CORNELIU BODEA, CEO ADREM GRUP: "Am bugetat un business consolidat de 250 milioane lei, pentru 2023, cu 20% mai mare faţă de anul trecut"

A CONSEMNAT GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Companii / 26 ianuarie 2023

Corneliu Bodea, CEO Adrem Grup

Corneliu Bodea, CEO Adrem Grup

Activitatea companiilor din sectorul energetic se desfăşoară la parametri optimi, fiind stimulată şi de sumele alocate de Uniunea Europeană prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, prin RePower EU şi prin Fondul de Modernizare, pentru realizarea tranziţiei de la energia pe combustibilii fosili la energia verde, bazată pe surse regenerabile. Proiectele care se derulează în ţara noastră sunt variate, complexe şi necesită atât investiţii financiare importante, tehnologie modernă, cât şi forţă de muncă calificată în acest domeniu strategic al economiei noastre. Una dintre companiile importante care s-a dezvoltat armonios în domeniul energetic în ultimii 30 de ani este Adrem Grup, firmă care este parte din proiectele derulate până în prezent şi în cele care se vor dezvolta în perioada următoare. Despre provocările din perioada 2020-2022, dar şi despre proiectele viitoare, am discutat, în cadrul unui interviu, cu domnul Corneliu Bodea, CEO Adrem Grup.

Reporter: Adrem Grup a împlinit la finalul anului trecut 30 de ani de activitate. Unde se situează în acest moment compania pe care o conduceţi şi cum a trecut peste provocări, în special peste provocările din perioada 2020-2022? Care au fost plusurile şi minusurile înregistrate în activitate?

Corneliu Bodea: În 1992 am început ca o afacere de familie. Fratele meu, Adrian Bodea, a sesizat nevoia de retehnologizare a industriei româneşti şi a pornit la drum cu visul de a se implica şi a pune umărul la tranziţia sistemului, care nu arăta foarte bine la momentul respectiv. Ulterior, m-am alăturat şi eu, şi împreună, cu aceeaşi viziune, la bine şi la greu, am reuşit să punem Adrem pe harta companiilor cu rol important în tranziţia energetică a ţării noastre.

În prezent, Adrem este printre cele mai mari companii private româneşti de servicii energetice şi singura care colaborează cu toţi operatorii principali de distribuţie de energie din ţară. Avem acoperire în toată ţara, operăm în peste 20 de judeţe cu sprijinul a peste 1000 de angajaţi.

Ultimii trei ani au fost nişte ani dificili, activităţile şi piaţa de energie în general fiind afectate de pandemia SARS-CoV-2 şi criza energetică. Iar acum avem şi conflictul din Ucraina care îşi face simţite efectele la nivel regional şi internaţional. Cu toate acestea, cu ambiţie şi rigurozitate, am reuşit să finalizăm proiectele propuse. În perioada 2020-2022, am continuat să lucrăm la digitalizarea a 250 de posturi de transformare din şase judeţe, prin integrarea lor în sistemul SCADA, pentru clientul nostru Distribuţie Energie Electrică România. De asemenea, am finalizat proiecte precum automatizările gazoductului BRUA, conductei de transport gaze naturale DN600 Ungheni - Chişinău şi noii staţii de măsurare gaze naturale de la Isaccea 1, bidirecţională (România- Ucraina şi invers). Prin realizarea acestora, ne-am consolidat experienţa în această zonă şi am contribuit la dezvoltarea şi modernizarea unor infrastructuri de importanţă strategică naţională.

Reporter: Transformarea sectorului energetic a devenit o prioritate pentru Comisia Europeană. Cum se înscrie activitatea companiei pe care o conduceţi în obiectivele prevăzute de Green Deal?

Corneliu Bodea: Am structurat Grupul Adrem astfel încât să răspundă celor trei obiectiveale luptei împotriva schimbărilor climatice: digitalizarea, descentralizarea şi decarbonizarea industriei de energie. Astfel, Adrem Engineering dezvoltă proiectele de digitalizare a infrastructurii energetice; Adrem Invest are în lucru proiecte de administrarea grupurilor de măsură, mentenanţa infrastructurii şi operarea reţelelor de distribuţie, iar Adrem Link implementează proiecte de energie verde şi de eficienţă energetică.

Pentru a beneficia cât mai mult de oportunităţile Green Deal, cred că investiţiile sunt cele mai importante în modernizarea capacităţilor de generare, adoptarea pe scară largă a digitalizării, a reţelelor inteligente de transport şi distribuţie, precum şi a eficienţei energetice.

Reporter: Piaţa prosumatorilor este în plină expansiune în ţara noastră. Care sunt proiectele din această zonă în care este implicată compania Adrem Grup? Cum s-a derulat, din punctul dumneavoastră de vedere, programul guvernamental Casa Verde?

Corneliu Bodea: Adrem este implicată în mai multe proiecte şi programe de eficienţă energetică, de energie verde şi e-mobilitate. Anul trecut am instalat aproape 3 MW prin sisteme fotovoltaice şi aproape 4 MW prin staţii de încărcare maşini electrice; alţi 5 MW sunt contractaţi prin programul "Casa Verde" şi "ElectricUp" atât pentrupersoane fizice, cât şi pentru persoane juridice.

Prin programul guvernamental Casa Verde ne adresăm atât mediilor industriale şi comerciale, cât şi persoanelor care doresc să devină prosumatori. Mă bucură faptul că acest segment este în creştere, deşi sunt multe sincope în program, este bine că acesta se implementează şi se aliniază tendinţelor generale din Uniunea Europeană şi, de pe glob, în legătură cu adoptarea tehnologiilor de producere a energiei din surse regenerabile.

Reporter: Este pregătit Sistemul Energetic Naţional să preia cantităţile de energie care sunt preconizate a fi livrate de prosumatori în următorii ani? Ce investiţii trebuie realizate în acest domeniu? Reprezintă acestea o nouă oportunitate de afaceri pentru Adrem Grup?

Corneliu Bodea: În acest domeniu, în perioada următoare, pentru asigurarea adecvanţei SEN, priorităţile ar trebui să fie dezvoltarea de noi capacităţi de producere a energiei electrice care să corespundă limitelor de emisii impuse de Taxonomia UE, tendinţelor de descentralizare şi reducere a congestiilor în reţele. De asemenea, o altă prioritate este creşterea şi menţinerea capacităţii în infrastructurile de transport şi distribuţie a energiei electrice, împreună cu creşterea nivelului de digitalizare, în vederea tranziţiei energetice şi integrării noului val de surse regenerabile de energie.

"Avem peste 3.000 de echipamente proprii RTU integrate în proiecte importante din sectorul energetic"

Reporter: Autorităţile de la Bucureşti au reuşit ca în tranziţia către energia verde să includă şi capacităţile de producţie pe gaze naturale. Care este implicarea Adrem Grup în această zonă? Colaboraţi cu Complexul Energetic Oltenia privind capacităţile ce urmează a fi realizate conform planului de reorganizare şi restructurare?

Corneliu Bodea: Proiectele de gaze în care este implicată Adrem sunt cele de construcţii, automatizare şi securizare ale conductelor de transport gaze. Soluţiile noastre acoperă exploatarea, producerea şi transportul gazelor şi petrolului. De la sisteme SCADA şi de management al distribuţiei la soluţii punctuale, precum Plant Distributed Control System, Leak Detection Systems, Pipeline Modelling & Optimization System sau Asset Management, oferim soluţii variate şi complexe livrate sub formă de antreprenoriat general.

Printre proiectele majore se numără implementarea unui sistem SCADA pentru întregul sistem naţional de transport al gazelor naturale; staţia Jupa, care interconectează sistemul naţional de transport gaze naturale cu o staţie de comprimare aferentă conductei BRUA, înlocuirea staţiei de măsurare gaze naturale SMG Isaccea 1 şi automatizarea gazoductului BRUA. Proiectele au fost implementate pentru clienţii noştri Transgaz şi VESTMOLDTRANSGAZ.

Reporter: Digitalizarea sistemului energetic naţional reprezintă o prioritate, mai ales prin prisma controlului consumului de energie electrică şi energie termică. Cum s-a implicat firma condusă de dumneavoastră în acest sector?

Corneliu Bodea: Digitalizarea este unul dintre pilonii activităţii noastre, fiind şi unul din cele trei obiective ale luptei împotriva schimbărilor climatice. Prin compania Adrem Engineering sprijinim digitalizarea infrastructurii energetice româneşti, fiind lider pe piaţa locală de automatizări industriale, şi realizăm de la lucrări complexe de antreprenoriat general la echipamente dezvoltate în cadrul Adrem (peste 3.000 de echipamente proprii RTU integrate în proiecte importante).

Reporter: În ultimii ani se discută din ce în ce mai des despre eficienţă energetică, sisteme fotovoltaice, management energetic pentru oraşe inteligente, etc. Ce soluţii oferă Adrem Grup privind aceste subiecte de actualitate?

Corneliu Bodea: În cadrul companiei Adrem, am dezvoltat un pachet complet de soluţii de eficientizare şi consum inteligent punând în prim plan energia verde, dedicate ambelor segmente B2B şi B2C, ce contribuie la încurajarea investiţiilor în sectorul de energie curată şi eficienţă energetică. Astfel, oferim servicii la cheie de instalare panouri fotovoltaice, soluţii pentru obţinerea finanţării pentru proiecte de energie regenerabilă prin programele PNRR şi ElectricUp, servicii de audit energetic,management energetic pentru oraşe inteligente, sistem integrat de management al energiei şi soluţii de iluminat inteligent.

Reporter: Care sunt priorităţile companiei pe care o conduceţi din punct de vedere al conceptului ESG?

Corneliu Bodea: Adrem joacă un rolesenţial în pregătirea României pentru tranziţia energetică şi în schimbarea de mentalitate către un consum sustenabil, cu respect faţă de oameni şi de mediu. De aceea, pe termen lung, ne-am luat angajamentul pentru lupta împotriva schimbărilor climatice, pentru dezvoltarea sustenabilă şi sprijinirea României în tranziţia energetică, pentru contribuţia noastră la o planetă mai curată şi mai primitoare pentru generaţiile următoare.

În aceeaşi direcţie, pentru încorporarea ESG în Adrem, am structurat obiectivele CSR pe 4 piloni - siguranţa operaţională, educaţie, dezvoltare comunitară şi sustenabilitate - gândiţi pe obiectivele de dezvoltare durabilă ONU. Ne-am propus să implementăm un mod de activitate care să lase o amprentă pozitivă în societate, cu respect faţă de mediul în care ne desfăşurăm activitatea şi faţă de planetă.

Academia Adrem - pentru recrutarea, formarea profesională şi dezvoltarea forţei de muncă necesare în cadrul companiei

Reporter: Cum vă descurcaţi cu forţa de muncă? Ştim că este o lipsă acută în ceea ce priveşte forţa de muncă calificată în general, şi în domeniul energetic în special. Ce faceţi pentru recrutarea şi formarea profesională a specialiştilor de care aveţi nevoie în acest domeniu?

Corneliu Bodea: Da, este o provocare mare forţa de muncă la momentul actual, mai ales în contextul proiectelor cu finanţare europeană PNRR şi Green Deal care necesită resursă umană specializată pentru utilizarea si implementarea noilor tehnologii. În cadrul Adrem, recrutăm persoane pasionate, cu ambiţie, care doresc să se dezvolte profesional într-un sector dinamic, cu multe provocări, cu rol important în industria de energie din ţară. De asemenea, implementăm programe interne de training şi workshop-uri pentru colegii noştri pentru a-i familiariza cu noile schimbări în domeniu şi a-i ajuta să avanseze în carieră, să progreseze şi să devină mai buni în ceea ce fac.

În plus, ne implicăm activ în educaţia tinerilor, viitorii profesionişti din energie, prin proiecte proprii - dezvoltăm Academia Adrem, un spaţiu în care ne propunem să atragem tineri şi să-i dezvoltăm, atât profesional, cât şi personal, în primul rând pentru a-şi construi o carieră în Adrem, dar şi pentru a susţine dezvoltarea forţei de muncă necesare pieţii de energie din România. În acelaşi timp, dezvoltăm proiecte comune cu partenerii noştri precum "Ucenic Electrician", susţinut de Distribuţie Oltenia, şi prin susţinerea asociaţiilor care dezvoltă diverse programe de educaţie. Mie personal îmi face plăcere şi mă implic ori de câte ori am ocazia în programe pentru dezvoltarea tinerilor specialişti şi viitorilor antreprenori. Sunt de părere că prin valorificarea ideilor şi preţuirea oamenilor putem inova şi aduce o îmbunătăţire semnificativă comunităţii în care trăim.

Reporter: Care sunt estimările privind activitatea derulată de companiile din cadrul ADREM Grup pentru anul 2023? Care este bugetul stabilit pentru acest an şi ce investiţii şi proiecte sunt prioritare?

Corneliu Bodea: Pentru anul acesta, am bugetat un business consolidat de 250 de milioane de lei, cu 20% mai mare faţă de estimările pentru 2022. Ceea ce este foarte bine în legătură cu anul acesta şi lucrul care mă face să fiu extrem de încrezător este că avem aproape 80% din volumul de contracte bugetate semnate şi, mai multe de atât, avem şanse bune ca în primul trimestru să avem 100% din bugetul 2023 contractat. Acest lucru ne bucură şi nedetermină să ne mobilizăm şi mai mult ca înainte, să implementăm proiectele mai repede şi să accelerăm tranziţia energetică spre un viitor mai sustenabil, îndeplinindu-ne obiectivele setate.

Reporter: Vă mulţumim!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6275
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2861
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9683
Gram de aur (XAU)Gram de aur404.7692

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb