Crescătorii de animale pot depune cererile pentru plăţile naţionale directe complementare din sectorul zootehnic până la data de 15 iunie, termenul fiind prelungit cu două săptămâni, a anunţat vineri Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). Iniţial, data-limită pentru depunerea cererilor în vederea acordării sprijinului financiar era 31 mai 2009.
Sprijinul financiar se acordă sub forma primei pe exploataţie, pentru specia bovină, respectiv primei pe cap de animal, pentru specia ovine/caprine, în baza cererii depuse la centrele locale sau judeţene ale APIA. APIA a pus la dispoziţia crescătorilor cereri pre-tipărite care cuprind şi efectivul de animale înregistrat în Registrul Naţional al Exploataţiilor. De asemenea, pentru completarea aceste cereri, fermierul trebuie să se prezinte la centrele judeţene şi locale ale APIA cu o copie a actului de identitate, a dovezii contului bancar, precum şi a documentelor care atestă provenienţa animalelor. Potrivit APIA, prima pe explotaţie se acordă, în funcţie de efectivul de bovine înregistrat în Registrul naţional al exploataţiilor la data de 31 ianuarie 2008, producătorilor agricoli care deţineau în exploataţie cel puţin trei capete de bovine la data de 31 ianuarie 2008, vârsta bovinelor este de cel puţin şase luni la data de 31 ianuarie 2008, exploataţia este înregistrată în Registrul Naţional al Exploataţiilor la data solicitării primei, iar solicitantul nu are datorii restante la bugetul de stat şi la bugetul local.
APIA precizează că pentru anul 2009 prima pe exploataţia de bovine se acordă şi producătorilor agricoli cu ferme nou înfiinţate, în perioada 1 februarie 2008 - 31 ianuarie 2009. În ceea ce priveşte prima pe cap de animal pentru specia ovine/caprine, sprijinul financiar se acordă producătorilor agricoli care deţin, la data de 31 martie 2009, un efectiv de cel puţin 50 de capete ovine femele, respectiv 25 de capete caprine femele, cu vârsta minimă de un an. Acest efectiv trebuie menţinut obligatoriu în exploataţie în perioada 1 iunie - 31 august 2009, în vederea efectuării controlului la faţa locului.
Valoarea sprijinului financiar, atât pentru specia bovină, cât şi pentru specia ovine/caprine, va fi stabilită prin Hotărâre de Guvern, în funcţie de numărul animalelor eligibile rezultat în urma controalelor. În 2008, crescătorii de bovine au primit un sprijin financiar de 495 de lei pe cap de animal, în două tranşe, iar cei de ovine şi caprine, de 43,9 lei.