Creşterea provizioanelor în ultimele trei luni s-a resimţit puternic în profitul net al "BRD - Groupe Societe Generale", care s-a diminuat cu 19% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2008, potrivit unui comunicat transmis, ieri, de către instituţie.
Deşi şi-a menţinut provizioanele mai mici decât majoritatea băncilor în primul semestru, înregistrând astfel un profit peste aşteptări, trimestrul al treilea a adus o creştere substanţială şi a provizioanelor BRD, până la valoarea cumulată de 673 de milioane de lei.
"Creşterea creditelor neperformante a dus automat şi la cea a provizioanelor", ne-a explicat Paul Brendea, analist la Prime Transaction.
BRD Soc-Gen nu a dat detalii legate de evoluţia creditelor neperformante, dar a precizat că "îşi menţine în continuare poziţia mai bună faţă de media sistemului bancar".
Potrivit analiştilor, costul net al riscului, chiar dacă a crescut în mod semnificativ, rămâne în limite acceptabile în actualul context.
"Valoarea netă adiţională a provizioanelor BRD pentru al treilea trimestru a fost cu 65% mai mare decât în trimestrul al doilea şi cu 42% mai mare decât am anticipat", ne-a spus Florin Ilie, şeful departamentului de analiză al "ING Bank".
Potrivit acestuia, calitatea creditelor pentru 2010 va rămâne, cel mai probabil, o cutie a Pandorei. "În acest moment suntem de părere că acestea pot să surprindă în mod negativ în primele două trimestre ale anului viitor", a mai completat analistul de la ING Bank.
Venitul net bancar (din dobânzi, comisioane şi operaţiuni financiare) al companiei a ajuns la 2,52 miliarde lei, cu 18% mai mare decât la 30 septembrie 2008.
Activele BRD au scăzut cu 2,7% în primele nouă luni, de la 49,2 miliarde de lei, la finele anului trecut, până la 47,9 miliarde lei.
"Activitatea bancară a suferit şi în trimestrul al treilea efectele crizei, acest lucru întâmplându-se, pe de o parte, din cauza lipsei cererii de produse şi servicii bancare, mai ales pe piaţa persoanelor fizice, şi, pe de altă parte, din cauza continuării creşterii creditelor neperformante", a declarat preşedintele BRD, Patrick Gelin.
Volumul total al creditelor acordate în primele nouă luni a fost de 33 miliarde lei, în creştere cu 8% faţa de 30 septembrie 2008, din care 15,8 miliarde lei erau împrumuturi acordate persoanelor fizice, în creştere cu 4% în perioada subliniată.
Creditele acordate companiilor au crescut cu 12% în ultimul an, până la 17,2 miliarde lei, potrivit comunicatul BRD.
Profitul brut din exploatare a înregistrat la finalul celui de-al treilea trimestru o creştere de 22% faţă de perioada similară a anului trecut, ajungând la 1,465 miliarde lei.
"Scăderea cheltuielilor de exploa-tare a fost un semn pozitiv, iar per total, rezultatele sunt în linie cu aşteptările noastre, ţinând cont de împrejurări", ne-a mai spus Adriana Marin, analist şef la CA-IB Securities.
Rentabilitatea capitalului propriu (ROE) a fost la sfârşitul ultimului trimestru de 21,6%, în timp ce raportul cost/venituri s-a menţinut la un nivel de 42,1%.
Titlurile "BRD-Groupe Société Générale" se tranzacţionează la Bursa de Valori Bucureşti din 15 ianuarie 2001, sub simbolul BRD. Societatea bancară are un capital social de 696,90 milioane de lei, divizat în acţiuni cu o valoare nominală de 1 leu