"Cotnari" a exportat primele vinuri în China

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Frăţia Vinului / 4 iulie 2012

"Cotnari" a exportat primele vinuri în China

Vinurile de la Cotnari - premiate cu circa 300-400 de medalii

O parte dintre acestea au fost expuse la Muzeul Naţional al Literaturii Române

Compania "Cotnari" a exportat, zilele trecute, primele vinuri către China, după circa doi ani de demersuri în acest sens. Potrivit lui Cătălin Grecu, directorul de marketing al societăţii, "Cotnari" va continua să tatoneze piaţa Chinei, pentru a continua exporturile în această ţară: "Acum câteva zile am exportat prima comandă în China şi sperăm să ne extindem exporturile în această ţară. Avem un partener pe care l-am cunoscut la târgul din primăvară. Tatonări erau de vreo doi ani, dar la ei negocierile sunt foarte dure".

Compania exportă cel mai mult în Europa - respectiv în Italia şi Spania şi, mai nou, în Rusia. De asemenea, vinurile de la Cotnari sunt prezente pe piaţa Canadei, Japoniei, SUA. Reprezentanţii societăţii mai sunt în discuţii şi cu ţări ca Danemarca şi Finlanda, pentru extinderea exporturilor.

În prezent, din vânzările "Cotnari", circa 15% merg pe pieţele externe.

"Cotnarul în diplome şi medalii" - la Bucureşti

În paşi de poezie şi în acorduri de Mozart şi Strauss, expoziţia "Vinul de Aur. Cotnarul în diplome şi medalii" şi-a deschis porţile, luni seara, în cadrul Muzeului Naţional al Literaturii Române din Bucureşti.

Producătorul de vinuri de la Cotnari şi-a expus o parte din medaliile câştigate în ultima vreme la concursurile de specialitate.

În acest an, compania a primit pes-te 20 de medalii, la concursuri din ţară şi străinătate.

În cadrul ultimului concurs la care a participat - Concursul Internaţional de la Bucureşti, ediţia 2012 - compania a obţinut cinci medalii de aur, pentru un cupaj de "Fetească Albă", "Tămâioasă Românească" şi "Frâncuşă"; o "Tămâioasă Românească 2011" şi trei vinuri vechi de vinotecă.

În ultimii cinci ani, doar la concursurile internaţionale, producătorul de vinuri de la Cotnari a fost premiat cu peste 100 de medalii de aur, potrivit lui Cătălin Grecu: "De aici a pornit şi ideea «Cotnari - vinul de aur»".

Compania a obţinut prima medalie în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, în cadrul unui concurs organizat la Paris, de atunci şi până în prezent numărul total de medalii acordate societăţii ridicându-se la aproximativ 300-400. Cele mai multe au fost obţinute în ultimii ani, media fiind de circa 30-35 de medalii, anual.

Sergiu Nedelea, preşedintele Federaţiei Somelierilor din România, consideră că evenimentul de la Muzeul Naţional al Literaturii Române este o premieră naţională, urmând ca societatea să înceapă un periplu şi prin alte localităţi: "Dacă recunoaştem vinul ca aliment, trebuie să-l înţelegem şi ca suport cultural".

Sergiu Nedelea: "«Cotnari» este o rezervaţie vitivinicolă"

Podgoria "Cotnari" este singura regiune vitivinicolă protejată din ţara noastră (pe suprafaţa ei fiind plantate doar soiuri româneşti), după cum ne-a spus Sergiu Nedelea: "În această zonă întâlnim cele patru soiuri albe sacre - «Tămâioasă Românească», «Fetească Albă», «Grasă de Cotnari» şi «Frâncuşă». Ca noutate, compania a replantat «Busuioacă de Bohotin» şi «Fetească Neagră», ultima fiind o reeditare a acestui soi, care se află acolo de vreo şase mii de ani. Practic, «Cotnari» este o rezervaţie vitivinicolă".

Compania "Cotnari" a investit circa 4-5 milioane de euro, anual, în modernizarea viilor, retehnologizare, suprafeţe de depozitare, combinate etc. Investiţiile vor continua şi în acest an, potrivit reprezentanţilor societăţii, care şi-au exprimat speranţa că şi în 2012 vor putea obţine fonduri europene pentru investiţii.

Unul dintre proiectele noi ale companiei este dezvoltarea unei crame noi, cu o tehnologie separată, pentru prelucrarea vinului roşu, în valoare de câteva milioane de euro.

În ultimii ani, "Cotnari" a plantat 100 de hectare de "Fetească Neagră" şi 50 de hectare de "Busuioacă de Bohotin", vinurile care vor fi produse de pe aceste suprafeţe urmând să fie destinate exclusiv HoReCa.

Compania deţine 1700 de hectare de vie, dintre care 1300 sunt pe rod, fiind replantate în ultimii ani.

Suntem deficitari la capitolul promovare

Sergiu Nedelea ne-a spus că, deşi semnele sunt bune, este prematur să se exprime asupra anului 2011, din punct de vedere viticol: "Pot să vă asigur, însă, că 2011 a fost un an extraordinar, de mult nu am mai avut un an viticol atât de bun".

În ceea ce priveşte piaţa, domnia sa apreciază că "de departe se vede" că aceasta se educă: "Dacă acum 15 ani când se comanda un vin roşu într-un restaurant te uitai dacă este vreun străin la masă, acum proporţia deja s-a echilibrat, se consumă atât vin alb, cât şi vin roşu. Piaţa mare, în sine, a rămas fidelă vinului alb, însă se face o trecere de la vinurile dulci la vinurile demidulci, demiseci".

Sergiu Nedelea opinează că mai avem nevoie de bani în acest domeniu. Potrivit domniei sale, au fost făcute multe investiţii în infrastructură şi în cultura propriu-zisă de viţă de vie, iar acum urmează ca actorii din piaţă să acceseze bani europeni pentru promovare, întrucât, la acest capitol, suntem deficitari.

Sergiu Nedelea: "2011 a fost un an extraordinar, de mult nu am mai avut un an viticol atât de bun".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb