"Copy-paste", metoda de succes a lui Sobolewski

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 4 februarie 2015

"Copy-paste", metoda de succes a lui Sobolewski

Premiile acordate de BVB, importate de la Varşovia

Omul anului în piaţa de capital, acelaşi Gabriel Dumitraşcu: "Îmi doresc să mă întorc pentru listarea Hidroelectrica, care va fi cel mai mare succes"

Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti, a ratat toate ocaziile să fie original, la recepţia pe care a găzduit-o, luni seară, pentru inaugurarea anului bursier.

Ţinuta impusă de organizatori era fie costumul tradiţional românesc, fie "black tie", BVB lăudându-se că sărbătoreşte "România, tradiţiile româneşti, precum şi potenţialul pe care îl are România".

Ar fi fost frumos să îl vedem pe Ludwik Sobolewski în iţari. Sau măcar pe Lucian Anghel. Ar fi dat un sens conceptului evenimentului şi ar fi arătat o gândire coerentă la nivelul organizatorilor.

În schimb, la sărbătoarea tradiţiilor româneşti, pe scenă s-a vorbit mai mult în engleză, premiile acordate celor care au contribuit la dezvoltarea pieţei de capital purtau denumiri în engleză şi, mai mult, erau copiate după evenimentele asemănătoare ţinute de Bursa din Varşovia, încă de pe vremea când Sobolewski conducea Bursa poloneză, cum ar fi spre exemplu "Bridge Award".

BVB a creat, totuşi, o mică surpriză, "copiind" premiul "Personalitatea anului" de anul trecut.

Trofeul pentru 2014 i-a fost acordat tot lui Gabriel Dumitraşcu, fost şef al Departamentului pentru energie, care s-a ocupat de ofertele de listare ale companiilor de stat.

Adevărul este că statul i-a fost un sprijin de nădejde directorului BVB şi pe finalul lui 2013, când au avut loc listările Nuclearelectrica şi Romgaz, şi, în 2014, când a fost oferta "Electrica", activitate care a contribuit la îndeplinirea criteriilor de performanţă.

Înaintea decernării premiilor, pe holuri, se vorbea că Gabriel Dumitraşcu avea să primească, din nou, premiul de "Omul Anului". Cu toate acestea, domnia sa spune că a fost surprins de distincţia acordată, pentru al doilea an consecutiv.

Domnul Dumitraşcu a declarat: "Este un premiu care m-a surprins în mod deosebit. Ţin să mulţumesc pentru generozitatea de care au dat dovadă membrii pieţei de capital. Generozitatea nu o traduc prin valoarea indubitabilă a premiului, cât prin faptul că premiul a venit la timp, într-un moment de cumpănă pentru mine, care îmi readuce încrederea că activitatea pentru dezvoltarea pieţei de capital româneşti trebuie continuată şi dusă la un bun sfârşit.

Îmi doresc să revin pentru listarea Hidroelectrica, care va fi cel mai mare succes".

Cu aşa un scop, Dumitraşcu s-a înscris deja în lupta pentru "Omul Anului" pe 2016, căci atunci este preconizată listarea Hidroelectrica, aflată, deocamdată, în insolvenţă.

Categorii de premii: Premiile acordate de BVB, la gala inaugurării anului bursier:

Pe lângă premiul "Personalitatea anului 2014", BVB a mai acordat următoarele distincţii:

1. Investitorul instituţional care a contribuit cel mai mult la dezvoltarea pieţei decernat către BERD, ca cel mai mare şi mai activ investitor instituţional în România, precum şi ca promotor al procesului de reformă a pieţei de capital şi al eliminării barierelor ce stau în calea dezvoltării acesteia.

2. Bridge Award pentru stabilirea conexiunii dintre economia reală şi piaţa de capital decernat către Coaliţia pentru Dezvoltarea României, pentru asigurarea în 2014 a unei baze de consultare cu instituţiile publice şi Guvernul, pe teme de impact asupra climatului economic şi de afaceri din România.

3. Bridge Award pentru stabilirea conexiunii dintre economia reală şi piaţa de capital decernat către Echipa Departamentului pentru Energie din cadrul Ministerului pentru Energie, IMM-uri şi Mediu de Afaceri, pentru că au implementat cu profesionalism şi succes proiecte naţionale, creând astfel fundamentele unor sinergii între economia naţională şi sectorul financiar.

4. Premiu pentru susţinerea şi dezvoltarea culturii financiare decernat către Ştefan Nanu, Director Trezorerie la Ministerul Finanţelor Publice, pentru dezvoltarea de produse financiare ţinând cont de potenţialul pe care îl are comunitatea investitorilor de retail.

5. Membrul BVB care a intermediat cea mai mare parte din rulajul cu acţiuni în 2014 (incluzând ofertele publice) decernat către Raiffeisen Bank România.

6. Membrul BVB care a intermediat cea mai mare parte din rulajul cu acţiuni în 2014 (excluzând ofertele publice) decernat către Swiss Capital.

7. Membrul internaţional BVB cu cel mai mare rulaj şi care a contribuit la promovarea Bursei în comunitatea internaţională decernat către Wood & Company Financial Services, pentru că a vândut acţiuni ale companiilor româneşti listate, a promovat aceste acţiuni şi piaţa de capital în rândul investitorilor instituţionali străini, din Europa şi SUA.

8. Membrii BVB cei mai activi ca Market Maker pe acţiuni în 2014 decernat către Raiffeisen Centrobank AG şi Wood & Company Financial Services, fiind cei mai implicaţi participanţi care au oferit investitorilor acces crescut la piaţă, măsurat în termen de număr de acţiuni pentru care asigură serviciul de market making şi valoarea tranzacţionată cu acestea.

9. Premiu pentru cea mai activă firma în sectorul emiterii de instrumente financiare, altele decât acţiunile, în 2014 decernat către Erste Group Bank AG, ca cel mai activ emitent de produse structurate, nu doar că număr al acestora, dar şi ca diversitate a activului suport.

10. Membrul BVB cu cel mai mare rulaj intermediat în piaţa obligaţiunilor în 2014 decernat către Raiffeisen Bank România.

11. Premiu pentru susţinerea proiectelor BVB şi a promovării pe plan internaţional a pieţei decernat către BRD-Groupe Societe Generale, întrucât a fost implicat în toate proiectele de schimbare a infrastructurii pieţei, în special în cel de separare a sistemelor de tranzacţionare şi post-tranzacţionare şi tranziţie la T+2, aducând cele mai bune practici în domeniu şi know-how internaţional, şi susţinând promovarea reformei infrastructurii pieţei în rândul clienţilor.

12. Premiu pentru pilonul instituţional al pieţei de capital în 2014 decernat Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), întrucât investitorii instituţionali din industria fondurilor de pensii au fost implicaţi în 2014 în proiecte majore de reformă a pieţei de capital, care să îmbunătăţească capacitatea de investiţii a participanţilor la piaţă locală, toate acestea pentru a pune România pe radarul marilor investitori.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. In delapidarea investitorilor de la Harinvest Sobolewski a adus o contributie majora! N-a fost inca cercetat asa cum inca nu s-a aflat unde au ajuns detinerile investitorilor ! Cine tace ?

    se gasesc cartitori!

    nu inteleg..trebuia sa reinventeze roata pentru piata de capital din RO care nu se ridica la genunchiul celei din Polonia? Macar se misca ceva pe aceasta piata plina de infractori, in care nici nu are rost sa ti risti banii pentru ca sigur ti-i va sifona vreun grup organizat.

    Statul e singurul care tine piata asta in viata prin listarile pe care le face. Brokerii astia, in afara sa fie combinatori, pot sa aduca si ei o companie privata pe care sa o listeze?? Se lanseaza AeRO..sa vedem de ce sunt in stare consultantii.. tare mi-e ca iar vor iesi toti sa reclame lipsa privatizarilor de stat pe bursa! Iar presa, in loc sa critice lipsa de activitate a brokerilor, cauta subiecte "senzationale" in alte parti! Jenibil 

    1. Daca tu, din interior, cunosti astfel de chestiuni, ai obligatia sa anunti organele abilitate. Doar ca sa-ti iei simbria, e cam riscant sa faci afirmarii de acest gen, nu? Deci, cine e jenibil?!

    Beeecause copy paste nu se potriveste Bucharest Warsaw. Verificati conditii admitere piata reglementata SI veti observa site BVB niciun indiciu referitor IFRS. De CE oare:-)poate ne spune domnul Florin Georgescu si ne arata doamna Gheorghe CE diferenta este intre RAS si IFRS:-)

    Mai pardon; sunteti plagiatori! metoda Copy-paste a fost patentata de catre Ponta, asa ca grija, poate va treziti la bara. 

    1. Deoarece inca este ocupata de catre domnul Schulz,conform Spiegel citand raspunsul la intrebarea renumitului jurnalistVergil Bestialu,astfel ca stange halten Ponta Schulz primul rezultat ocupa PE Goagal😊

    DIICOT ridica cu mascatii documente de la Swiss, in cazul Balteanu si Bursa ii mai si premiaza.!!! Halal Bursa!!!

    1. Cans au reusit Mai repede ca iozefini Sa dispara alocutiunea unui domn la serbarea mioritica a omv petrol care spunea ca nu plate Sa conduca vaporelu cucrudelu da navigatorul poate Sa influenteze directia. Cand l-am intrebat pe Kommandant Basescu SI mi-a spus exclus domnii au SI excluss pagina de pe site-ul ebrd.com.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb