CONVOCÂND O NOUĂ ŞEDINŢĂ SPECIALĂ PENTRU LUNI Ponta le-a cerut miniştrilor să lucreze şi în week-end pe Codul Fiscal

E.O.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 20 martie 2015

Ponta le-a cerut miniştrilor să lucreze şi în week-end pe Codul Fiscal

Actualizare 15:29 Ponta: "A fost o campanie de presă idioată şi nu am mai redus TVA la produsele bio şi tradiţionale"

Premierul Victor Ponta a declarat astăzi, la Consiliul Naţional al PSD, că Guvernul a renunţat, în decembrie, să reducă TVA la produsele bio şi tradiţionale, în urma unei campanii de presă "idioate". Totuşi prim-ministrul a dat asigurări că va insista ca, în noul Cod Fiscal, aceste produse să beneficieze de diminuarea taxei pe valoarea adăugată, precum la alimentele de bază, scrie presa.

Prim-ministrul a afirmat: "În decembrie, când am făcut bugetul şi era un impact foarte mic, am vrut să reducem TVA pentru produsele bio şi cele tradiţionale. A fost o campanie de presă idioată şi noi, în loc să ne vedem de treabă, am zis: «lasă, că le reducem când le reducem pe toate». Deci îmi cer scuze! Data viitoare, nu mă mai iau după tot felul de campanii de acest gen. Eu cred că produsele tradiţionale, pe de-o parte, şi cele bio, pe de altă parte, reprezintă nişte branduri de ţară şi impactul pentru buget oricum e foarte mic - nu vorbim de cât vorbim, în general, la celelalte produse. Am vrut să îmi cer scuze. Să ştiţi că mi-a părut rău după aia, că ne-am uitat la televizor, în loc să ne uităm la interesul României".

Proiectul actualizat al Codului Fiscal arată că lista produselor pentru care Executivul promite TVA de 9% a prevăzut, iniţial, doar pâinea, carnea, peştele, legumele şi fructele, dar a fost extinsă prin includerea altor produse, precum lapte, ouă, animale şi păsări vii.

(Valentin Busuioc)

---

Proiectul Codului Fiscal şi cel al Codului de Procedură Fiscală ar urma să fie finalizat la sfârşitul acestei săptămâni şi rediscutat luni, într-o nouă şedinţă specială de Guvern, după care va fi aprobat miercuri şi transmis Parlamentului spre dezbatere, a anunţat, ieri, premierul Victor Ponta, solicitând celor implicaţi să lucreze şi în week-end la definitivarea celor două iniţiative.

Primul ministru a menţionat: "Astăzi (n.r. joi) sunt ultimele amendamente la Codul Fiscal. Luni, la ora 13.00, ne reîntâlnim cu cei care încă nu au avizat până luni. Cei care au avizat pot să îşi vadă de treabă şi să fie doar un secretar de stat, în aşa fel încât miercuri să am garanţia 100% că cele două proiecte sunt avizate şi să le adoptăm în şedinţa de Guvern".

Executivul a discutat pe marginea celor două proiecte atât miercuri, cât şi ieri, Victor Ponta solicitând urgentarea aprobării acestora de către membrii Guvernului.

Victor Ponta a spus, recent, că Darius Vâlcov va rămâne în funcţia de ministru al Finanţelor până când va fi finalizat Codul Fiscal, premierul semnând, ieri, demisia pe care Vâlcov a depus-o duminică.

Zilele trecute au apărut informaţii potrivit cărora noua variantă a proiectului de Cod Fiscal, care se află în dezbatere publică, are unele modificări faţă de forma iniţială.

Astfel, lista produselor pentru care Guvernul promite TVA de 9%, care, iniţial, includea doar pâinea, carnea, peştele, legumele şi fructele, a fost extinsă prin includerea altor produse, precum laptele, ouăle, animalele şi păsările vii.

Totodată, în noul document, datat 13 martie şi citat de Mediafax, apar unele majorări de taxe. Printre acestea se numără impozitul pe maşini, prin creşterea cuantumurilor fixe luate în calcul la stabilirea sumei finale de plată; impozitul pe terenul intravilan şi cel extravilan, prin creşterea valorilor la care este înmulţită suprafaţa terenului pentru stabilirea sumei de plată; impozitul pentru locuinţe, prin majorarea valorii impozabile în funcţie de care este calculată suma finală de plată, fiind prevăzute creşteri ale acestei valori de peste 6%.

De asemenea, ţigaretele electronice vor fi accizate, începând cu anul viitor, cu o sumă care va creşte anual în raport cu inflaţia.

Printre principalele prevederi ale proiectului de Cod Fiscal se numără reducerea TVA de la 24% la 20% şi scăderea accizelor, ambele măsuri urmând să fie adoptate până la finalul anului în curs, urmând ca, din 2018, TVA să fie redusă până la 16%.

Pe piaţa muncii, ar urma ca, din 2017, să fie reduse contribuţiile sociale atât la angajat, cu 3 puncte procentuale, cât şi la angajator, cu 2,3 puncte procentuale, iar deducerile pentru drepturile de autor vor creşte de la 20% la 40%. Printre altele, impozitele pe venit şi pe profit vor scădea, din 2019, de la 16% la 14%, "taxa pe stâlp" urmând să fie eliminată.

Intenţia autorităţilor este ca ţara noastră să depăşească, în cel mult 10-12 ani, media europeană a PIB pe cap de locuitor şi să beneficieze de cea mai relaxată politică de taxe din UE, potrivit lui Darius Vâlcov.

Ministerul Finanţelor subliniază că, prin implementarea noului Cod Fiscal, impactul bugetar va fi de 8 miliarde euro, pe o perioadă de cinci ani.

Dumitru Costin: "Propunerea de modificare a Codului Fiscal pune o presiune fiscală mare pe veniturile din salarii"

Preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, a declarat că actuala propunerea de modificare a Codului Fiscal pune o presiune fiscală mare pe veniturile din salarii şi descurajează munca.

Domnia sa a declarat: "Constatările pe care le-am făcut din analiza Codului Fiscal au relevat faptul că foarte multe dintre măsuri sunt dedicate în principal mediului de afaceri, beneficiarul este capitalul. Capitalul continuă să fie privit la superlativ, în timp ce munca rămâne Cenuşăreasa pe acest Cod Fiscal. Actuala propunere de modificare a Codului Fiscal pune o presiune fiscală mai mare pe veniturile din salarii. Este favorabil capitalului, mediului de afaceri şi defavorabilă muncii. Noul Cod Fiscal descurajează munca".

Preşedintele BNS a precizat că, din 2005, modificările aduse Codului Fiscal nu au vizat indexarea sumelor deductibile fiscal, ci au crescut impozitarea pe muncă.

Dumitru Costin a spus: "Odată cu creşterea salariului minim, păstrând sumele deductibile pe persoană, pe familie, în funcţie de numărul de persoane aflate în întreţinere, îi iei mai mulţi bani individului. În 2005, 72% dintre salariaţi beneficiau de deducere personală de bază la nivelul maxim de 250 de lei. În 2012, doar 30% dintre salariaţi mai beneficiau de această deducere. Pentru că nu s-au mai modificat pragurile de impozitare, nu au fost crescute odată cu creşterea salariului minim, astăzi luăm de la tot mai mulţi salariaţi din România mai mulţi bani ca impozit".

Dumitru Costin a precizat că Blocul Naţional Sindical a propus o indexare a acestei grile de deducţie, în funcţie de numărul de persoane aflate în întreţinere, dar Ministerul de Finanţe nu a fost de acord, pentru că "veniturile din impozitarea muncii sunt cele mai sigure la bugetul de stat". (A.G.)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb