COTAR respinge propunerea ASF referitoare la tarifele RCA pentru autovehicule peste 16 tone

Luciana Bănică
Bănci-Asigurări / 18 octombrie 2016

Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România respinge categoric propunerea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) cu privire la cotaţia de primă în sumă de 7.540 de lei a unei poliţe RCA pentru un autovehicul de peste 16 tone şi reaminteşte faptul că prima de risc pentru această categorie este de 2.011 lei, iar diferenţa de 5.949 lei reprezintă costuri administrative şi profitul societăţilor de asigurări pentru produsul RCA, potrivit unui comunicat remis redacţiei.

În acest context, transportatorii solicită demisia preşedintelui ASF, Mişu Negriţoiu, susţinând că a făcut posibilă "jecmănirea noastră, a transportatorilor, a cetăţenilor".

"Parlamentul României, stimaţii noştri senatori şi deputaţi, nu credeţi că a sosit vremea ca acum, la sfârşit de mandat, să demiteţi tot consiliul ASF, acelaşi consiliu care, în frunte cu tovarăşul Mişu Negriţoiu, ne-a adus atâtea prejudicii financiare în privinţa taxei obligatorii RCA? Nu credeţi că organele abilitate ale statului ar trebui să se sesizeze din oficiu şi să cerceteze unde sunt cu adevărat toţi banii încasaţi din RCA? Să agreezi la Guvern, la data de 14 Septembrie, un tarif de referinţă la autovehiculele peste 16 tone, de aproximativ 6.200 lei/an, să prezinţi apoi, la o lună distanţă, un tarif de 7.540 lei/an, în care, în continuare pretinzi că profitul asiguratorului este de doar 1%, denotă faptul că ai o părere foarte proastă despre poporul român, denotă faptul că te crezi deasupra tuturor, chiar deasupra legii, când îţi permiţi să laşi să fim furaţi din condei", a declarat Vasile Ştefănescu, preşedinte COTAR, conform sursei citate.

Potrivit COTAR, reprezentanţii Confederaţiei au participat la şedinţa organizată la ASF, în data de 14 octombrie, unde, preşedintele ASF a prezentat cu o zi înainte propunerea de tarif RCA pentru un autovehicul de peste 16 tone, aceasta fiind în cuantum de 9.800 lei/an, declarând că în urma negocierilor, "ca la târg", s-a ajuns la 7.960 lei/an nenegociabil.

"Cu toate că nu a participat pe 14 octombrie la şedinţă, dar în urma negocierilor cu directorii şi actuarialul ASF, se pare că domnul Mişu Negriţoiu a scăzut taxa de administrare la 25%. COTAR a obţinut un preţ de 7.540 la un autovehicul peste 16 tone, preţ care, totuşi, nu este cel declarat de Vorniceanu Marius, vicepreşedinte ASF, la data de 14 septembrie 2016", susţin transportatorii.

După părerea acestora, preşedintele ASF nu a declarat până în prezent că pe anii 2013, 2014 şi 2015 diferenţa dintre totalul încasărilor RCA şi plata efectivă a daunelor pe aceeaşi perioadă este de aproape 700 de milioane de lei. Această sumă a rămas în conturile asiguratorilor. Cu toate acestea, reprezentanţii COTAR susţin că preşedintele ASF a declarat că la 100 de lei încasaţi, asiguratorul plăteşte 130 de lei daună.

COTAR se declară în continuare nemulţumită de valoarea finală la autovehiculele de peste 16 tone, spre deosebire de autobuze, autocare, microbuze, taxi, unde valoarea se apropie de realitatea anului 2015.

"Dacă pentru acelaşi produs, până acum plăteam sume de până la 22.000 lei/an nu înseamnă că acest tarif foarte mic, în comparaţie cu ce plăteam, relevă realitatea. Se pare că în continuare asiguratorii sunt protejaţi de ASF", au mai spus transportatorii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb