"Cotnari" oferă aproape 4 milioane de euro, în vin, pentru sabia lui Ştefan cel Mare!

Narcisa Ungureanu
Ziarul BURSA #Frăţia Vinului / 19 iulie 2004

Conducerea societăţii "Cotnari" SA şi-a propus să realizeze o investiţie mai puţin obişnuită, aceasta avînd ca scop răscumpărarea sabiei originale a lui Ştefan cel Mare. Oferta pe care consiliul de administraţie al "Cotnari" SA s-a arătat dispus să o propună reprezentanţilor turci în schimbul sabiei rîvnite constă în 100 de vagoane de vin alb, vechi de peste 2 ani, din Podgoria Cotnari, reprezentînd un million de litri - cantitate echivalentă cu a cincea parte din producţia anuală a societăţii ieşene. Explicînd motivele care au stat la baza acestei hotărîri, directorul general al "Cotnari" SA, Constantin Deleanu, a precizat: "Decizia Consiliului de Administraţie a fost luată în unanimitate, toţi cei nouă membri fiind de acord cu plătirea acestui «tribut». Ştefan cel Mare este ocrotitorul podgoriei Cotnari, el este cel care a ajutat la dezvoltarea ei. Este bine ştiut faptul că, la Cotnari, Ştefan cel Mare obişnuia să-şi sărbătorească victoriile şi pentru toate aceste motive am considerat că este de datoria noastră să recuperăm şi să înapoiem domnitorului ce este al domnitorului: spada lui Ştefan cel Mare".

Membrii CA au lăsat să se înţeleagă că turcii nu vor primi un vin de calitate inferioară, ci li se va oferi cel mai bun vin care există în pivniţele podgoriei. Deşi nu a fost făcută o estimare exactă a preţului la care se ridică un milion de litri de vin "Cotnari", demn de menţionat este faptul că în unele ţări acest produs este exportat cu 4 euro/litru. "Este dificil de spus cît ar însemna în bani această cantitate, pentru că preţul vinului de «Cotnari» variază de la o ţară la alta. Aprecierea de care se bucură pe pieţele externe este dovedită de faptul că 15% din producţie este exportată în ţări precum Grecia, Spania, Germania şi Italia. Pentru noi, acest schimb reprezintă plata unui fel de tribut la care ne obligă istoria, dar şi credinţa în Dumnezeu. Oricum, un milion de litri valorează cu mult mai mult decît un milion de dolari, cît a fost evaluată această spadă de către Muzeul «Topkapi» din Turcia", a precizat domnul Constantin Deleanu.

În plus, membrii Consiliului de Administraţie ai SC "Cotnari" SA nu exclud posibilitatea negocierii, arătîndu-se dispuşi ca, în funcţie de opiniile părţii turce, să-şi îmbunătăţească oferta!

Spada lui Ştefan cel Mare, cu o lungime de 125 cm, este proprietatea Muzeului "Topkapi Sarayi" Istanbul. Lama sabiei are o lungime de 102 centimetri, mînerul fiind îmbrăcat în fir de argint, împletit, iar discul este aplatizat şi îmbrăcat în aramă. Spada poartă inscripţia "Eu, Ştefan Voievod, Domnul Ţării Moldovei" şi este singura spadă recunoscută oficial ca aparţinînd voievodului Moldovei. "Dacă vom reuşi să intrăm în posesia acestei spade, ea va fi expusă în Sala Mare a SC «Cotnari» SA, deasupra copiei jilţului lui Ştefan cel Mare", a mai precizat directorul unităţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb