CORNELIU BODEA, CEO ADREM ŞI PREŞEDINTE CRE:  "Majorarea salariului minim în construcţii, o măsură bună"

Ramona Radu
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 19 decembrie 2019

Corneliu Bodea

Corneliu Bodea

"Ne menţinem cifra de afaceri de 40 milioane de euro, la nivelul anului trecut, în ciuda cadrului de reglementare impredictibil apărut în urma OUG 114/2018"

Grupul Adrem încheie un an dificil, extrem de provocator, în care aşteptările au fost extrem de mari şi îşi revine după o perioadă nu extrem de fericită în care a întâmpinat dificultăţi în principal în legătură cu investiţiile, a afirmat, ieri, Corneliu Bodea, CEO Adrem şi preşedintele Centrului Român al Energiei (CRE), în cadrul unei întâlniri cu presa.

Majorarea salariului minim pentru angajaţii din construcţii şi celelalte facilităţi fiscale care au fost acordate la nivelul sectorului au fost măsuri bune, întrucât lipsa forţei de muncă reprezintă una dintre problemele grave ale companiilor care activează în domeniu, a mai menţionat domnul Bodea.

Domnia sa a declarat: "A fost o măsură pozitivă şi nu cred că vreun guvern o va abroga, mai ales că urmează nişte alegeri.

Avem o problemă extrem de gravă cu forţa de muncă în acest domeniu, avem de făcut investiţii foarte mari şi este o măsură corectă ca să creşti atractivitatea job-uilor în această industrie.

Situaţia se datora, în primul rând, plecărilor în număr extrem de mare în străinătate, precum şi lispei de atractivitate a domeniului pentru că munca aici este extrem de dificilă, iar un salariu net de aproximativ 3.000 de lei era neatractiv. Acum, însă, un astfel de angajat câştigă aproape 1.000 de euro net pe lună".

Potrivit domnului Bodea, grupul Adrem are 1.500 de angajaţi, iar efectul acestei prevederi a adus costuri de circa 2 milioane de lei, bugetul anual de salarii, la nivelul grupului, depăşind 40 de milioane de lei.

"2 milioane de lei ar putea să nu pară mult. Pentru bugetul de salarii, acesta nu a fost un cost ieşit din comun pentru că mare parte dintre angajaţii noştri depăşeau, deja, această limită, dar pentru profitabilitatea grupului, care este undeva la 2-3% a avut un efect important. Deşi noi nu aveam mulţi angajaţi cu salariul brut sub 3.000 de lei, pentru a păstra pacea în companie calitatea muncii şi pentru a ne menţine stabilitatea angajaţilor, salariile au fost majorate în lanţ", a mai precizat CEO-ul Adrem.

Bodea: "Estimăm o creştere de 10% a cifrei de afaceri, în 2020"

Grupul Adrem îşi menţine cifra de afaceri de 40 milioane de euro, la nivelul anului trecut, în ciuda cadrului de reglementare impredictibil apărut în urma OUG 114/2018, a mai spus, ieri, Corneliu Bodea.

Conform domniei sale, grupul estimează o creştere poate chiar de 10% a cifrei de afaceri, în 2020.

Preşedintele CRE a mai arătat: "Am, însă, emoţii cu profitabilitatea, care sper să revină la 6-7%, ceea ce nu s-a mai întâmplat în ultimii ani. Anul 2019 a fost un an foarte dificil, în principal din cauza impredictibilităţii, dar putea să se încheie mult mai rău. Deşi era anunţat drept primul an de creştere, de stabilitate şi de profitabilitate, lucrurile s-au întâmplat diferit faţă de cum ne aşteptam, nu în sensul în care anul a fost prost sau neprofitabil. Ne bucurăm să anunţăm că, în condiţiile acestea, reuşim să terminăm 2019 cu profit".

Cu toate acestea, domnia sa nu se aşteaptă la prea multe lucruri bune în anul 2020, explicând: "Sunt rezervat deoarece, deşi avem contracte pe 4-8 ani, iar 95% din buget este, de asemenea, deja semnat, profitabilitatea de anul viitor este în discuţie, pentru că ritmul de lucru ar putea să scadă, balanţa de plăţi este dezechilibrată, în UE lucrurile nu stau prea bine, iar exporturile ar putea să stagneze".

Grupul Adrem a investit peste 20 milioane de euro, în ultimii cinci ani, în dezvoltarea de capacităţi de producţie de energie electrică din resurse regenerabile, utilaje şi echipamente, soluţii informatice şi dezvoltarea personalului, a mai precizat domnul Bodea, adăugând că, în ultimul an, investiţiile au avut de suferit la nivelul întregii pieţe.

CEO-ul Adrem a mai spus: "2019 a fost un an dificil pentru Adrem, poate unul dintre cei mai dificili ani din ultima perioadă cel puţin, din cauza OUG 114/2018 care a afectat toţi partenerii din piaţă. Aceştia au fost nevoiţi să reducă bugetele proiectelor şi să acopere taxele impuse de lege, ceea ce a dus mai departe la afectarea bugetelor şi proiectelor companiei. Pentru a face faţă situaţiei, grupul de companii Adrem a trebuit să ajusteze costurile trimestrial, să-şi regândească modelul de business şi să identifice noi oportunităţi de dezvoltare. (...) În 2019 am început diversificarea portofoliului B2C cu noi servicii şi produse, iar în anul 2020 vom continua aceste activităţi, vom căuta soluţii care să ne ajute să ne revenim după această ordonanţă şi să confirmăm creşterea pe care o estimez în industria energetică românească".

Anul acesta, Adrem a contractat aproximativ 115 milioane de euro, cu aproape 10% mai mult faţă de anul anterior.

Printre cele mai importante proiecte ale companiei sunt contractele pe perioade de patru şi opt ani pentru furnizarea de servicii precum mentenanţă şi administrare grupuri de măsură cu unii dintre principalii distribuitori de energie şi gaz - CEZ, E.ON, Enel şi Electrica. Totodată, anul acesta compania s-a concentrat pe proiecte de smart metering, smart grid şi digital transformation, se mai arată în comunicatul conform căruia, anul viitor, Adrem va relua obiectivele strategice din 2019 şi se va implica în continuare în proiecte majore, în special de antreprenoriat general şi eficienţă energetică, în infrastructura de transport de gaz şi distribuţie de energie. De asemenea, Adrem va continua direcţia strategică de diversificare a portofoliului de clienţi din zona de B2C şi implicit de dezvoltare a serviciilor şi produselor pentru consumatorii finali de energie, industriali, municipali sau casnici.

Adrem reprezintă trei companii româ-neşti cu specific energetic, orientate către inovaţie: Adrem Engineering, Adrem Invest şi Adrem Link. Împreună, companiile Adrem oferă produse, servicii şi soluţii care acoperă domeniul energetic precum: soluţii complete pentru infrastructura energetică, de la lucrări complexe de antreprenoriat general şi echipamente dezvoltate în cadrul companiei (Adrem Engineering); la servicii precum smart metering, administrare grupuri de măsură, mentenanţa infrastructurii electrice şi operarea reţelelor de distribuţie de energie (Adrem Invest); şi la activităţi de citiri contoare, soluţii în eficienţă energetică, vizibilitate şi informare, optimizare operaţională, automatizare şi control şi produse smart home (Adrem Link).

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9723
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.4124

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb