Adunarea Generală a Acţionarilor Electrica (EL), din 10 noiembrie, se anunţă incendiară, întrucât convocatorul a fost completat cu propuneri din partea Ministerului Energie, dar şi a Băncii Europene pentru Reconstrucţie (BERD) şi Dezvoltare şi a acţionarilor Newtyn TE Partners LP, Newtyn Partners LP şi Fondul de Pensii Administrat Privat ING.
Subiectul principal al Adunării este aprobarea începerii negocierilor cu Fondul Proprietatea (FP) în vederea achiziţionării de către grup a întregii participaţii deţinute de FP la filialele de distribuţie şi furnizare.
AGEA a fost convocată la solicitarea acţionarilor Newtyn TE Partners LP, Newtyn Partners LP, Fondul de Pensii Administrat Privat ING, Fondul de Pensii Facultative ING Activ, Fondul de Pensii Facultative ING Optim şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, deţinând împreună peste 15% din capitalul social al Electrica.
Vânzarea ar urma să aibă următoarele condiţii: "Obiectul achiziţionării: toate deţinerile FP la capitalul social al Electrica Distribuţie Muntenia Nord ("EDMN"), Electrica Distribuţie Transilvania Nord ("EDTN"), Electrica Distribuţie Transilvania Sud ("EDTS") şi Electrica Furnizare SA ("Electrica Furnizare"), după cum urmează: 21,99% din capitalul social al EDMN, respectiv [7.796.022] acţiuni; 22% din capitalul social al EDTN, respectiv [8.167.813] acţiuni; 21,99% din capitalul social al EDTS, respectiv [9.327.282] acţiuni; 22% din capitalul social al Electrica Furnizare, respectiv [1.366.412] acţiuni".
Pe ordinea de zi, se regăseşte împuternicirea Consiliului de Administraţie pentru încheierea tuturor documentelor şi contractelor necesare şi îndeplinirea oricărui act, în relaţia cu orice parte, în vederea finalizării, implementării şi executării achiziţiei.
Acţionarii vor, însă, să aprobe direct contractul, în cazul achiziţiei.
Astfel, convocatorul a fost completat cu următorul punct: "Dacă punctul 2 al ordinii de zi al Adunării nu este aprobat, aprobarea incheierii efective a contractului (inclusiv termenii specifici ai acestuia) având ca obiect achiziţionarea de către societate a participaţiilor minoritare deţinute de Fondul Proprietatea S.A. în toate filialele societăţii va fi decisă de Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor, ce va fi convocată de către Consiliul de Administraţie în mod prompt după şi în măsura în care Consiliul de Administraţie consideră că preţul rezultat ca urmare a negocierilor purtate cu Fondul Proprietatea, în conformitate cu pct. 1 de mai sus, este un preţ acceptabil pentru societate".
Ministerul Energiei a solicitat completarea convocatorului Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) Electrica din 10 noiembrie, propunând trecerea la un Consiliu de Administraţie (CA) format din şapte membri în loc de cinci.
La numai două zile distanţă de la propunerea de majorare a numărului de administratori ai Electrica SA în AGA din 10 noiembrie, Ministerul Energiei s-a răzgândit asupra textului înaintat conducerii companiei. Potrivit unui raport remis BVB, autorităţile vor ca şedinţele Consiliului de Administraţie (CA) al Electrica SA să fie ţinute în mod valabil în prezenţa a cel puţin cinci membri, nu patru aşa cum transmiseseră iniţial. Din cei cinci, doi membri CA vor fi obligatoriu independenţi.
În cazul în care acţionarii, la data de 10 noiembrie, adoptă una dintre cele două propuneri de a mări numărul membrilor Consiliului de la 5 la 7, BERD propune ca următorul proces să aibă loc: "- Comitetul de Nominalizare şi Remunerare va supune Consiliului înainte de sfârşitul anului un set de criterii de eligibilitate pentru membrii Consiliului;- După adoptarea acestor criterii, Consiliul în funcţie va convoca o adunare generală extraordinară a acţionarilor înainte de data de 15.01.2016 pentru a aproba criteriile de eligibilitate pentru membrii Consiliului, în condiţiile art. 13 (4) (r); - După adoptarea criteriilor de eligibilitate de către acţionari, Consiliul va convoca imediat, dar nu mai târziu de 01.03.2016, o adunare generală extraordinară pentru a alege un nou Consiliu; - Toate părţile îndreptăţite potrivit legii vor putea propune candidaţi pentru ocuparea unei funcţii de membru în Consiliu către Comitetul de Nominalizare şi Remunerare. Comitetul va analiza candidaţii pe baza criteriilor de eligibilitate şi toţi cei care vor îndeplini condiţia de a fi eligibili vor fi automat supuşi votului adunării generale extraordinare mai sus menţionate. Dacă Comitetul, pe baza criteriilor de eligibilitate, va considera unul sau mai mulţi candidaţi ca neeligibili, aceşti candidaţi vor fi respinşi".
În ultima perioadă, prin minister au circulat intens zvonuri că statul vrea să-i înlocuiască, în acest mod, pe Victor Cionga şi pe Victor Vlad Grigorescu din CA-ul Electrica şi să impună trei oameni noi. Cei doi au fost susţinuţi anul trecut de fosta conducere a ministerului.
În prezent, CA-ul Electrica SA este format din cinci membri neexecutivi: Victor Cionga - ales preşedinte al CA până în ianuarie 2016, Arielle Malard de Rothschild, Michael Boersma, Cristian Buşu şi Victor Vlad Grigorescu.
1. Varza
(mesaj trimis de Tudor în data de 14.10.2015, 00:59)
Ce varza a reusit tov Gerea sa faca la Electrica!!! Dorinta de a pune mana pe banii companiei este mai puternica decat frica de puscarie.
Complicitatea BERD este vizibila de pe Luna. Nu este nevoie aprobarea AGA pentru a cumpara participatiile si BERD stie asta.
Cea mai buna solutie pentru companie ar fi majorarea capitalului social in filiale, in acest fel banii ar ramane in grup, disponibili pentru investitii in modernizari, si FP ar fi masiv diluat.
Se pare insa ca Eliott in complicitate cu Gerea si BERD a hotarat altfel, cea mai proasta varianta pt companie si banii actionarilor.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de MIHAI în data de 14.10.2015, 09:41)
Sa dispara fondul prprietatea di n actionariatul Electrica.Nu va dati seama ca ei raman actionari pe viata fara sa fI cumparat o actiune? F.P A CAPUSAT INTREAGA ECONOMIE CE FACE D.N.A-UL.?.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.10.2015, 12:23)
FP e mega escrocheria mileniului 3 in romania...asta arata cat de curve au fost si sunt politicienii, crapar-ar ficatul in ei...fp se face mic din cauza rascumpararilor, dar daca ambasadorul sua le da biletelul, statul va accepta fara probleme
2. Listare bvb
(mesaj trimis de V. Silvestru în data de 14.10.2015, 10:17)
Propun listarea companiilor si vanzarea pe bursa la pretul pietei a detinerilor FP. Acum FP obliga statul roman sa renunte la fondurile lasate la EL pt investitii. Asa s-au capusat toti banii romanilor pentru dezvoltare. FP este sc privata, sa-si vanda participatiile cui vrea . Dar, daca este o suma uriasa de retras din Romania, de ce nu? Conducatorii nostri sunt " darnici din fire" de 25 de ani. De unde ni se trage noua saracia, lipsa de respect a occidentalilor, s.a.? Ideea actionarilor externi este cum sa scoata toata suma din tara cu eforturi minime. A mers si nu ma indoiesc ca vor reusi. In acest moment este profitabil pt stat sa cumpere participatii la care a renuntat? Poate ar trebui sa le cumpere BERD. Vreau investitii in Romania!!!
2.1. MAJORARI DE CAPITAL!!! (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de MIRCEA în data de 14.10.2015, 11:54)
Banii trebuie sa ramana in societate pentru investitii in modernizari asa cum a fost prezentat in prospectul de oferta. Electrica pentru asta trebuie sa faca majorari de capital social in filiale si sa foloseasca banii pentru investitii. Dar se pare ca nu pentru asta s-a dat mita.....DNA poftiti va rog, usa este deschisa informatiile sunt publice. Sau avem consemn sa nu ne atingem de Eliott si asoiciatii interni sau externi.
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.10.2015, 12:25)
sunt clar de acord sa faca mcs in filiale...sa vina si belitii cu bani, tu-i in basca de fripturisti
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de MIHAI în data de 14.10.2015, 14:14)
BANII necesari pentru rascumpararea actiunilor de la F.P SA FIE TRANSFORMATI IN ACTIUNI la valoarea de 10 roni si sa fie oferiti actionarilor.!
3. fără titlu
(mesaj trimis de marius în data de 14.10.2015, 19:18)
Daca Electrica va incepe negocierile cu FP cu pistolul la tampla, asa pret va obtine.
Daca pana acum FP a fost fortata de actionari sa vanda si nu a facut-o pt ca nu i-a convenit pretul, de ce guvernul doreste sa forteze Electrica sa cumpere? Asta inceamna slabirea pozitiei Electrica in negocieri si nu este deloc in interesul actionarilor Electrica. Deci guvernul isi saboteaza propriile companii.
4. sa-i dam crezare actionarului principal
(mesaj trimis de The Brute în data de 14.10.2015, 20:21)
"Un audit realizat într-un mod profesional va aduce valoare unui client. Cele
4 litere K-P-M-G, arată utilizatorului și pieței că situațiile financiare au fost
analizate de către un auditor care este dedicat celor mai înalte standarde
profesionale, cu o echipă care oferă cele mai bune servicii. Numele și
reputația noastră sunt cunoscute în România.”
Bill Bowman,
Deputy Senior Partner KPMG în România