Conturile globale şi mecanismul fără prevalidare ar putea fi aplicate din 1 iulie 2010 pentru toţi emitenţii de valori mobiliare înregistrate în sistemele depozitarilor centrali din România, potrivit unui proiect de regulament rezultat în urma consultărilor publice, publicat de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, anunţă NewsIn.
Proiectul mai poate suferi, însă, modificări în urma observaţiilor şi propunerilor, care pot fi transmise până în 10 decembrie.
Totuşi, dacă regulamentul va intra în vigoare în actuala formă, va putea fi utilizat un sistem mixt de conturi (globale şi individuale) şi mecanis-mul cu prevalidare în cazul emitenţilor ale căror valori mobiliare sunt depozitate în cadrul unui sistem de compensare-decontare administrat de un depozitar central din România.
De asemenea, odată cu adoptarea regulamentului, depozitarii centrali şi operatorii centrali vor trebui să se alinieze la aceste reglementări în termen de 2 luni.
Până la mijlocul anului viitor, sis-temul bazat exclusiv pe conturi globale şi mecanismul fără prevalidare se va aplica doar emitenţilor ale căror valori mobiliare sunt înregistrate în sistemul Depozitarului Central, cu condiţia ca valorile mobiliare res-pective să fie tranzacţionate pe o piaţă reglementată sau în cadrul unui sistem alternativ de tranzacţionare dintr-un alt stat membru al Uniunii Europene, indiferent dacă acestea sunt sau nu admise la tranzacţionare pe o piaţă reglementată din România.
De asemenea, mecanismul fără prevalidare poate fi folosit şi în cazul tranzacţiilor cu titluri de stat şi în cazul emitenţilor ale căror valori mobiliare sunt înregistrate în sistemul Depozitarului Central şi constituie obiectul unei oferte publice transfrontaliere derulate în baza unui prospect notificat C.N.V.M. de către o autoritate competentă dintr-un alt stat membru al Uniunii Europene.
Pentru a utiliza conturile globale, casele de brokeraj trebuie să deschidă în sistemul de compensare-decontare şi registru al Depozitarului Central un cont în nume propriu (house) şi cel puţin un cont global în numele clienţilor.
• CNVM a acceptat vânzările în lipsă fără împrumut de acţiuni în prealabil, doar în cazul formatorilor de piaţă
Investitorii care vor să vândă în lipsă (short-selling - n.r.) sunt obligaţi, în prealabil, să împrumute valorile mobiliare vizate. Totodată, intermediarii care realizează operaţiunile de vânzare în lipsă, în nume propriu sau în numele clienţilor, sunt obligaţi să se asigure că anterior a fost încheiat un contract de împrumut pentru valorile mobiliare respective.
Excepţie fac intermediarii care activează ca formatori de piaţă (market makeri - n.r.) pe instrumentele vizate, aceştia nefiind obligaţi să împrumute valorile mobiliare înainte de a vinde în lipsă (naked short-selling - n.r.).
În cazul intermediarilor care nu deţin calitatea de formator de piaţă, aceştia vor putea încheia, în nume propriu, pe conturile house, tranzacţii de vânzare în lipsă după efectuarea unui împrumut de valori mobiliare suficient pentru acoperirea integrală a vânzării în lipsă.
Totodată, potrivit regulamentului, operaţiunile de împrumut de valori mobiliare sunt permise exclusiv pentru efectuarea de tranzacţii de vânzare în lipsă, inclusiv în cazul în care valorile mobiliare sunt împrumutate iniţial de către intermediari, care le împrumută ulterior clienţilor proprii, pentru finalizarea decontării tranzacţiilor, doar în situaţia în care agentul custode nu confirmă decontarea unei tranzacţii sau în situaţia în care, la data decontării, se constată faptul că valorile mobiliare nu sunt disponibile la decontare (acestea nefiind transferate din sistemul unui alt depozitar central printr-o instrucţiune de transfer fără schimb de proprietate).
De asemenea, short-sellingul se poate realiza şi pentru menţinerea calităţii de formator de piaţă. Pe de altă parte, regulamentul interzice operaţiunile de împrumut de valori mobiliare prin care se urmăreşte exclusiv obţinerea de dividende sau exercitarea de voturi în cadrul adunărilor generale ale acţionarilor.
Totodată, dacă proiectul va fi aprobat, operatorul de piaţă va trebui să publice la sfârşitul fiecărei zile de tranzacţionare informaţii privind volumul şi numărul tranzacţiilor de vânzare în lipsă executate pe piaţa reglementată respectivă, pentru fiecare emitent în parte. De asemenea, o bursă are obligaţia de a publica lista valorilor mobiliare admise la tranzacţionare care pot face obiectul vânzărilor în lipsă, alcătuită din cele mai lichide valori mobiliare admise la tranzacţionare pe piaţa reglementată respectivă.