• Dan Bunea, vicepreşedinte executiv al Băncii Comerciale Române, estimează că pilonul III va atrage în primul an de funcţionare între 100 şi 200 milioane de euro iar pilonul II cel puţin un miliard de euro în fiecare an
Sistemul de pensii se va axa pe cinci piloni şi nu pe trei aşa cum a fost stabilit iniţial. Mihai Şeitan, preşedintele Casei Naţionale de Pensii şi Alte Drepturi Sociale, a declarat ,cu ocazia conferinţei organizate de BCR în cadrul "Euromoney" la Dubrovnic, că sunt într-un stadiu avansat de lucru cei trei piloni cunoscuţi în prezent (pilonul I - al pensiilor de stat, pilonul II al pensiilor private obligatorii pentru persoanele sub 35 de ani şi pilonul III al pensiilor private facultative). În plus, există un proiect legislativ pentru alţi doi piloni: pilonul IV care se va materializa prin constituirea unui fond destinat pensionarilor existenţi şi pilonul V care se bazează pe economisirea individuală prin asigurări de viaţă.
Astfel, pentru pilonul IV, statul va constitui un "fond special" din acţiuni pe care le deţine la diverse companii, precum şi o parte a banilor încasaţi din privatizări. Din acest "fond special" va fi acordată o sumă fixă peste pensie, pensionarilor deja existenţi în sistemul public, a explicat domnul Şeitan. Fondul va fi administrat privat de către o companie aleasă prin licitaţie internaţională.
Mihai Şeitan a explicat că nu a fost încă stabilită valoarea sumei fixe care va fi acordată fiecărui pensionar din acest fond şi nici dacă va fi plătită lunar sau trimestrial. Suma nu va fi însă variabilă în funcţie de valoarea pensiei, dar nici nu va fi acordată tuturor pensionarilor. Cel care are deja o pensie de 20 milioane de lei vechi nu va mai primi şi această sumă fixă, a subliniat domnul Şeitan. Acest proiect se discută la nivel politic, a mai precizat domnia sa.
Pilonul IV ar trebui să devină funcţional la finele anului viitor şi adresează celor care au în prezent circa 50 de ani şi nu mai pot participa la sistemul privat de pensii.
Al V-lea pilon există deja (deşi nu se numeşte aşa) fiind materializat în asigurările private de viaţă. În prezent există peste 100.000 de clienţi ai companiilor de asigurări care şi-au cumpărat un produs similar celor care vor fi înglobate în pilonul V. Domnul Şeitan anticipează că acumulările prin acest sistem vor ajunge la circa 4 miliarde de euro în 2018, iar numărul de participanţi în acest pilon se va ridica la peste un milion.
În prezent se lucrează la crearea unui sistem de deductibilităţi pentru acest sistem de asigurări.
Piaţa pensiilor din toate cele cinci piloane va ajunge în 2018 la 40 miliarde de euro, conform estimărilor preşedintelui Casei Naţionale de Pensii şi Alte Drepturi Sociale.
Pilonul III este programat să devină funcţional la începutul anului viitor, iar pilonul II în a doua parte a anului viitor.
Dan Bunea, vicepreşedinte executiv al Băncii Comerciale Române, estimează că pilonul III va atrage în primul an de funcţionare între 100 şi 200 milioane de euro şi câte 100 de milioane în anii următori, iar pilonul II va creşte cu cel puţin un miliard de euro în fiecare an.
Pensiile private vor determina o creştere susţinută şi a fondurilor deschide de investiţii care îşi vor mări activele de circa 30 de ori în următorii 3-5 ani. Aceste evoluţii vor face ca în următorii zece ani, sume suplimentare de peste 20 de miliarde de euro să poate fi utilizate pentru investiţii şi pentru a alimenta o creştere economică susţinută de circa 5,5% - 6%.
În noiembrie va începe procesul de autorizare a companiilor care vor dori să facă administrare de pensii private faculative (pilonul III), iar de la 1 ianuarie vor putea să funcţioneze efectiv. Domnul Şeitan estimează că vor fi între opt şi zece companii pe această piaţă.
Pilonul II va fi mai greu de pus în aplicare pentru că trebuie să existe pe lângă perioada de autorizare a companiiilor, care vor oferi aceste produse, şi o perioadă în care angajaţii să opteze pentru compania de la care doresc o pensie privată.