Creditarea duduie, comisioanele (încă) bubuie

CRISTIAN DOGARU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 12 ianuarie 2016

Creditarea duduie, comisioanele (încă) bubuie

Reluarea avansului creditării în lei nu a avut prea mare efect asupra politicii de comisioane a băncilor, care a rămas la fel de "generoasă" ca în timpul crizei. Dovadă că un cost odată crescut va fi greu de scăzut la loc.

În urmă cu 7-8 ani, când criza financiară începea să-şi facă simţită prezenţa, puţine bănci aveau comisioane de administrare aplicate conturilor curente. Acum, puţine mai au conturi curente fără taxe de administrare (Banca Transilvania, Intesa).

Majoritatea băncilor percep 2-4 lei pe lună pentru acest "serviciu", un artificiu inventat pentru a-şi drege costurile după pierderile suferite odată cu creşterea numărului împrumuturilor neperformante.

Vârfuri găsim la Raiffeisen (2,5-9 lei/lună) şi OTP (15 lei). De această sumă nu poţi scăpa, indiferent dacă ai economii sau doar datorii la bancă, dacă îl foloseşti să primeşti salariul/pensia sau să achiţi ratele. Faptul că acest cost este unul artificial o demonstrează cuantumul său fix, indiferent de activitatea derulată prin acel cont (de numărul operaţiunilor netaxabile separat, mai exact).

Din păcate, chiar dacă creditarea duduie din nou, cel puţin pe partea împrumuturilor în lei, iar băncile şi-au dres bilanţurile vânzând masiv în ultima vreme împrumuturile neperformante din portofolii, comisionul de administrare a rămas la locul său.

Un caz aparte îl reprezintă taxa pentru alimentarea contului curent. Tot o invenţie relativ recentă, altă "soluţie" pe timp de criză pentru suplimentarea veniturilor băncilor. Interesant de remarcat este că băncile au comision de încasare a banilor în cont şi pentru plăţile interbancare (suma este trimisă dintr-un cont care aparţine altei bănci decât cea în care se primesc banii) şi pentru cele intrabancare (conturi ale aceleiaşi bănci), dar cel pentru încasările interbancare este mai mare, deşi nu diferă cu nimic costurile din perspectiva băncii.

Cel mai "bine" stă la acest capitol Banca Transilvania, care percepe între 3 şi 8 lei pentru încasările intrabancare ale sumelor cuprinse între 50 şi peste 50.000 lei (8 lei se ia pentru ce depăşeşte 50.000 lei) şi între 4,2 şi 18 lei pentru încasările interbancare cuprinse între 50 şi peste 50.000 lei. Explicaţia? Banca nu are comision de administrare a contului curent şi compensează cu taxe mai mari pe această parte.

BRD mai percepe, la rândul sau comision pentru plăţile intrabancare (2 lei), în schimb la plăţi interbancare există mult mai multe bănci ce taxează banii clienţilor, de regulă cu sume cuprinse între 1-10 lei, în funcţie de valoarea încasărilor.

Cel mai puţin ia CEC-ul (1 leu) şi cel mai mult ajunge să taxeze Bancpost pentru sumele mari încasate, (22 lei). O astfel de taxă este cu atât mai supărătoare pentru cei ce au de încasat pe lângă salariu în cont, şi alte decontări din partea angajatorului (diurne, bonusuri de obiectiv etc) şi care se văd astfel dijmuiţi bine de către bancă ori pentru pensionarii pentru care fiecare leu contează, mai ales pentru cei ce au încheiat cu banca o convenţie de plată a pensiei în cont pe vremea când astfel de costuri nu se percepeau şi s-au trezit brusc cu pensia micşorată.

Retragerile de la bancomate au suferit la rândul lor majorări de criză, procese din care multe nu şi-au revenit nici azi. De exemplu, faţă de "clasicele" 0,2% la retragerea de numerar cu cardul de la bancomatele băncii emitente şi 1% +2,5 lei de la ATM-urile altor bănci, avem vârfuri de 0,2%, minim 0,9 lei, la ATM-urile proprii şi 1% +5 lei la ATM-urile altor bănci aşa cum percepe de pildă BRD sau recordul de 1% minim 15 lei, pe care îl practică BCR.

Tot BCR a inventat şi mentenanţa lunară pentru carduri, diferită de administrarea conturilor curente, care poate ajunge până la 14 lei pentru cardurile Visa Gold.

Retragerile de numerar la ghişeu au suferit la rândul lor modificări, astfel încât, dacă retragerea fără comision la scadenţa depozitului mai este încă folosită de multe bănci (o excepţie notabilă găsim la BCR, unde comisionul este de 1%, minim 15 lei şi în acest caz - asta în condiţiile în care depozitele la termen au la rândul lor randamente în jur de 1% pe an!), retragerile neprogramate cu câteva zile înainte se taxează destul de sever (2%, tot la BCR, pentru ce depăşeşte 50.000 lei/10.000 euro sau în cazul în care retragerile programate nu se mai efectuează!).

Plata facturilor la ghişeu presupune de asemenea un cost suplimentar-uzual 2-4 lei/factură pentru cei ce n-au aflat că majoritatea furnizorilor de utilităţi au implementat propriile sisteme de plată pe site-urile proprii şi nu costă nimic să plătescă cu cardul direct acolo sau pentru bătrânii ce nu ştiu cum se folosesc automatele de plată a facturilor amplasate în interiorul băncilor. Altfel, căutând prin lista de taxe şi comisioane a băncilor, este imposibil să nu găseşti câte o năstruşnicie, cum, de pildă, am descoperit la OTP: eliberarea de card în regim de urgenţă costă nu mai puţin de 100 de lei, iar o banală schimbare de PIN la ATM "doar" 3,5 lei. OTP-ul este "ieftin" în comparaţie însă cu Raiffeisen care ia între 120-150 de euro ca taxă de înlocuire de urgenţă a cardului pierdut/furat în străinătate.

La Bancpost am mai găsit o taxă de administrare pentru conturile curente inactive, de 10 lei/lună. Cum politica de taxe şi comisioane pentru persoane juridice este la fel de stufoasă şi neprietenoasă ca la persoanele fizice, ne vom ocupa de aceasta într-un articol separat.

Opinia Cititorului ( 20 )

  1. Transfer dintr-o banca in cealalta Raiffaizen Bt ma costat 9,5 lei, biletul la tren 7,5 lei sa-i fii dus banii.

    Probabil comisioanele de la banca Transilvania despre care faceti referire se refera la conturile persoanelor fizice. Pentru conturile deschise de persoanele juridice se aplica o taxa de gestiune lunara de 5 lei.

    Primesc somajul in cont la BT si mi se ia 4.20 lei pentru aceasta.

    1. Si eu pentru virament online BT---BT a sumei de 12.000 lei am platit 3.50 lei.

    D-nul Dogaru, " ziarist" de piete libere, cum vede el asa in general o firma ?

    Nu are si costuri, nu are si ea cota de piata, nu are atatea ca sa se justifice economic prin ceva profitabilitate ? 

    Sa vada si afara, cum au crescut, daca putem spune, costurile de cont.

    Asta e articol de " populism " nu articol economic serios. 

    1. Cat este comisionul la Erste in Austria?

      Băncile din vest administrează de zeci de ori mai mulți bani/client decât băncile de aici. Din administarea unor sume mult mai mari pot susține marje de dobânzi mult mai mici pentru activitatea de creditare precum și comisioane mici sau deloc pentru alte servicii (administrare conturi).

      De altfel și ziarul Bursa trăiește din taxe și comisioane aplicate clienților. Și cei ce își fac publicitate aici sau cumpără ziarul plătesc indiferent de calitatea articolelor publicate.

      Burtologie.

      Vrei sa scrii despre ziarul BURSA?

      Trimite-ne un articol si daca este complet documentat, rationamentele sint riguroase si limba folosita este romana curata, atunci il vom publica neintirziat.

      Pina atunci, comentariile din aceasta sectiune sint rezervate acestui articol al lui CRISTIAN DOGARU, care nu8 este despre ziarul BURSA. 

    Numele Raiffeisen apare în mod greșit. Comisioane mai mari apar la BCR.

    Adm cont curent: 4.5 lei (clasicont), 8.5 (extracont), 12.5 (totalcont).

    1. "Cel mai "bine" stă la acest capitol Banca Transilvania, care percepe între 3 şi 8 lei pentru încasările intrabancare ale sumelor cuprinse între 50 şi peste 50.000 lei"

      La Raiffeisen este mai ieftin. Comisionul este între 3 și 4 lei. 

      "eliberarea de card în regim de urgenţă costă nu mai puţin de 100 de lei, iar o banală schimbare de PIN la ATM "doar" 3,5 lei. OTP-ul este "ieftin" în comparaţie însă cu Raiffeisen care ia între 120-150 de euro ca taxă de înlocuire de urgenţă a cardului pierdut/furat în străinătate. "

       

      La OTP NU EXISTĂ eliberarea de urgență a cardului în străinătate. Dar există la Banca Transilvania și este mai scump ca la Raiffeisen. 

       

      "Inlocuire card in regim de urgenta in strainatate 150 eur echivalent in lei + taxa reemitere card 25 lei" 

       

      Iar la BRD aceste taxe sunt între 148 și 225 USD.

      Și în fapt, cel mai abuziv comision pe care l-am văzut.

       

      La Bancpost, "Administrare cont curent dormant (fara tranzactii de debitare timp de 6 luni consecutive) Maxim 10,00 RON/luna", unde conturile sunt deschise anterior datei de 24.10.2011. 

      Eu declar sus și tare că cine mai lucrează cu Bancpost este cel mai DOBITOC om din țară. 

    felicitari pentru articol! listarea comisioanelor aberante, modalitati prin care bancile se infing pe nesimtite in veniturile noastre, atrage atentia asupra politicilor absolut cretine ale bancilor. exista vreo posibilitate prin care firma unde lucrez sa imi dea salariul atfel decat pe card?

    1. Intra cu un cutit in mana in biroul directorului economic si da-i un ultimatum: daca de luna viitoare nu-ti plateste salariul cash, ii tai beregata. Gata, ai scapat de comisioane nesimtite.

       

      H3eeei!

      Există o psibilitate și o bună oportunitate : să-șți dea salariul de la ... șomaj, că firma ta tocmai a redus prețul cu care își vinde produsele nemaipomenite și nu mai are bani de salariul tău...!!!

      Cât de aberanți și penibili puteți fi ??

      Nu că nu ar avea unele bănci și comisioane nesimțite... dar asta e legea cererii și ofertei... Cine vă obligă să vă duceți cu turma fix la băncile astea cu cele mai mari comisioane...? 

      Si eu sunt interesat o caserita in firma nu?

      Seful firmei, el dicteaza. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb