea, domnul Blănculescu şi-a manifestat ieri dezacordul în ceea ce priveşte plata drepturilor salariale de către conducere. Astfel, conducerea şi-a încasat drepturile băneşti în procente situate între 10% şi 58%, iar directorul general al societăţii şi-a încasat integral salariul, în condiţiile în care nu au fost achitate restanţele angajaţilor. Raportul ANC concluzionează că greva de la UREX a fost generată de neplata la zi a salariilor muncitorilor societăţii, acestea însumînd la data controlului 11 miliarde de lei. Domnul Blănculescu a precizat că, în urma controlului efectuat la UREX, s-au achitat aproximativ 5 miliarde de lei din restanţele către muncitori, din care 3,8 miliarde de lei au provenit de la acţionarul majoritar, iar 1,2 miliarde de lei din conturile firmei. Raportul ANC precizează că UREX are la bugetele de stat datorii de peste 600 miliarde de lei.
În urma abaterilor constatate, ANC a sesizat Parchetul General de pe lîngă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în vederea începerii cercetării penale a domnilor Alexandru Crişan junior şi senior. De asemenea, ANC a propus extinderea verificărilor prin organele Gărzii Financiare şi de control fiscal la toate firmele patronate de domnul Alexandru Crişan şi de fiul acestuia. În urma controlului, va fi sesizat şi Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor din cauza unor indicii privind circuitul banilor.
UREX Rovinari a fost privatizată în iunie 1999, cînd cinci membri ai familiei Crişan au achiziţionat integral societatea de la FPS pentru suma de 2,9 miliarde de lei. Domnul Blănculescu a declarat că firma a înregistrat, la data de 31 decembrie 2003, datorii de circa 700 miliarde de lei către bugetul de stat, datorii de 82 miliarde de lei către furnizori şi 15 miliarde de lei drepturi salariale nete neachitate către angajaţi. Pierderile înregistrate de societate au crescut de la an la an, ajungînd la 186 miliarde de lei în 2002, respectiv 208 miliarde de lei în 2003. Ministrul controlului apreciază că societatea poate redeveni profitabilă dacă este administrată corespunzător.