CORPUL DE CONTROL AL PREMIERULUI: "Sporuri de sute de milioane de lei şi contracte suspecte la Transelectrica"

Companii / 5 februarie 2016

"Sporuri de sute de milioane de lei şi contracte suspecte la Transelectrica"
  • document ataşat Sinteza Raportului Corpului de Control al Premierului privind "Transelectrica"
    apasă aici pentru a descărca.

    Compania Naţională de Transport a Energiei Electrice Transelectrica a încheiat, între 2009 şi 2013, mai multe contracte care ridică suspiciuni, iar angajaţii au beneficiat în aceeaşi perioadă, în baza contractului colectiv de muncă, de sporuri, indemnizaţii şi alte beneficii în valoare totală de peste 300 de milioane de lei, potrivit concluziilor unui raport al Corpului de Control al premierului finalizat în august 2014.

    Deoarece unele dintre aspectele constatate indicau posibilitatea săvârşirii unor infracţiuni, Corpul de Control al premierului a sesizat organele de urmărire penală.

    "Având în vedere că în urma acţiunii de control au rezultat indicii privind implicarea reprezentanţilor Transelectrica în acte şi operaţiuni care pot întruni elementele constitutive ale unor posibile fapte de natură penală (...), Corpul de control al primului-ministru, ca organ cu atribuţii de control, va sesiza organele de urmărire penală, respectiv Direcţia Naţională Anticorupţie, urmând ca organul de urmărire penală sau, după caz, instanţa de judecată să hotărască asupra existenţei sau inexistenţei infracţiunilor şi asupra vinovăţiei", se menţionează în raport.

    Unul dintre aspectele urmărite în timpul controlului a fost achiziţionarea sistemului informatic DAMAS al Dispecerului Energetic Naţional. Sistemul a fost achiziţionat la un preţ de peste 7 milioane de lei fără TVA şi a fost utilizat începând cu 1 septembrie 2012.

    În urma controlului s-a constatat că sistemul DAMAS nu identifică operaţiunile de tranzit de energie electrică şi nu permite participanţilor la piaţa de energie să notifice la Dispeceratul Energetic Naţional operaţiunile de tranzit, deşi aceasta era o cerinţă prevăzută în specificaţiile tehnice. În această situaţie, participanţii la piaţa de energie electrică din România trimit în continuare notificări prin e-mail, şi nu prin sistemul DAMAS.

    "În concluzie, Transelectrica nu dispune de mijloace proprii corespunzătoare pentru a verifica realitatea operaţiunilor de tranzit de energie electrică, reprezentanţii Dispecerului Electric Naţional luând în considerare doar datele declarate de către participanţii la piaţa de energie electrică", se arată în raport.

    Corpul de Control al premierului a depistat unele nereguli şi în ceea ce priveşte declararea la Dispecerul Energetic Naţional a tranzacţiilor transfrontaliere cu energie electrică, tot ca urmare a unor deficienţe în funcţionarea sistemelor informatice.

    De asemenea, în urma unor verificări prin sondaj s-a constatat că reprezentanţii Transelectrica au avut deficienţe în exercitarea atribuţiilor de serviciu în legătură cu verificarea şi confirmarea tranzacţiilor transfrontaliere cu energie realizate de trei societăţi. În urma nerespectării procedurilor, Transelectrica nu ar fi facturat celor trei societăţi contravaloarea unor servicii prestate, prejudiciul fiind estimat la peste 2 milioane de lei.

    Un alt aspect menţionat în raport este excesul de sporuri, indemnizaţii, beneficii şi alte avantaje băneşti acordate personalului societăţii în perioada 2009-2013, în baza contractului colectiv de muncă. Este vorba despre 20 de sporuri şi indemnizaţii, la care se adaugă 23 de adaosuri şi alte beneficii, suma totală alocată pentru plata lor în perioada vizată fiind de aproape 312 milioane de lei.

    Raportul menţionează şi un posibil caz de conflict de interese, în care s-ar fi aflat Adrian Băicuşi, director general al Transelectrica din ianuarie 2009 până în noiembrie 2010.

    "În perioada în care a deţinut funcţia de director general al Transelectrica, Băicuşi Adrian a reprezentat compania la încheierea unor contracte cu societatea Siemens SRL Bucureşti, societate în cadrul căreia a ocupat funcţia de director general până la data de 30 septembrie 2008", se menţionează în document.

    Între cele două societăţi au fost încheiate, în perioada respectivă, trei contracte de furnizare în valoare totală de peste 32 de milioane de euro, precum şi un act adiţional care majora un contract cu 735.000 de lei.

    Potrivit raportului Corpului de Control al premierului, semnarea de către Băicuşi a unor contracte cu o societate cu care s-a aflat în raporturi de muncă înainte de a prelua conducerea Transelectrica poate reprezenta o situaţie de conflict de interese.

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    fngcimm.ro
    danescu.ro
    raobooks.com
    boromir.ro
    Mozart
    Schlumberger
    chocoland.ro
    arsc.ro
    domeniileostrov.ro
    leonidas-universitate.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    20 Dec. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9764
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
    Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    erfi.ro
    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    petreceriperfecte.ro
    novaplus.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb