Creditul în lei s-a diminuat cu 0,8%, iar cel în valută cu 1,4%, în luna aprilie

Andreea Arăboaei
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 28 mai 2009

Soldul creditului neguvernamental acordat de instituţiile de credit a scăzut, în luna aprilie, cu 1,3% în termeni reali faţă de luna martie, uşor peste nivelul de 200 de miliarde lei, informează BNR.

Creditul în lei s-a diminuat cu 0,8% în termeni reali, în timp ce creditul în valută exprimat în lei s-a redus cu 1,4% (exprimat în euro, creditul în valută a scăzut cu 0,2%).

La 30 aprilie, creditul neguvernamental a înregistrat o creştere de 11,7% (în termeni reali) faţă de 30 aprilie 2008, pe seama majorării cu 7,8% a componentei în lei (1,3% în termeni reali) şi cu 28% a componentei în valută exprimată în lei (exprimată în euro, creşterea creditului în valută a fost de 12,5%), informează BNR.

Şi creditul (al administraţiei centrale, adminis­traţiilor locale, administraţiilor sistemelor de asigurări sociale) a crescut în luna aprilie cu 8,4%, până la 31,776 miliarde lei. La finalul lunii aprilie, creditul guvernamental a înregistrat o creştere de 196,6% în termeni reali, comparativ cu 30 aprilie 2008, mai informează BNR.

Banca Naţională a mai anunţat că depozitele rezidenţilor clienţi neguvernamentali au crescut, în luna aprilie, cu 0,3% faţă de luna martie 2009, până la nivelul de 154,5 milioane lei. În această perioadă a avut loc şi o majorare cu 2,3% a depozitelor în lei ale gospodăriilor populaţiei, până la 58,5 miliarde lei. Pentru persoanele juridice, depozitele în lei s-au diminuat cu 0,9%, până la 39,2 miliarde lei, în luna aprilie, comparativ cu luna martie a acestui an.

Depozitele în valută ale rezidenţilor gospodării ale populaţiei şi persoane juridice (societăţi nefinanciare şi instituţii financiare nemonetare), exprimate în lei, s-au redus cu 0,9%, până la nivelul de 56,7 miliarde lei. Exprimate în valută, acestea au crescut cu 0,3%, până la 13,5 milioane euro, potrivit BNR. Comparativ cu aceeaşi lună a anului precedent, depozitele în valută ale rezidenţilor exprimate în lei au crescut cu 16% (exprimată în euro, creşterea depozitelor în valută ale rezidenţilor a fost de 1,9%), iar depozitele în valută ale gospodăriilor populaţiei exprimate în lei au crescut cu 15,5%. Pentru depozitele în valută ale persoanelor juridice (societăţi nefinanciare şi instituţii financiare nemonetare), creşterea a fost cu 16,7% exprimată în lei, în timp ce exprimată în euro, creşterea depozitelor în valută ale rezidenţilor persoane juridice a fost de 2,6%, mai anunţă BNR.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb