Ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Cord Meier-Klodt, a declarat, astăzi, la simpozionul "Hotărârea de Adeziune a Saşilor la Unirea cu România la 100 de ani", că prin aniversarea a 100 de ani de la declaraţia de la Mediaş se sărbătoreşte în mod simbolic ansamblul relaţiilor româno-germane care "sunt unice, în felul lor".
"În prezent, Germania este unul dintre cei mai importanţi parteneri ai României. În aproape orice privinţă. Iar acest lucru se datorează, în esenţă, influenţei minorităţii germane, existenţei acesteia ca grup etnic autohton pe aceste frumoase meleaguri şi până la deja proverbialul său 'rol de punte' între ţările noastre astăzi, la care face referire şi Tratatul de prietenie româno-german din anul 1992", a spus diplomatul german, potrivit Agerpres.
În opinia ambasadorului Cord Meier-Klodt, regiunile în care au trăit timp de secole germani şi în care au existat şi există şcoli germane, linii de studiu universitare în limba germană şi învăţământ profesional după modelul dual german se bucură, astăzi, de un mare succes economic.
"Poate exista un semn mai convingător de apreciere a acestei moşteniri din partea întregii populaţii, decât faptul că, în prezent, cererea privind limba germană şi tot ceea ce este german este mai mare decât oricând? De ce este aşa? Pentru că mulţi - părinţi, elevi, studenţi, ucenici - o consideră ca pe o cheie a succesului în viaţă. Fiindcă, desigur, este vorba despre mult mai mult decât doar despre cuvinte şi gramatică. Este vorba despre valori, despre şanse şi perspective - aici, în ţară, în Europa noastră comună şi în plan internaţional", a arătat Cord Meier-Klodt.
El a menţionat mai multe iniţiative ale Germaniei în România - programul de susţinere a cadrelor didactice din şcolile cu predare în limba germană ca limbă maternă, construirea, extinderea şi întreţinerea şcolilor germane, consolidarea cooperării în domeniul universitar şi al cercetării - menţionând că ţara noastră îşi doreşte astfel de programe.
"România are nevoie şi îşi doreşte şi astăzi toate acestea şi, poate, astăzi mai mult decât oricând. Şi tocmai de aceea apărăm astăzi această moştenire, împreună şi cu fermitate împotriva defăimărilor şi atitudinilor ostile. Desigur, spre binele minorităţii însăşi, dar, în egală măsură, spre binele întregii Românii, spre binele prieteniei noastre româno-germane şi spre binele Europei noastre comune, Europei valorilor comune, acum, la preluarea primei preşedinţii a României la Consiliul Uniunii Europene", a subliniat Cord Meier-Klodt.
Ambasadorul Germaniei în România participă, sâmbătă, la Simpozionul "Hotărârea de Adeziune a Saşilor la Unirea cu România la 100 de ani", organizat la Liceul Teoretic Stephan Ludwig Roth din Mediaş de către Forumul Democrat al Germanilor din România şi Fundaţia Fundaţia Hanns-Seidel.
Între participanţii la simpozion se mai regăsesc primarul municipiului Mediaş, Gheorghe Roman, preşedintele FDGR, dr. Paul-Jurgen Porr, reprezentantul Fundaţiei Hanns-Seidel în România, Daniel Seiberling, directoarea Liceului Teoretic Stephan Ludwig Roth din Medias, Elena-Teodora Ion, muzeografi şi istorici.