Cotaţia "U.C.M Reşiţa" a câştigat, în ultima lună, cu 29,16%

Izabela Sîrbu
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 28 ianuarie 2009

Cotaţia "U.C.M Reşiţa" a câştigat, în ultima lună, cu 29,16%

Acţiunile fabricantului de motoare şi turbine "U.C.M Reşiţa" (simbol UCM) au reprezentat, în ultima lună, cel mai bun plasament financiar, aducând randamente maxime pentru persoanele care au vrut să-şi fructifice veniturile prin intermediul pieţei de capital. Astfel, investitorii care s-au orientat către titlurile UCM ar fi înregistrat, în perioada 24 decembrie - 26 ianuarie, sporirea veniturilor cu 29,16% (raportat la moneda europeană), dacă s-ar fi hotărât să-şi vândă acţiunile ieri.

Cu toate acestea, indicele BET, care reflectă evoluţia celor mai lichide zece acţiuni cotate la BVB, a consemnat o depreciere de 23,98%, în perioada analizată, în timp ce indicele BET-FI (exprimat în euro), care reflectă evoluţia celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti, a raportat o scădere de 18,92%.

La acelaşi pol s-au situat şi persoanele care nu şi-au utilizat resursele băneşti în această perioadă, fiind mai puţin încrezătoare în oportunităţile oferite de piaţă. Leul şi-a continuat declinul în raport cu moneda euro, iar cei care nu s-au decis pentru vreun alt tip de plasament au înregistrat o devalorizare a economiilor cu 7%.

Nici persoanele care au ales ca plasamente fondurile mutuale de investiţii nu au stat mai bine. Cu toate astea, investitorii care s-au orientat către fondul "Pioneer Europa Obligaţiuni", au înregistrat cele mai mici pierderi la această variantă de plasament, raportând, în perioada 24 decembrie - 26 ianuarie, o scădere de 2,91% din suma investită iniţial (raportat la moneda euro).

Tot pe minus au fost şi persoanele care au preferat, la 24 decembrie, să constituie depozite în lei la băncile comerciale. Cei mai inspiraţi însă au fost investitorii care s-au orientat spre "Alpha Bank", raportând o pierdere de doar 5,92% din suma investită iniţial, spre deosebire de persoanele care s-au orientat către alte bănci.

Cu toate astea, investitorii care au achiziţionat bijuterii şi alte obiecte din aur, în speranţa că preţul aurului îşi va continua marşul pozitiv, s-au dovedit în continuare inspiraţi. Cotaţia metalului galben a crescut cu 16,98% în perioada analizată, pe fondul creşterii preţului acestuia la nivel mondial.

Tot pe plus s-au găsit şi persoanele care şi-au direcţionat economiile într-un depozit lunar în euro la o bancă comercială. Astfel, cei care au optat pentru această categorie de plasament, ar fi obţinut în continuare un câştig de 0,48% (exprimat în euro), dacă s-ar fi decis, în urmă cu o lună, pentru depozitele în euro de la "Banca Românească".

Precizare

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb