CORESPONDENŢĂ DIN ISTANBUL/IONEL BLĂNCULESCU: "«Revoluţia Inteligentă» a stocării electricităţii - o posibilă mare provocare mondială"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 14 octombrie 2016

"«Revoluţia Inteligentă» a stocării electricităţii - o posibilă mare provocare mondială"

Asigurarea viitorului energetic durabil în Africa - tema ultimei zile a Congresului Mondial al Energiei

Marea provocare mondială pentru următoarea perioadă este posibil să fie o "Revoluţie Inteligentă" în domeniul stocării energiei electrice, ne-a spus analistul economic Ionel Blănculescu, menţionând: "Asistăm din plin la a patra Revoluţie Industrială - Revoluţia Digitală -, care va induce în economia şi societatea globală efecte greu de imaginat astăzi, aş spune pozitive, dacă nu ţinem cont de şomajul în masă, care va reprezenta urmarea. La fel de bine putem discuta despre o reală Revoluţie Inteligentă (termenul îmi aparţine) în domeniul stocării energiei electrice - marea provocare mondială pentru următoarea perioadă.

Realizarea acumulatorilor de stocare a energiei electrice în conjuncţie cu panourile fotovoltaice, în capabilităţi comerciale, de comunicaţii şi software, pentru permiterea agregării resurselor electrice distribuite, în capacităţi de stocare hidro şi în cazuri izolate în integrarea regenerabilelor va reprezenta pionieratul acestei noi provocări, în următorii cinci ani".

Prezent la Congresul Mondial al Energiei, Ionel Blănculescu, Senior Advisor la Global Resources Partnership, pentru România, Turcia şi ţările din Centrul şi Sud-Estul Europei, ne-a transmis concluziile evenimentului organizat la Istanbul.

Potrivit domniei sale, ziua de închidere a Congresului a avut că temă de discuţii asigurarea viitorului energetic durabil în Africa.

Subiectul vizează explorarea mecanismelor critice şi a inovatiiilor necesare asigurării unui viitor energetic durabil pentru ţările de pe continentul african. Africa suscită mult interes pentru mediul global de afaceri, datorită uriaşului său potenţial, industria energetică atrăgând la rândul ei atenţia asupra acestei necesităţi şi oportunităţi, în acelaşi timp, subliniază Ionel Blănculescu.

Domnia sa a menţionat: "În timp ce Africa este binecuvântată cu resurse energetice bogate şi diverse, de la vaste rezerve de petrol şi gaze naturale la un uriaş potenţial pentru surse de energie regenerabile, inclusiv mari proiecte hidroelectrice şi solare, bogăţia energetică a continentului este inegal distribuită şi, în cea mai mare parte, subdezvoltată.

Africa este în continuare continentul cel puţin electrificat, doi din trei africani neavând acces la electricitate. De aceea, este critică creşterea accesului Africii la o energie sigură, curată şi la preţuri accesibile. Promovarea integrării regionale, prioritar prin proiecte de interconectare, trebuie să devină calea de urmat pentru ţările de pe continentul african în vedere exploatării potenţialul său neutilizat.

Printre cele mai încurajatoare evoluţii recente ne putem referi la sistemele inovatoare off-grid furnizate prin soluţii de mobile banking. Sistemele off-grid asigură alimentarea cu energie electrică a locuinţelor izolate, independent de racordul la reţeaua naţională de distribuţie".

Apariţia modelelor de afaceri inovatoare şi disruptive asigură sisteme energetice off-grid în mediul rural african, remodelând ritmul de dezvoltare a acestuia, ne-a mai spus Ionel Blănculescu.

Domnia sa ne-a transmis că, prin combinarea celor mai recente tehnologii din domeniul surselor regenerabile cu aparatură de înalta eficientă, tehnologie de vârf pentru baterii, şi sisteme inovatoare de plăţi mobile, antreprenorii pun la dispoziţie soluţii de uz casnic, care cresc aria de electrificare rurală şi sursele regenerabile în Africa.

Aceste modele de afaceri inovatoare ridică un semn de întrebare asupra abordării convenţionale de dezvoltare a infrastructurii energetice în Africa şi alimentează dezbaterile privind implementarea sistemelor off-grid versus soluţiile on-grid, altfel spus furnizarea de soluţii energetice la scară mică versus proiectele la scară largă.

Pe întreg cuprinsul continentului african există antreprenori talentaţi, dedicaţi în găsirea soluţiilor la unele dintre cele mai mari provocări energetice, presante, precum accesul la energie, schimbări climatice şi rezilienţă, conform analistului economic, care ne-a transmis: "Revoluţia mobilă a stimulat noi oportunităţi pentru pieţele emergente şi în acelaşi timp energiile regenerabile au devenit mai rentabile. Cu toate acestea, rămân multe provocări să fie rezolvate şi va fi nevoie de pionieri, de oameni puternici, pentru a dezvolta modele de afaceri adecvate, care să depăşească deficienţele de capital, de aprovizionare şi de infrastructură".

Pentru dezvoltarea unei infrastructuri durabile în Africa, atragerea capitalului necesar rămâne o provocare. Etapa actuală de tranziţie parcursă de sectorul energetic direcţionează fonduri private de investiţii către domeniul energiilor verzi, curate, dar este necesară şi implicarea băncilor de dezvoltare tradiţionale şi a fondurilor publice. Fondurile publice pot contribui la reducerea decalajului, pentru asigurarea unui sistem energetice durabil, aşa cum îşi propun soluţiile de soluţionare a Trilemei din energie. Din cauza limitărilor cu care se confruntă investitorii, investitorilor instituţionali alternativi, fondurile de pensii şi parteneriatele public-private joacă un rol esenţial în deblocarea finanţării pentru infrastructuri durabile.

Cel de-al 23-lea Congres Mondial al Energiei s-a constituit într-o platformă globală care a reunit la aceeaşi masă a discuţiilor şefi de stat şi de guvern, factori de decizie de la cele mai importante companii energetice, inventatori şi mediu academic, toţi dedicaţi unui singur scop, acela de a "îmbrăţişa noi frontiere", adică de a permite accesul tehnologiei avansate în cele mai izolate zone ale lumii, de a asigura securitatea energetică, de a proteja mediul înconjurător şi de a asigura o creştere durabilă, apreciază Ionel Blănculescu.

Domnia sa consideră că temele şi subiectele abordate au fost de interes major - de la gazoductul Turkish Stream (proiect pentru care a fost semnat un acord guvernamental ruso-turc în prezenţa preşedinţilor turc şi rus, Recep Tayyip Erdogan şi Vladimir Putin), la soluţii viabile pentru soluţionarea Trilemei şi dezvoltarea continentului African.

Analistul subliniază că, poate, cel mai provocator şi de interes subiect este cel referitor la stocarea energiei, la rolul crucial pe care aceasta îl are în transformarea sectorului energetic în unul mai curat, mai inteligent şi mai sigur, în viitor.

Ionel Blănculescu a conchis: "Stocarea energiei este esenţială pentru a răspunde provocărilor cu care se confruntă economiile din întreagă lume. Nevoia de stocare a energiei este în creştere, însă, până în acest moment, autorităţile de reglementare şi cele guvernamentale nu reuşesc să ţină pasul".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. pare a fi preocupat de africani, si pare a-l durea in pix de romanii care cu petrol, gaz metan si energie electrica cacalau mor in case, prin surprindere si inconstienti ca trec in alta lume, asfixiati de monoxidul de carbon produs de diverse impoviatii de incalzire primitive.

    "Cind Tara este in ruina, iar cetatenii ei in mizerie,cind aproape zilnic, sub privirile indobitocite, adica indiferente, adica animalice, ale nenorocitilor care ne conduc avem in tara cite un eveniment cutremurator, de talia „Charlie Hebdo”: 

    – “Zi plina de durere in localitatea Racovita, din judetul Valcea, unde au fost condusi la groapa cei sase copii si mama lor, care au pierit joia trecuta intoxicati cu monoxid de carbon.”; 

    – “Saracia, dar si inconstienta, unui parinte din Rovinari, au trimis la cer, 6 ingeri. Barbatul s-a stins, alaturi de copiii lui, din cauza unei improvizatii, la instalatia de incalzire.” Etc, etc... 

    In aceste conditii, voi conducatori nemernici va ginditi sa exportati energie? Parca n-ati sti ca sistemul energetic national, o bijuterie, a fost realizat cu sacrificii enorme de catre romani pentru bunastarea lor, pentru a trai in conditii civilizate! 

    Jos labele de pe energia tarii, mizerabililor! 

    De ce nu faceti industie, mizerabililor? Te pomenesti c-o fi greu!"

    daca credem ca cei care ne conduc sau cei care se lupta sa obtina un loc in parlament o fac ca noi sa traim mai bine maine.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb