CONVULSII PENTRU ANUL ELECTORAL 2008 Curentul electric pentru populaţie stă "pe spatele" energiei ieftine de la "Nuclearelectrica"

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 11 decembrie 2007

Curentul electric pentru populaţie stă "pe spatele" energiei ieftine de la "Nuclearelectrica"

Furnizorii de pe piaţa liberă cer publicarea tarifelor şi cantităţilor stabilite pentru piaţa reglementată

Strădania ANRE de a face un coş de consum cât mai avantajos pentru populaţie şi micii agenţi economici, astfel încât să ţină în frâu preţul electricităţii în anul electoral 2008, perturbă contractarea pe piaţa liberă. "Nuclearelectrica" a fost nevoită să-şi retragă ofertele de vânzare a energiei aferente anului viitor, anunţate pentru astăzi pe Piaţa Centralizată a Contractelor Bilaterale (PCCB), deoarece ANRE (reglementatorul pieţei de energie) nu a transmis producătorilor catităţile şi preţurile ferme pentru piaţa reglementată.

Ofertele anulate din 11 decembrie ale "Nuclearelectrica" SA totalizează 1.043.280 MWh. La vânzare în această săptămână a mai rămas puţin peste un milion MWh, cu livrare în 2008. Societatea a mai retras ieri două oferte de câte 193.200 MWh pentru 2008, care fuseseră scoase la licitaţie pe PCCB în data de 13 decembrie.

Teodor Chirica, directorul general al "Nuclearelectrica", ne-a declarat: "ANRE ne-a comunicat că trebuie să livrăm circa 70% din totalul producţiei pe 2008 pentru consumatorii captivi. este, oficial, odată cu punerea în funcţiune a Unităţii 2, pilonul menţinerii stabilităţii preţului energiei pentru consumul populaţiei în 2008.

Numai că suntem, încă, într-o mare incertitudine, ca toţi ceilalţi producători, pentru că reglementatorul nu ne-a comunicat nici acum cantităţile profilate şi preţurile pentru piaţa reglementată. Sperăm să se rezolve problema în această săptămână".

Conducerea "Nuclearelectrica" susţine că decizia ANRE nu va afecta profitabilitatea companiei în 2008 dacă va stabili preţuri acoperitoare pentru toate costurile de producţie. Astfel, faţă de anul 2007, când un sfert din cantitatea produsă de "Nuclearelectrica" a fost disponibilă pentru piaţa liberă, în 2008 această cantitate creşte la aproape o treime.

Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), ne-a declarat: "Operatorii activi de pe piaţa liberă de energie sunt, încă, bulversaţi de retragerea acestor oferte, mai ales că mulţi a depus garanţii acoperitoare pentru mare parte din cele 2,7 milioane MWh licitate de . Este pentru prima dată când un producător iese cu oferte pe PCCB şi le retrage din cauza ANRE. Pentru piaţa liberă, acest semnal este foarte rău pentru că se repetă situaţia tensionată de anul trecut, când ANRE a comunicat cantităţile şi preţurile pentru consumatorii captivi în preajma Crăciunului. Sperăm ca piaţa să-şi reia cursul normal în cel mai scurt timp, odată cu stabilirea fermă a acestor cantităţi".

Domnia sa a reiterat, cu această ocazie, solicitarea AFEER ca ANRE să reia publicarea, întreruptă în 2005, a tuturor preţurilor şi cantităţilor reglementate pe care le stabileşte anual. În acest fel, piaţa intră în normalitate şi sunt îndepărtate toate suspiciunile legate de modul de stabilire a tarifelor şi cantităţilor pe care producătorii sunt obligaţi să le livreze populaţiei şi consumatorilor eligibili.

Teodor Chirica apreciază că soluţia aleasă de ANRE pentru stabilitatea preţului energiei în 2008 este cu două tăişuri. Pe de o parte, este bine că populaţia beneficiază de o cantitate consistentă a energiei nucleare ieftine, care mai atenuează din impactul unor preţuri mai mari de la producătorii de energie pe bază de gaze şi cărbune. Pe de altă parte, şovăiala ANRE în comunicarea, în timp util, a cantităţilor pe care producătorii sunt obligaţi să le livreze consumatorilor captivi conduce la perturbări serioase în contractarea pe piaţa liberă şi stârneşte suspiciuni în legătură cu corectitudinea deciziilor.

Furnizorii mizau, în acest sfârşit de an, pe o cantitate sporită scoasă la licitaţie de "Nuclearelectrica" SA, care, în schimb, a fost nevoită să retragă unele cantităţi. Aşa că nu le rămâne decât să liciteze pentru energia mai scumpă, produsă pe bază de cărbune, de la complexurile energetice. Preţurile mai mari de pe piaţa liberă îi afectează direct pe marii consumatori de energie electrică. Indirect, populaţia suportă scumpirile, prin achiziţionarea produselor fabricate de aceşti mari consumatori.

Ion Lungu apreciază că furnizorii nu vor ajunge, anul viitor, să achiziţioneze masiv energie ieftină din import, pentru a fi competitivi, deoarece avem suficientă producţie în ţară. AFEER speră că situaţia contractării pe piaţa concurenţială se va limpezi în curând şi că "Hidroelectrica" va vinde o parte din energie pe PCCB.

Răspunsul ANRE la o scrisoare trimisă, în data de 5 decembrie 2007 de "Nuclearelectrica", solicită companiei producătoare să aibă în vedere că va trebui să livreze pentru consumatorii captivi 7,2 TWh din totalul producţiei aferente anului viitor. În acelaşi document, în posesia căreia a intrat ziarul BURSA, conducerea ANRE arată că este prematură solicitarea "Nuclearelectrica" (datată acum nici o săptămână) de stabilire a cantităţilor orare de energie pentru piaţa reglementată în 2008.

Reglementatorul pieţei mai explică, scurt, că preluarea pentru populaţie a circa 70% din totalul producţiei de energie nucleară este justificată şi de faptul că reprezentanţii Comisiei Europene au decis reducerea planului naţional de emisii al ţării noastre cu circa 20% pentru perioada 2008-2012. Cu alte cuvinte, producătorii poluanţi de energie pe bază de gaze, păcură şi cărbune vor trebui să-şi micşoreze producţia aferentă acestui segment de piaţă. Neluarea acestei decizii ar conduce la costuri suplimentare legate de plata unor penalităţi şi a achiziţiei certificatelor de emisii, şi deci, a majorării preţurilor pentru consumatorii finali.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb