CORONAVIRUS Băncile centrale nu pot "repara" lanţurile globale de aprovizionare şi distribuţie

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 25 februarie 2020

Băncile centrale nu pot "repara" lanţurile globale de aprovizionare şi distribuţie
Călin Rechea

Muncitorii din China refuză să se întoarcă la locurile de muncă, conform unor ştiri recente preluate de Zero­hedge, iar majoritatea firmelor din cea mai mare economie a Asiei au resurse financiare care nu asigură mai mult de trei luni de funcţionare.

Într-un discurs din urmă cu câteva zile, preşedintele chinez Xi Jinping a declarat că "ne confruntăm cu o mare criză, care este şi un mare test pentru noi", şi a cerut cetăţenilor să se întoarcă la locurile de muncă.

Banca centrală a Chinei a recomandat băncilor comerciale să acorde perioade de graţie pentru debitori şi să extindă maturitatea creditelor. Măsurile de stimulare adoptate de autorităţi au avut ca rezultat o creştere extraordinară a creditării în prima lună din 2020.

Valoarea totală a finanţărilor acordate economiei reale (AFRE) a înregistrat un nou record în ianuarie 2020, conform datelor de la Banca Populară a Chinei, pe fondul unei creşteri lunare de 5,07 trilioane de yuani, echivalentul a circa 725 de miliarde de dolari, în condiţiile unei creşteri de 3,34 trilioane de yuani a creditului bancar (vezi graficul).

Relaxarea masivă a condiţiilor de finanţare nu a fost, însă, suficientă pentru a împiedica tot mai multe companii să anunţe reduceri masive ale producţiei sau chiar oprirea completă a acesteia.

Chiar dacă efectele negative au apărut mult mai rapid în sectorul auto şi cel tehnologic, companii cu extindere globale din alte sectoare au început să anunţe că se confruntă cu "provocări în ceea ce priveşte cererea şi oferta, determinate de extinderea epidemiei de coronavirus", după cum a declarat recent Jon Moeller, director financiar al gigantului Procter & Gamble.

În cadrul conferinţei anuale CAGNY (Consumer Analyst Group of New York), Moeller a subliniat că impactul asupra rezultatelor financiare va fi semnificativ, în condiţiile în care China este a doua piaţă de desfacere a companiei din punct de vedere al vânzărilor şi profitului.

Dar China nu este doar piaţă de desfacere pentru P&G. După cum a mai declarat Jon Moeller, "avem 387 de furnizori în China, care ne aprovizionează cu peste 9.000 de materiale diferite, cu impact direct asupra a 17.600 de produse finite".

Procter & Gamble nu este singura companie multinaţională ale cărei operaţiuni sub grav afectate de situaţia din China.

Apple, care a "externalizat" producţia de iPhone către Foxconn, va simţi efectul în următoarele luni, în condiţiile în care "Foxconn îşi reia producţia cu prudenţă", după cum se arată într-o ştire de la CNBC

Mai mult, se pare că 90% din consumul de antibiotice din Statele Unite este "asigurat" de China, conform unor ştiri recente din presa americană, care au fost însoţite, atât din partea autorilor, cât şi din partea cititorilor, de un sentiment de uimire şi neputinţă.

Toate aceste efecte ale epidemiei de coronavirus asupra lanţurilor de distribuţie şi aprovizionare nu îi împiedică pe analiştii financiari să aştepte salvarea din partea băncilor centrale.

"Pieţele consideră că primele şapte bănci centrale vor anunţa reduceri cumulate de 205 puncte de bază în 2020", după cum scrie agenţia de ştiri americană, adică de circa trei ori mai mari decât aşteptările de la sfârşitul anului trecut.

Din păcate, nu am găsit nicăieri explicaţii concrete privind modul în care un program masiv de stimulare financiară poate "anihila" efectele virusului.

Epidemia de coronavirus arată, mai mult decât războiul comercial declanşat de politicile administraţiei Trump, cât de fragilă a devenit economia mondială ca urmare a extinderii şi adâncirii procesului de globalizare din ultimele decenii.

Acum se aşteaptă o nouă intervenţie a băncilor centrale pentru "salvarea" acestei structuri, a cărei instabilitate este mai mult decât evidentă, deşi nimeni nu poate explica funcţionarea mecanismului.

Oare vor obţine băncile centrale măcar inflaţia pe care o aşteaptă de atâ­ţia ani? Iar dacă răspunsul este afirmativ, cum vor acţiona când vor constanta că ar fi fost mai bine să ţină seama de sfatul înţelept care te îndeamnă să "ai grijă ce îţi doreşti, pentru că s-ar putea să se împlinească"?

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Profitul privat, pierderea la stat sa fie !!!

    Se cer deja compensații de către patronatele din turismul italian! 

    Numa să fie de unde compensații! 

    Lanturi hoteliere, companii aeriene, industria divertismentului vor fi lovite luni bune și recuperarea va fi apoi f. lentă. 

    Vânzările de auto straine în China sunt la pământ (după doi ani de scădere).  

    Min de finanțe francez vb de pagube mari pt turism (si la ei inca nu sunt multe cazuri) 

    Perspectiva de recesiune în Japonia, Koreea si alte economii asiatice , în Italia asijderea 

    România are punctul de pensie crescut de Olguta. 

    Ce colac ne mai trebe? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb