COSMIN GHIŢĂ, DIRECTORUL GENERAL AL NUCLEARELECTRICA: "Nu există încă o decizie cu privire la gestiunea deşeurilor de la reactoarele modulare mici"

M.G.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 28 februarie 2022

Comin Ghiţă, directorul general al Nuclearelectrica

Comin Ghiţă, directorul general al Nuclearelectrica

Autorităţile române nu au luat încă o decizie cu privire la gestiunea deşeurilor rezultate în urma exploatării reactoarelor modulare mici care vor fi aduse în ţara noastră spre finalul acestui deceniu, a declarat, vineri, Comin Ghiţă, directorul general al Nuclearelectrica (SNN).

Ghiţă a afirmat: "Gestiunea combustibilului nuclear este, într-adevăr, o chestiune care ţine de mai multe aspecte, de aspecte inginereşti, capabilităţi şi aspecte de siguranţă, securitate, mediu. În momentul de faţă noi avem planuri de gestionare a deşeurilor nucleare, pe care le coordonăm împreună cu Agenţia Naţională de Deşeuri Radioactive pentru tehnologia existentă. Pentru reactoarele modulare mici, amprenta dezvoltării deşeurilor este mult mai mică decât cea a reactoarelor existente şi analizăm mai multe soluţii care să ducă la modul de gestiune eficientă a acestora. Sunt mai multe scenarii - unul de depozitare, al doilea de reprocesare. România nu deţine capabilităţi de reprocesare, singura ţară la nivel european care are o astfel de capacitate fiind Franţa. Într-adevăr, există şi alte ţări desemnate puteri nucleare care au astfel de capacităţi. În momentul de faţă nu avem o decizie concretă luată pentru modul de gestiune a deşeurilor rezultate, dar acest lucru va face parte din construirea proiectului centralei despre care am discutat şi în mod clar va fi tratat în solicitările de autorizaţie de mediu în conformitate cu autorizaţiile de mediu pe care le avem în curs, în utilizare, pentru centralele existente. Dar vrem să determinăm acest lucru pe baza unor analize tehnice, economice, impact de mediu şi securitate. Iar aceste analize, fiind complexe, soluţia va fi dată la momentul la care avem toate datele necesare şi avem analiza finalizată".

Potrivit acestuia, includerea energiei nucleare în taxonomia UE vine ca o recunoaştere a acestei surse de producţie de energie, o sursă curată şi sustenabilă.

"Indiferent de sursele de finanţare pentru diverse proiecte, această recunoaştere arată rolul energiei nucleare în sistemul energetic şi modul în care aceasta poate susţine sistemul energetic, ca pilon, care să vină în complementaritate cu alte surse de energie curată. Această concluzie a venit şi ca urmare a unor studii a Autorităţii ştiinţifice a UE, Joint Research Center, care a determinat că energia nucleară este o energie sigură şi curată. Aşadar actul delegat reprezintă un semnal politic foarte important pentru susţinerea dezvoltării industriei la nivel european. Bineînţeles împreună cu toate celelalte surse de energie pentru că vom avea nevoie de toate capacităţile de producţie energetică şi de toate tipurile de tehnologie disponibile sau tehnologii avansate pentru a putea face faţă provocării decarbonării şi a putea să ne menţinem stilul actual de viaţă în mod sustenabil. Eu întrevăd un viitor în care să avem amplasamente, parcuri energetice mixte, în care să avem capacităţi pe de o parte nucleară împreună cu regenerabilele, producând complementar. Acesta este un viitor care eu zic că îl vom vedea în următorii 10-15 ani", a precizat Cosmin Ghiţă.

Acesta a adăugat: "Am studiat mai multe tipuri de tehnologie, de reactoare modulare, la fel ca alţi membri din industrie. Dacă ne uităm în Canada, în Franţa, UK şi Polonia, majoritatea se uită la implementarea acestor tipuri de tehnologie. Noi până în 2032 va trebui să scoate din uz aproape 4,59 GW electrici, avem deci o presiune a timpului. Tehnologia NuScale pe care am selectat-o pentru a implementa în parteneriat o astfel de centrală, cu o posibilă livrare a unui prim modul în această decadă, este singura tehnologie care a fost avizată de un reglementator la nivel internaţional, de reglementatorul american. În SUA se dezvoltă mai multe tipuri de (astfel) de tehnologii, cred că au 20 de furnizori în acest moment care dezvoltă diferite tipuri de reactoare modulare, nu toate, chiar dacă au beneficiat de fonduri guvernamentale, au trecut de aprobarea reglementatorului american. Tehnologia şi principiul de operare a acestor centrale modulare mici nu sunt noi. Este o tehnologie pe care noi, industria, o cunoaştem de peste 50 de ani. Primele reactoare care au fost implementate au fost la scară mai mică, cu scop experimental. Avem reactoare de talie mică în diverse aplicaţii non-civile, iar în momentul de faţă principiul utilizării reactoarelor cu apă uşoară se aplică în 330 de centrale la nivel global".

Directorul general al Nuclearelectrica a menţionat că tehnologia centralei cu reactoare modulare mici va fi evaluată şi autorizată conform legislaţiei naţionale şi internaţionale.

"În plus, din perspectiva securităţii şi a siguranţei, această tehnologie, aşa cum am studiat-o noi şi din ce am văzut, plus toate designurile avansate de reactoare nucleare, înglobează răspunsuri la deficienţe care au fost constatate în timp la reactoarele clasice. De exemplu, după Fukushima au fost dezvoltate o serie de îmbunătăţiri care s-au implementat în toate centralele nucleare din lume, inclusiv şi la noi. La fel şi după Cernobîl. Iar această tehnologie la care noi ne uităm are deja încorporate în ea acele îmbunătăţiri recomandate de autorităţile internaţionale pentru a adresa astfel de vulnerabilităţi. Deci este o tehnologie sigură din punct de vedere al siguranţei în exploatare. Ea va fi autorizată în conformitate cu toate standardele internaţionale cu legislaţia internaţională şi naţională în vigoare. Nu o să facem niciun fel de derogare în acest sens", a declarat Cosmin Ghiţă.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Satul arde si baba se piaptana. Discutam de un tip de reactor care a fost avizat la nivel de proiect tehnic de catre autoritatea de profil din SUA. Pana in prezent nici un stat american nu a aprobat construirea unui prototip de reactor pe teritoriul sau. Extrapoland datele existente se pare ca pretul de investitie per MW putere instalata este dublu fata de de un reactor clasic cu putere instalata de 1200 MW.

    Tari vecine si aliate precum Cehia, Ungaria, Polonia si chiar Bulgaria sunt in diferite faze de avizare si construire a unor reactoare nucleare de putere mare. 

    Problema principala de supravietuire a Centralei de la Cernavoda este asigurarea reparatiei capitale la grupul 1. Este vorba practic de reconstruirea reactorului in conditiile in care furnizorul initial al tehnologiei

    nu mai asigura continuitatea. 

    Nu aveti nici o decizie pentru ca nu aveti nici o idee. Va dau un pont trendy acum: din deseurile alea faceti niste bombite si i le livrati in Ucraina lui Zelynsky ca sa se poata lupta cu bau-bau.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb