CORESPONDENŢĂ DE LA MELBOURNE / OPINIA DE LA ANTIPOZI Un exemplu de piaţă concurenţială nefuncţională

Eugen Ionescu
Ziarul BURSA #Materii Prime #Energie / 2 august 2021

Un exemplu de piaţă concurenţială nefuncţională

De câteva luni, un subiect de dezbatere în mass-media din România îl constituie scumpirea tarifelor la energia electrică după liberalizarea preţurilor.

Soluţia oferită de ministrul de resort şi alţi experţi (comentatori)? Cetăţenii să evite tariful pentru aşa-numitul serviciu universal, prin accesarea pe internet şi studierea preţurilor oferite pe piaţa concurenţială. Cred, însă, că primul lucru pe care ar trebui să-l facă aceşti experti ar fi să-i ia Ia scuturat pe cei de la Consiliul Concurenţei, care patronează asupra unei pieţe care numai... concurenţială nu se arată! Aceasta, fiindcă existenţa unei pieţe concurenţiale ar trebui să presupună prezenţa pe ea a unui număr mare de furnizori de servicii, care să fie angajaţi în lupta pentru atragerea consumatorului. Or, aşa ceva se pare că nu există - mai degrabă tind să cred că piaţa a fost împărţită între furnizori ce au reuşit să pună bariere împotriva altora, doritori să intre pe ea.

Nu trebuie să fii mare economist ca să-ţi dai seama că, pentru a fi cât mai profitabil, trebuie să măreşti numărul de clienţi printr-o ofertă atractivă ori să oferi un tarif mai mare în schimbul unor servicii gratuite sau ieftine. În principiu, profitabilitatea în cazul furnizorilor de energie este dată de relaţia preţ-număr de abonati.

Spre deosebire de România, în Australia - ţara în care trăiesc - nu mi se recomandă să analizez pe internet ofertele de pe piaţa concurenţială. Nu este necesar să fac nimic în acest sens, întrucât piaţa vine la mine şi zilnic primesc telefoane cu oferte de furnizare a gazului şi electricităţii.

Cum nu-mi pierd timpul să analiz factura, care este dificil de înţeles pentru cei neiniţiaţi (majoritatea consumatorilor), la întrebarea "cu cât mă va costa mai ieftin oferta respectivă" răspunde chiar furnizorul de servicii: după ce îmi solicită informaţii asupra ultimei facturi, îmi comunică prompt tariful său şi ce economie anuală pot realiza. Este posibil să recunoască, dacă este cazul, chiar faptul că nu poate "bate" tariful meu curent. Nu exclud cu totul posibilitatea de a fi şi indus în eroare, dar în general aşa ceva se întâmplă rar (să-ţi distrugi reputaţia poate însemna sinucidere comercială).

Oare de ce în România furnizorii de energie nu fac şi ei nici un efort să atragă clientelă pentru a-şi mări cota de piaţă şi profitabilitatea? Simplu de răspuns: probabil (dacă nu în mod cert!) că ei sunt mulţumiţi cu actuala diviziune a pieţei pe principii neconcurenţiale.

Creşterea facturilor de electricitate reaprinde scandalurile politice legate de plafonarea preţurilor

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei: "Ne uităm atent la piaţa de electricitate"

Creşterea facturii de energie electrică, în urma liberalizării pieţei, a readus în actualitate scandalurile dintre PSD şi PNL pe marginea unei posibile plafonări a preţurilor electricităţii.

Gabriela Firea, senator PSD şi fost primar general al Bucureştiului, a cerut, săptămâna trecută, plafonarea tarifelor la energie pe motiv că peste 500.000 de români riscă să fie debranşaţi la iarnă pentru că nu-şi pot plăti facturile de energie, chiar dacă pe durata stării de alertă niciun consumator nu poate fi lăsat de către furnizori fără energie electrică.

Firea a spus că explozia preţurilor "justifică convocarea unei sesiuni extraordinare pentru a reglementa în regim de urgenţă măsurile de protecţie pentru consumatorii vulnerabili, inclusiv o nouă plafonare a preţului energiei".

Problema sistemului energetic nu este, însă, de astăzi sau de ieri, ci s-a agravat în ultimii ani. Asta s-a întâmplat în condiţiile în care nu au mai fost realizate investiţii în producţia de energie, iar sistemul a fost lăsat de guverne să funcţioneze cu aceleaşi capacităţi, în condiţiile în care centralele pe cărbune produc la un cost extrem de ridicat comparativ cu anii trecuţi.

În orice caz, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a reacţionat după propunerea Gabrielei Firea şi a spus că PSD propune aceeaşi măsură prin care social-democraţii "au cauzat cele mai mari probleme în domeniul energiei", afirmând, de asemenea, că PSD de fapt nu a plafonat preţul, ci a obligat producătorii de energie electrică să vândă mai ieftin furnizorilor, prin OUG 114, lucru care oricum nu s-a întâmplat.

"Nu mi-a venit să cred când am văzut că doamna senator PSD Gabriela Firea propune plafonarea preţului la energie electrică! Revine şi propune aceeaşi măsură prin care cei de la PSD au cauzat cele mai mari probleme domeniul energiei, pentru care tragem ponoasele şi în prezent. Ca să fie clar pentru toată lumea: PSD nu a plafonat preţul, ci a dat celebra OUG 114, prin care, practic, a obligat producătorii români de energie electrică să vândă ieftin furnizorilor. Însă, din păcate, furnizorii nu au scăzut preţurile. Ba mai mult chiar, din cauza OUG 114, energia electrică în România ajunsese să fie mult mai scumpă decât în restul Europei", a scris ministrul, pe Facebook, la mijlocul săptămânii trecute.

Ministrul Energiei a reamintit că liberalizarea pieţei de energie electrică s-a făcut începând cu 1 ianuarie, după ce, în luna iulie a anului 2020, s-a liberalizat piaţa gazelor naturale, explicând că aceste termene au fost decise în urma negocierilor cu Comisia Europeană, după ce, "din cauza OUG 114, România a avut infringment".

"Prin liberalizarea pieţei de energie cetăţenii au posiblitatea să îşi aleagă cea mai bună ofertă pentru nevoile lor. Dacă furnizorii nu vor avea clienţi, sunt convins că îşi vor revizui ofertele. (...) De asemenea, consumatorii vulnerabili vor fi protejaţi. Legea se află în procedură parlamentară la Camera Deputaţilor şi am încredere că va fi adoptată cât mai curând", a mai spus ministrul.

Opinia Cititorului ( 16 )

  1. am spus si in trecut: nu este concurenta este cartel!!!

    Se observa nesimtit de tare si din “ofertele redactate / practicate pe piata”. 

    bataie de joc! 

    semnat comenturi “cretine” 

    1. Gaby Firea are dreptate, companiile din energie au dovedit ca sunt excesiv de lacome la pret.

      Trebuie reintrodusa taxa pe lacomie marca Valcov - Orlando, doi haiduci care au facut ca romanii sa plateasca preturi mai mici timp de doi ani. Dupa ce au veni tzeparii PNL-USR la putere s-a vazut clar in factura, preturile au urcat la cer.

      PS: Daca candideaza Firea o votez cu ambele maini. Jos Iohannis si gasca de talhari care au pus pe tava la straini aceasta tara !!! 

      am vazut marile realizari marca valcov-orlando, au realizat legi proaste care obliga statul roman sa se imprumute masiv la infinit

      Nu vreau să-i laud pe Vâlcov-Teodorovici (pe lângă lucrurile bune au făcut și prostii). Dar să vii să spui că ăia au dat "legi proaste care obliga statul roman sa se imprumute masiv la infinit" când ăia au SCĂZUT datoria publică (37,5 -> 35% PIB) e afirmație de postac sau #rezistent creierless.

      Adică Plăvanul și USRi au urcat datoria publică de la 35% -> 50% PIB cu împrumuturi masive (banii au fost furați aproape integral) iar problema ta e cu ăia care au scăzut datoria. 

      datoria se scade pe forma scumpirilor din trecut!

      Deci daca vorbim de excedentul din 2014-2015 ala a fost psibil pe feama socului nominal in scumpiri: alimente / consum, energie, impozite, accize, etc ... dupa spargerea bulei financiare din 2008-2009! 

      Deci si dupa spargerea bulei actuale, alte forme de scumpiri nominale va stinge - regla-atenua-echilibra-sau chiar creste (in viitor) datoria nominala din trecut. 

      Cand se atinge iar un surplus de lichiditate in gov si un deficit de credit atunci ciclul se reinverseaza. 

      Acum e surplus de credit in gov si deficit de lichiditate; chiar daca pe trend economia se alfla per total in DEFICIT CICLIC NU DEFICIT REAL! 

      Adica multimea de astazi (populimea) detine real mai multe nominale fata de ciclul trecut (deficitul real) ce arata clar ca nu erau bani in piata ci doar specula. 

      Cand a bubuit specula a bubuit fuga “sobolanilor” (vb lui Dragnea) la munca cu carca peste hotare. 

      “Sobolanii” de atunci se plimba astazi in BMW si Mercedes prin Ghetourile Romaniei; deci e deficit ciclic! 

      Caci “saracimea” are ca pondere “lovele sa moar.... dusmanii lor” (adica o alta clasa de prostime). 

      Acest ciclu o sa loveasca tare de tot in inflatie masa monetara devalorizata circulata si intoarsa ca pondere in stingeri de datorii nominale trecute. 

      Asta nu inseamna ca nu vor exista si defaulturi! 

      PS: nu este contributia unui partid anume cand se scade deficitul pe trend! 

      Acest comportament este ciclic cand bulele financiare se sparg! 

      Cand bulele continua sa creasca si deficitele vor creste! 

      Cand productivitatea in termeni reali va creste atunci deficitele scad pana intr-un punct acceptat de Gov si banca centrala; moment in care se sa soc reversie politica din comportament “Anti Ciclic” = coboara deficitul in comportament “Pro Cucluc” = bubuie deficitul. 

      PSS: se nimereste, istoric, ca in DEPRESIU sa se adopte politici SOCIALE iar in BULE sa se adopte politici LIBERALE!!! 

      Nu conteaza eticheta / numele partidului ci forma lor reala de guvernare. 

      semnat comenturi “cretine” 

    In Ianuarie am cerut enel un pret mai bun, mi-au raspuns in februarie ca nu au de ce sa o faca. Am facut cerere la Hidroelectrica, am primit in martie raspuns ca ma primesc la ei dar dureaza pentru ca...dureaza. In aprilie m-au sunat enel sa-mi ofere ceva decent. Nu le-am raspuns. M-au sunat in doua zile. Le-am spus ca ma gandesc. In juma de ora ma sunau iar. Meritau flit chiar daca oferta era similar acu hidro asa ca am ramas la hidro. In iunie am semnat contractul. NU stiu cum s-ar descurca cineva mai in varsta sau daca stie macar ca teoretic poate alege

    1. Subscriu cu totul la cele scrise mai sus. Am incercat 3 luni sa obtin un pret bun de la ratatii de la ENEL adica sa raman la ei cu contractul de piata concurentiala, n-am reusit.. Abia in momentul in care am plecat la Restart s-au catadicsit sa ma sune, demers care mi s-a parut absolut patetic (daca aveau ceva de oferit puteau sa ofere deja). Nu am dat curs solicitarii stiind ca ENEL sunt o companie de tzepari si am ramas la Restart.

      Adevarat va spun - companii mari mai tzepare la buzunarit oameni saraci, ca in Romania nu (se) exista !! 

    Exact asa este și în Romania ... se primesc telefoane de la furnizorii, care te îmbârligă cu tot felul de oferte bazate pe factura curenta. Asta cu piața împărțită e de adormit copiii (cine cunoaște furnizorii de gaz, energie electrica, internet, etc. știe foarte bine ca își fura clienții unii altora și își dau bine la gioale). Doar ca piața nu are cum sa fie super fragmentata, într-adevăr exista relativ putini furnizori, însa asta se întâmpla cam peste tot cu utilitățile (am trait in Anglia, Franta si Belgia si acolo era tot cam asa) ... Consiliul Concurenței în nicio țara din păcate nu apară consumatorul. In Romania, statul e acționar minoritar la toti acești furnizori, deci profita direct de pe urma preturilor mari la energie/gaze, nu e interesat de preturi mici.

    1. Evident ca este actionar si are reprezentanti in Consiliile de administratie care nu sunt platiti rau ba dimpotriva!

      Ce vor fi facand acolo nu se prea publica ! Cam cum apreciati de ex pentru o garsoniera costul unei flacari de veghe pentru un Instant de apa calda la care te mai racoresti vara cu apa potrivita (apa rece si calda) o data de doua ori hai de de trei ori si ceva spalari pe dinti cam de 30 lei pe luna de vara (evident ca e cam pentru ca e in euro) Ce bine era cu liberalizarea la energie electrica daca aveam deja montate pe accoperisuri panouri de electricitate ca sa putem fi coproducatori in retea Deocamdata slaba miscare Ne asteptam insa la miscari de preturi in sus din pacate dupa Decembrie Ce-i greu sa ridici pretul si dupa aceea sa-l cobori laudandu-te ca ai ieftinit dar pana la urma sa te opresti undeva mai sus decat a fost ... 

    Din ianuarie am facut cerere la Hidroelectrica si nici pana in momentul de data nu am primit contractual, ocupati nevoie mare. Am sunat in martie, aprilie, mai, au multe cereri. 7 luni si nimic, Asta este piata concurentiala din Romania. Toti stau pe functii grase si bine platite si Ii apara pe furnizori. Ministrul Energiei trebuia dat afara de mult, cel mai prost ministrul din toate timpurile. ANRE doarme, la fel si CONSILIUL CONCURENTEI, guvernul, parlamentul, la fel. Ne jecmanesc pe fata, pe mana cu marii furnizori de Energie si gaze. Romania stat mafiot.

    1. Hidroelectrica nu a vrut de la inceput sa oferteze către persoane fizice, dar au fost băgați cu forța in piața concurențială de către alde Virgil Popescu ca să arate că avem piața liberă.

      Corect, Hidroelectrica nu a vrut să intre pe piața concurențială pt pers fizice. Și asta din 2 motive: 1). nu le rentează (atât de mult) și 2). nu au infrastructura necesară (sisteme informatice automate de plăți, emitere facturi, șamd).

      Dar nu imposibil confir ca astia de la Hidroelectrica sunt varza.Daca vrei contract cu ei dale telefon in call center si cerei tipei de acolo sa faca reclamatie si sa-ti de numarul de inregistrare.Ai poti face reclamatie la ANRE .eu asa am facut succes.

      Am inteles ca nu au vrut si au fost obligati, dar nu au protestat, ca nu au soft, ca nu renteaza etc. Au acceptat aberatiile lui Virgil Popescu. Atunci ANRE sa le retraga licenta, daca nu sefii de la Hidroelectrica sa fie demisi, e greu, cum sa isi demita pilele. Am trimis la ANRE si la toti sefii lor. Acum astept .... Sper sa fie cu succes.

    Guverne corupte furnizori lacomi si populatie saraca si indobitocita. Asta este Romania din pacate...

    nu-mi vine sa cred ca mai sint oameni pregatiti care nu stiu ce se intampla . este simplu , toate institutiile romanesti sint infestate de indivizi gen b. chiritoiu care i-a de forma un salariu de la s tatul roman, dar care de fapt lucreaza pe branci pentru capitalul strain . cine saboteaza Romania este bine vazut si mentinut in functie ever , cum este sobolanul de care vorbeam . sabotorii sint mentinuti pe fata de cei de asa zisa dreapta si mai cu perdea de psd care se screme sa para opozitie . cei din servicii sint ocupati cu teroristii .

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb