Trebuie să terminăm odată cu tăierile ilegale de păduri din România şi ne-am asumat că vom elabora Planul Naţional pentru Combaterea Tăierilor Ilegale, un document strategic la nivelul Guvernului care va spune stop acestui fenomen, a declarat, marţi, în cadrul audierilor din comisiile reunite de specialitate din Parlament, ministrul propus pentru portofoliul de la Mediu, Ape şi Păduri, Costel Alexe, informează Agerpres.
"Ne-am asumat că vom elabora Planul Naţional pentru Combaterea Tăierilor Ilegale, un document strategic la nivelul Guvernului care va spune stop furturilor şi criminalităţii din pădure. Vom implica toate instituţiile competente şi toţi specialiştii de care dispunem, însă avem nevoie şi de expertiza mediului academic şi a societăţii civile. S-a plantat mult prea puţin până acum comparativ cu ritmul tăierilor, iar aceste procente va trebui să le inversăm. Pentru restul suprafeţelor aflate în proprietate privată, Gărzile forestiere se vor asigura că legea privind plantările este respectată la literă. Din păcate, astăzi, avem foarte mari probleme în jumătate din fondul forestier proprietate privată. Sunt foarte mulţi proprietari privaţi care au tăiat pădurea şi nu au mai regenerat-o. Nu putem continua la nesfârşit fără să punem ceva în loc. În cazul perdelelor forestiere, s-au făcut paşi importanţi şi vreau să cred că cele 580 de hectare care sunt propuse pentru următorii ani a fi împădurite cu perdele forestiere va fi un deziderat pe care noi, eşichierul politic, îl vom atinge. Trebuie să terminăm odată cu tăierile ilegale de păduri din România, iar tehnologia ne ajută să facem asta", a spus ministrul propus al Mediului, Apelor şi Pădurilor.
Alexe a menţionat, totodată, că principalele probleme în sectorul forestier sunt lipsa cadastrului şi ineficienta reglementare pentru amenajarea suprafeţelor micilor proprietari, potrivit sursei citate.
"În sectorul forestier, principalele probleme pe care le avem se referă la lipsa cadastrului şi ineficienta reglementare pentru amenajarea suprafeţelor micilor proprietari. Lipseşte aproape cu desăvârşire digitalizarea şi evident transparentizarea acestui sistem. O altă problemă este corelarea prevederilor legale din domeniul silviculturii cu reglementări din alte domenii cum ar fi Codul Silvic, Codul Civil, Codul Penal şi cel legat de regimul armelor şi muniţiilor. Avem o problemă cu nivelul redus de acordare a plăţilor compensatorii pentru proprietarii de păduri cu funcţii speciale de protecţie. Vreau să cred că această problemă atât în Parlamentul României, cât şi de la Guvern, mai ales pentru exerciţiul financiar următor 2021 - 2027, va găsi rezolvare. În plus, nu s-a reuşit rezolvarea problemei celor 400.000 sau 500.000 de hectare pentru care astăzi nu este asigurată administrarea sau serviciile silvice şi nici nu sunt elaborate amenajamente silvice, nu sunt asigurate serviciile de pază şi a fondului forestier, iar accesabilitatea este redusă. Nu există o strategie naţională forestieră adaptată la cerinţele actuale ale României, iar cercetarea în activitatea de exploatare şi prelucrare primară este mult rămasă în urmă. Poate cel mai grav este faptul că tăierile ilegale de pădure continuă, iar noi, mai ales Guvernul României, suntem obligaţi să depunem toate eforturile pentru a stopa, a descuraja şi a elimina aceste tăieri", a afirmat Alexe.
Acesta a primit marţi aviz favorabil pentru portofoliul de la Mediu, Ape şi Păduri din partea parlamentarilor din comisiile reunite de specialitate.
Deputaţii din Comisia pentru Mediu şi Echilibru Ecologic din Camera Deputaţilor, respectiv senatorii din Comisia pentru Mediu şi Comisia pentru ape, păduri, pescuit şi fond cinegetic s-au exprimat cu 23 de voturi pentru, 5 voturi împotrivă şi 5 abţineri pentru validarea lui Alexe, conform aceleaşi surse.
Premierul desemnat, Ludovic Orban, a anunţat, pe data de 24 octombrie 2019, componenţa Cabinetului pe care îl va supune votului Parlamentului. La Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a fost propus Costel Alexe.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.10.2019, 08:34)
Cum rămâne cu retrocedarilor ilegale de păduri?