Coreea de Nord a lansat, miercuri, două rachete balistice cu rază scurtă de acţiune în largul coastei estice, a anunţat armata sudică, cu doar o zi înainte ca vicepreşedintele american Kamala Harris să sosească la Seul, informează news.ro.
Lansarea rachetelor a avut loc la două zile după ce forţele din Coreea de Sud şi SUA au efectuat un exerciţiu militar în apele de pe coasta estică a Coreei de Sud, exerciţii care au implicat şi un portavion. Duminică, Coreea de Nord a tras o altă rachetă balistică spre mare, în largul coastei de est.
Rachetele de miercuri au fost lansate din zona Sunan din Phenian, capitala Coreei de Nord, între ora locală 18.10 şi 18.20, au declarat şefii Statului Major Interarme din Coreea de Sud.
"Armata noastră a consolidat supravegherea şi vigilenţa şi menţine o poziţie de pregătire solidă în timp ce cooperează îndeaproape cu Statele Unite", au spus aceştia într-un comunicat.
Paza de coastă a Japoniei a anunţat, de asemenea, un test de rachetă balistică suspectat, pe care ministrul Apărării Toshiro Ino l-a condamnat ca fiind "inacceptabil".
"Seria de acţiuni ale Coreei de Nord, inclusiv lansările repetate de rachete balistice, reprezintă o ameninţare la adresa păcii şi securităţii Japoniei, a regiunii şi a societăţii internaţionale", a mai afirmat el.
După o călătorie în Japonia, Harris va ateriza în capitala sud-coreeană şi va vizita joi zona demilitarizată (DMZ) dintre vecini.
Într-un discurs ţinut câteva ore mai devreme, la bordul USS Howard, în oraşul japonez Yokosuka, Harris a numit lansarea rachetelor de duminică parte a unui "program ilicit de arme care ameninţă stabilitatea regională şi încalcă mai multe rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU".
Coreea de Nord a testat numeroase rachete în acest. Drept răspuns, exerciţiul comun de săptămâna aceasta al Seulului şi Washingtonului este o demonstraţie de forţă menită să avertizeze împotriva a ceea ce ar putea fi primul test nuclear al Phenianului din 2017.
Din 2006, Coreea de Nord a fost supusă sancţiunilor ONU, pe care Consiliul de Securitate le-a intensificat în mod constant şi unanim de-a lungul anilor pentru a opri finanţarea programelor de arme nucleare şi rachete balistice.
Coreea de Nord respinge rezoluţiile ONU ca o încălcare a dreptului său suveran la autoapărare şi la explorarea spaţiului şi a criticat exerciţiile militare ale Statelor Unite şi Coreei de Sud ca dovadă a intenţiilor lor ostile.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Credinciosul în data de 28.09.2022, 20:46)
Corenii fac rachete,bombe nucleare,noi cu 2% din pibul mare cumparam una alta si nu mai fabricam in ro nici obuze!
Intelepti oameni ne conduc!