COS TÂRGOVIŞTE ÎŞI REIA, ASTĂZI, ACTIVITATEA "Luăm în calcul vânzarea fostelor combinate Mechel"

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii / 24 februarie 2014

"Am avut foarte multe propuneri de la companiile de fier vechi, care erau extrem de interesate şi plăteau cu bani cash să preia companiile şi să taie utilajele pentru a le da la fier vechi, dar am refuzat din start, pentru că nu aceasta este ideea".

"Am avut foarte multe propuneri de la companiile de fier vechi, care erau extrem de interesate şi plăteau cu bani cash să preia companiile şi să taie utilajele pentru a le da la fier vechi, dar am refuzat din start, pentru că nu aceasta este ideea".

(Interviu cu Olga Chumakova, reprezentantul Invest Nikarom)

Invest Nikarom, care deţine fostele combinate Mechel, aflate în insolvenţă, ia în calcul vânzarea acestora, după cum ne-a spus, în cadrul unui interviu, Olga Chumakova, reprezentantul acţionarului.

Domnia sa ne-a precizat: "Am vorbit cu mai mulţi potenţiali cumpărători, dar, în cadrul negocierilor, aceştia au spus că procedura de insolvenţă, aşa cum este ea, acum, la noi, este foarte incertă, exprimându-şi intenţia de a cumpăra sau de a investi după ce vom ieşi din reorganizare". Potrivit Olgăi Chumakova, Invest Nikarom urmăreşte "salvarea întreprinderii, ca unitate de producţie, cu capacităţi şi cu muncitori": "Dacă noi nu putem cu forţele proprii să facem acest lucru, suntem deschişi la vânzarea către noi investitori, important este ca societăţile să-şi continue activitatea. Am avut foarte multe propuneri de la companiile de fier vechi, care erau extrem de interesate şi plăteau cu bani cash să preia companiile şi să taie utilajele pentru a le da la fier vechi. Am refuzat din start, pentru că nu asta este ideea".

Combinatul de Oţeluri Speciale (COS) Târgovişte urmează să-şi reia, astăzi, producţia, după pauza anuală de iarnă. Societatea din Dâmboviţa are, în 7 martie, termen pentru soluţionarea contestaţiilor depuse la tabelul preliminar. Referitor la starea în care se află celelalte combinate foste Mechel, Olga Chumakova ne-a spus că Laminorul Brăila şi Oţelu Roşu sunt conservate, la Ductil Steel va fi relansată producţia împreună cu cea de la COS Târgovişte, iar la Câmpia Turzii funcţionează o secţie.

Reporter: În ce stadiu se află cele cinci combinate metalurgice pe care le-aţi achiziţionat de la Grupul Mechel?

Olga Chumakova: Laminorul Brăila este conservat, nu mai avem decât circa 20 de persoane angajate; la Ductil Steel vom relansa producţia împreună cu cea de la COS Târgovişte, întrucât la Buzău se lucrează pe bază de ţaglă produsă la COS, Oţelu Roşu este în conservare şi nu avem în plan să repornim producţia, iar la Câmpia Turzii avem producţie, fiind în funcţiune o secţie, iar acum analizăm posibilitatea să repornim încă o secţie pentru sârma cu conţinut ridicat de carbon.

Reporter: De ce a fost oprită producţia la COS Târgovişte?

Olga Chumakova: Am fost în pauză de iarnă, ca în fiecare an, însă, acum, am avut un an meteorologic mai bun decât alţii şi am hotărât să reluăm producţia în 24 februarie (n.r. astăzi). Suntem în discuţii cu furnizori de materie primă, deci ne pregătim pentru acest lucru.

Reporter: Cât din capacitate va funcţiona, la Târgovişte?

Olga Chumakova: La COS planificăm o producţie la 50% din capacitate, în primele luni.

Reporter: Câţi angajaţi au mai rămas după disponibilizările de anul trecut?

Olga Chumakova: Avem 1.300 de angajaţi la COS Târgovişte, după ce, în 2013, au fost disponibilizaţi peste 400 de angajaţi. Majoritatea au fost în şomaj tehnic, din decembrie, cu excepţia celor care se ocupă cu întreţinerea echipamentelor.

Reporter: COS Târgovişte este primul dintre fostele combinate Mechel care a intrat în insolvenţă. În ce stadiu se află această procedură?

Olga Chumakova: Pe 7 martie avem termen pentru soluţionarea tuturor contestaţiilor depuse la tabelul preliminar. Avem contestaţii şi la raportul asupra cauzelor, unul dintre creditori contestând raportul întocmit de administratorul judiciar. Sunt creditori care încearcă să tergiverseze procedura şi, astfel, au contestat toate deciziile adunării creditorilor.

Reporter: Câţi creditori aveţi?

Olga Chumakova: Sunt foarte mulţi creditori, dar masa credală este 400 de milioane de lei. Cel mai mare creditor este Mechel, cu o creanţă de 260 de milioane de lei, urmează statul, iar restul sunt creditori chirografari.

Reporter: A făcut şi Mechel contestaţie?

Olga Chumakova: Nu, Mechel nu a contestat nimic.

Reporter: Ce urmează după soluţionarea acestor contestaţii?

Olga Chumakova: Dacă în data de 7 martie vor fi soluţionate toate contestaţiile, avem un termen de 30 de zile după data afişării tabelului definitiv pentru depunerea planului de reorganizare. Aceasta este şi intenţia noastră - să depunem un plan de reorganizare pentru a fi aprobat de creditori.

Reporter: Ce vă propuneţi prin planul de reorganizare?

Olga Chumakova: Presupunem, deocamdată, că planul de reorganizare va viza continuarea activităţii şi vânzarea capacităţilor care nu sunt necesare pentru producţie.

Reporter: Aveţi contestaţii depuse şi în cazul celorlalte combinate?

Olga Chumakova: Da, numai că, pentru celelalte patru societăţi, termenele sunt stabilite după cel de la COS Târgovişte, respectiv la sfârşitul lunii martie. În orice caz, pentru Câmpia Turzii şi Ductil Steel în mod sigur avem în vedere depunerea planului de reorganizare, însă în cazul combinatului Laminorul Brăila analizăm posibilitatea teoretică de a reporni producţia în cazul în care vom avea un investitor care va fi interesat de acest lucru.

Reporter: Luaţi în considerare inclusiv vânzarea uneia sau mai multor societăţi?

Olga Chumakova: Da, luăm în calcul vânzarea unuia sau a mai multor combinate, în funcţie de investitori. Am vorbit cu mai mulţi potenţiali cumpărători, dar, în cadrul negocierilor, aceştia au spus că procedura de insolvenţă, aşa cum este ea, acum, la noi, este incertă, exprimându-şi intenţia de a cumpăra sau de a investi după ce vom ieşi din reorganizare.

Reporter: Dacă mâine ar veni un cumpărător şi ar dori să cumpere toate cele cinci companii, sunteţi deschişi să le vindeţi?

Olga Chumakova: Suntem deschişi. Ceea ce este important pentru noi este să salvăm întreprinderea, ca unitate de producţie, cu capacităţi şi cu muncitori. Dacă noi nu putem cu forţele proprii să facem acest lucru, suntem deschişi la vânzarea către noi investitori, important este ca societăţile să-şi continue activitatea. Am avut foarte multe propuneri de la companiile de fier vechi, care erau extrem de interesate şi plăteau cu bani cash să preia companiile şi să taie utilajele pentru a le da la fier vechi. Am refuzat din start, pentru că nu aceasta este ideea.

Reporter: Cu ce companii aţi negociat în vederea vânzării combinatelor?

Olga Chumakova: Am fost în tratative inclusiv cu Transdanube, cu care suntem blocaţi într-un fel la negocieri. Ei aşteaptă să se lămurească situaţia cu insolvenţa, iar acum suntem în stand-by.

Reporter: Cum caracterizaţi piaţa de oţel din ţara noastră?

Olga Chumakova: Piaţa de oţel-beton în România este în stagnare, dar aşteptăm noile proiecte de autostrăzi şi sperăm că va fi mai bine.

Reporter: Vă uitaţi şi la piaţa externă?

Olga Chumakova: Acum, ne concentrăm în mare parte pe piaţa internă.

Reporter: Mulţumesc!

Combinatul de Oţeluri Speciale (COS) Târgovişte a avut, anul trecut, vânzări de 430,5 milioane lei (97,7 milioane euro), la jumătate faţă de nivelul din 2012, iar pierderile au coborât de 2,6 ori, la 39,1 milioane lei (8,9 milioane euro). Pierderile au fost cauzate în principal de activitatea operaţională. Datoriile au urcat cu 14%, anul trecut, la 614,1 milioane lei, de la 538 milioane lei la începutul exerciţiului financiar, potrivit rezultatelor financiare preliminare transmise, recent, Bursei de Valori Bucureşti.

Fostele combinate Mechel au fost achiziţionate, în luna februarie a anului trecut, de firma Invest Nikarom din Bucureşti, controlată în proporţii egale de părinţii Olgăi Chumakova (care a reprezentat şi Grupul Mechel în ţara noastră), respectiv Svetlana Chumakova şi Victor Chumakov, ambii de cetăţenie rusă. Ulterior, toate cele cinci combinate metalurgice au intrat în insolvenţă.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9723
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.4124

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb