Cel puţin 250 de jurnalişti se află în prezent închişi în ţări din întreaga lume, pentru că şi-au făcut meseria, se arată într-un raport al Committee to Protect Journalists (CPJ), potrivit căruia cei mai mulţi sunt înregistraţi în China, Turcia, Arabia Saudită şi Egipt, potrivit News.ro.
Numărul jurnaliştilor aflaţi în închisori anul acesta este aproape de record. Anul trecut, CPJ a raportat un număr de 255 de ziarişti încarceraţi pentru că şi-au făcut meseria.
China a înăsprit cenzura cu privire la presă, Turcia a eliberat jurnalişti care acum aşteaptă să fie judecaţi, dar a încarcerat alţii, autoritarismul, instabilitatea şi protestele din Orientul MIjlociu au dus la o creşte a numărului jurnaliştilor închişi în această regiune - mai ales în Arabia Saudită, care se află acum la egalitate cu Egiptul, pe poziţia a treia a clasamentului ţărilor cu cei mai mulţi profesionişti din media încarceraţi.
Cel mai mare număr de jurnalişti aflaţi în închisorile din lume a fost de 273, înregistrat în 2016.
După China, Turcia, Arabia Saudită şi Egipt, ţările unde se află cei mai mulţi sunt Eritreea, Vietnam şi Iran.
Majoritatea sunt acuzaţi de acţiuni împotriva Statului, la fel ca în anii trecuţi, iar 30, de difuzarea de "ştiri false" - o creştere cu 2 faţă de anul trecut.
Anul acesta este singurul din ultimii patru când Turcia nu este pe primul loc, însă numărul redus de jurnalişti aflaţi în închisori nu înseamnă o îmbunătăţire a situaţiei media turce. Scăderea la 47 de la 68, câţi erau anul trecut, reflectă succesul eforturilor Guvernului lui Recep Erdogan de a distruge media independente prin închiderea a peste 100 de entităţi. Zeci de jurnalişti însă aşteaptă să fie judecaţi şi există riscul ca ei să fie condamnaţi la închisoare, iar alţii au fost condamnaţi in absentia şi vor fi arestaţi dacă revin în ţară.
Peste jumătate dintre cei închişi sunt reporteri care publică online.