Costuri tot mai mari şi fiabilitate tot mai scăzută pentru avioanele F-35

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional / 17 aprilie

Costuri tot mai mari şi fiabilitate tot mai scăzută pentru avioanele F-35
Călin Rechea

Un nou raport al Biroului Responsabilităţii Guvernamentale din Statele Unite (Government Accountability Office, GAO), publicat sub titlul "F-35 Sustainment: Costs Continue to Rise While Planned Use and Availability Have Decreased", arată că forţele aeriene din alianţa NATO se vor confrunta cu probleme majore într-un cadru de securitate tot mai volatil şi mai fragil. Raportul este disponibil la adresa www.gao.gov/assets/d24106703.pdf.

"Capacitatea F-35 de a-şi îndeplini misiunile a avut o tendinţă descendentă în ultimii 5 ani", se arată în prima parte a raportului, în condiţiile în care estimările pentru costurile de întreţinere au cunoscut o majorare substanţială, de aproape 50%. Datele vin chiar de la Departamentul Apărării din Statele Unite (DOD).

După cum se arată în raportul GAO, aeronava F-35 Lightning II (F-35) este cel mai ambiţios şi mai costisitor sistem de arme al Departamentului Apărării şi cea mai avansată aeronavă de luptă. DOD operează şi întreţine aproximativ 630 de aeronave F-35 şi intenţionează să cumpere aproximativ 2.500 în total până la mijlocul anilor 2040, cu o durată de funcţionare planificată până în anii 2080.

"Costurile estimate ale DOD pentru susţinerea flotei de F-35 continuă să crească, de la 1,1 trilioane USD în 2018 la 1,58 trilioane USD în 2023", se arată în raportul GAO înaintat comisiilor de specialitate ale Congresului, în condiţiile în care "DOD intenţionează să reducă numărul zborurilor cu F-35 faţă de estimările iniţiale, parţial din cauza problemelor de fiabilitate".

GAO analizează constant eficienţa programului F-35, iar în septembrie 2023 a publicat raportul "F-35 Aircraft: Department of Defense and the Military Services Need to Reassess the Future Sustainment Strategy".

Deficienţele constatate de-a lungul timpului au condus la formularea unor recomandări de îmbunătăţire pentru Departamentul Apărării, însă acestea au fost ignorate sau nu au putut fi îndeplinite.

"Am făcut 43 de recomandări pentru a îmbunătăţi programul F-35 în ultimii ani, iar DOD nu a implementat încă 30 dintre ele", se subliniază în ultimul raport de la GAO.

Bloomberg scrie că raportul reprezintă un "alt semnal îngrijorător pentru F-35", deoarece "prezintă o imagine îngrijorătoare a pregătirii avionului şi scoate în evidenţă pregătirea inadecvată, lipsa pieselor de schimb şi a echipamentelor de asistenţă, precum şi dependenţa puternică de contractorii externi".

Conform estimărilor de la DOD, Forţele Aeriene vor plăti 6,6 milioane de dolari anual pentru operarea şi întreţinerea unei aeronave F-35, cu mult peste ţinta iniţială de 4,1 milioane de dolari. Noile estimări, din iunie 2023, arată o creştere a cheltuielilor de întreţinere anuale până la 6,8 milioane de dolari.

"Disponibilitatea globală a flotei de F-35 a scăzut considerabil în ultimii 5 ani şi niciuna dintre variantele aeronavei (F-35A, F-35B şi F-35C) nu atinge obiectivele de disponibilitate", se subliniază în raportul de la GAO, unde se mai arată că reducerea costurilor de întreţinere este posibilă doar prin reducerea semnificativă a orelor de zbor sau prin reducerea numărului de aparate achiziţionate.

Mai mult, din luna decembrie a anului trecut, toate cele trei servicii care folosesc avionul nu mai ating obiectivele de performanţă. Doar 52% dintre aparatele F-35A ale Forţelor Aeriene au fost considerate parţial capabile de misiune, semnificativ sub obiectivul de 80%. Pentru Marină acest număr a fost de 62%, comparativ cu un obiectiv de 75%, iar Infanteria Marină a raportat cifre similare.

Raportul de la GAO subliniază că primele recomandări pentru îmbunătăţirea programului F-35 au fost făcute în 2014. De atunci, doar 13 dintre cele 43 de recomandări au fost implementate.

Recomandări de importanţă majoră, cum ar fi actualizarea strategiei de întreţinere a motoarelor pentru F-35, îmbunătăţirea programului de gestionare a pieselor de schimb, precum şi reevaluarea responsabilităţii guvernului şi a contractorilor pentru diferite aspecte ale susţinerii F-35, nu au fost implementate.

Oare sunt aceste recomandări inutile? Dacă răspunsul este afirmativ, de ce nu există precizări explicite în acest sens de la DOD?

Dar dacă recomandările GAO nu sunt inutile? Atunci concluzia este evidentă: avioanele F-35 nu sunt instrumente pentru apărare şi descurajare a inamicilor, ci doar "instrumente" ale complexului militaro-industrial de a face bani.

"În actul de guvernare trebuie să ne ferim de dobândirea unei influenţe nejustificate, fie că este căutată sau nu, de către complexul militar-industrial", a avertizat preşedintele Eisenhower în discursul prin care şi-a încheiat mandatul la Casa Albă.

Avertismentul său a fost ignorat, deoarece se pot face mulţi bani prin "războaie mai multe şi mai bune", finanţate cu bani din nimic de băncile centrale.

Din păcate, pentru un "război etern", descris aşa de bine de Joe Haldeman, nu sunt suficienţi banii din nimic. Este nevoie de o mare capacitate industrială, capabilă să producă sisteme de armament fiabile.

Oare nu este ironia supremă că tocmai aceată capacitate industrială este subminată grav de banii din nimic ai marilor bănci centrale?

Opinia Cititorului ( 17 )

  1. nu conteaza, tiparnita sa duduie

    Și totuși, așa cum reiese din presa israeliană, avioanele de luptă F 35 au contribuit din plin la apărarea recentă a Israelului de rachetele și dronele trimise de Iran. Mai ușor cu pianul pe scări

    1. Balonase, dronulete si rachetute vechi,doborate,

      nu spun mare lucru, de costurile uriase nici sa nu amintim, 

      iar cele cumparate de noi care vom primii pana in 2032,

      si platite anticipat (noutate comerciala mondiala) ce sa mai vorbim  

      Plata anticipat se face ca, in cazul in care ratoiul Donald Trump redevine presedinte SUA, sa nu ne abandoneze rusilor. Asa avem dovada ca am contribuit cu cat au vrut americanii pentru aparare.

      "Plata anticipat" NUMAI Romania Educata a facut,

      restul texte, din 32 de tari NATO doar 11 are 2 %

      cheltuiti conform tratatelor NATO ptr. aparare 

    Ehei, ce rau e in Occidentul colectiv si ca bine e in rasîa!

    Peste 100 suta de rachete balistice ale Iranului doborite de catre fortele SUA si alte sute doborite de fortele aliate cu Franta in prim planul atacului

    Poate nu puteti intelege ce inseamna 340 de astfel de capacitati militare care daca ar fi lovit Israel ar fi insemnat sfirsitul Statului .Costurile ,in caz de razboi ,nu conteaza .Avioanele F35 sunt cele mai performate avioane ce impreuna cu avioanele Rafale pot lovi , si cu incarcatiuiri nucleare , la mii de km distanta .Israel se pregateste sa lovesca Iranul la paritate .Vom vedea curind care este diferenta . 

    1. "costurile in caz de razboi nu conteaza""... ukraina ar avea de comentat ceva la afirmatia asta :))

      N-ai inteles ce vrea sa spuna autorul! Ucraina este exact de aceeasi parere - nu conteaza cat cheltuiesti pentru a salva vieti si infrastructura.

      ce gluma buna..."nu conteaza cat cheltuiesti pentru a salva vieti si infrastructura". toate se evalueaza in bani. ca ne convine sa nu asta e societatea, mai ales in cea vestica .

      in tarile inapoiate unele datorii trebuiesc platite cu sange. 

      Da, exact asa e in mujicie! Nu conteaza cati oameni pierd. Le da putler cate o lada la familii si gata - iese ieftin!

    Ce resort interior te face sa te aliniezi cu pozitia Rusiei? De ce ai cauta explicatii pentru tot ceea ce fac rusii in Ucraina? Cum te poti uita in oglinda si sa nu te deranjeze ca Rusia a pornit un razboi de distrugere a Ucrainei?

    1. dorm foarte bine. nici ucrainienii nu au dat 2 bani pe suferintele poporului roman.

      Ce treaba are Romania aici? Era vorba de rusii care au invadat ucrainienii si tu spui ca dormi bine pentru ca ucrainienilor nu le-a pasat de suferintele romanilor. Mai exact la ce suferinte te referi?

      E suferimța lui personală.

    Am cumparat acest prosus , deci nu ma mai intreseaza reclama.

    Multumesc 

    Cea mai buna afacere pentru poducator.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb