BURSA Analytics

Creştere de aproape 8% pentru acţiunile Fondului Proprietatea

T.B., F.D.
BURSA Analytics / 28 martie

Creştere de aproape 8% pentru acţiunile Fondului Proprietatea

CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 19 - 26 MARTIE 2024

FP vrea să acorde un dividend cu randament de peste 10%

Acţionarii au respins solicitarea Ministerului Finanţelor privind conservarea portofoliului actual al fondului

Titlurile Fondul Proprietatea (FP) au înregistrat un randament de 7,96% în perioada 19 - 26 martie 2024, în raport cu moneda euro, reprezentând astfel acţiunile cu cea mai bună evoluţie din indicii BET, BET-FI şi BET-XT, în intervalul avut în vedere.

Administratorul Franklin Templeton a convocat acţionarii FP, în data de 30 aprilie, cu propunerea alocării unui dividend pe acţiune 0,06 lei. Propunerea echivala cu un randament brut de 11,8% faţă de preţul titlurilor fondului din data de 25 martie, ziua publicării convocatorului.

De asemenea, acţionarii FP au respins solicitarea Ministerului Finanţelor privind conservarea portofoliului actual al fondului, lucru care, cel puţin teoretic, lasă loc vânzării unor alte participaţii ale emitentului în companii, după Hidroelectrica. Pe de altă parte, acţionarii au respins Bugetul de Venituri şi Cheltuieli al FP pentru acest an, ce includea costuri de 8,2 milioane lei pentru listarea Salrom.

La finele lunii februarie, cea mai mare deţinere a Fondului Proprietatea era participaţia de 20% din Aeroporturi Bucureşti, evaluată la circa 876 milioane lei, urmată de deţinerea de 20% în Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, evaluată la aproape 328 milioane lei. Pachetul de 49% din Salrom era evaluat la 318 milioane lei, conform calculelor noastre realizate pe baza raportărilor Fondului Proprietatea.

Indici - BET s-a apreciat cu 2,58%

Indicele BET, al celor mai lichide douăzeci de companii de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) cu excepţia SIF-urilor, s-a apreciat, în perioada 19 - 26 martie 2024, cu 2,58%.

Indicele BET- FI, al celor cinci foste SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a crescut cu 0,78%, în intervalul 19 - 26 martie 2024. Indicele BET-XT s-a apreciat cu 2,26% în perioada menţionată.

UCM Reşita - pe prima poziţie în topul randamentelor de la BVB

În topul randamentelor de la BVB, din intervalul 19 - 26 martie 2024, se situează titlurile UCM Reşiţa, ce au crescut cu 23,22%. Pe locul al doilea se află acţiunile companiei Alumil, cu o creştere de 9,39%, iar pe locul al treilea se află titlurile Electromagnetica, cu o apreciere de 8,89%.

Fonduri de investiţii - randament de 3,39% pentru FDI Audas Piscator

Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 18 - 25 martie 2024, este condus de titlurile FDI Audas Piscator, cu o apreciere de 3,83%.

Pe locul al doilea al podiumului s-au situat titlurile ETF BET Patria-Tradeville, ce au înregistrat o apreciere de 2,19%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile BT Index Romania ROTX, care au urcat cu 2,16%.

Bitcoin - creştere de 11,60%

Bitcoin a înregistrat o apreciere de 11,60%, în intervalul 19 - 26 martie 2024, în raport cu moneda euro.

Cotaţia aurului a urcat cu 1,8%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, s-a apreciat cu 0,06%, în intervalul de timp precizat.

Precizare: Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate.

Opinia Cititorului ( 15 )

  1. FP acorda dividend cu randament de 10% si cotatia creste cu 8%. A mai ramas un castig net de 1,2% daca scadem impozitul de 8% din 10% (adica 0,8%).

    1. Ei da .... atentie la baza de raportare, la valorile absolute.

      Matematica ta lasă grav de dorit!!!!

      scade si cartoful de la 0.8 la 4-5 lei!

      s c c r e t 

      Asa pare la prima vedere, dar nu e asa, pune intr-un excel si vezi ca ies alte rezultate, nu pierzi asa mult

      Giani: 2x7=27

      Ce vorbesti?

      Exemplu concret, ca sa pricepi: Cotatia = 10 lei si dividendul 1 leu (10%). Creste cotatia cu 8% si ajunge la 10,8 lei, ceea ce inseamna ca din leul pe care il primeai la inceput (atunci cand dadeai 10 lei pe actiune), cresterea ti-a luat 8% (acum cand dai 10,8 lei pe actiune) si mai ramai cu 0,2 lei. Daca scazi si impozitul de 8% (din acel leu, care inseamna 0,08 lei), mai ramai cu 0,12 lei din acel leu primit dividend, adica 1,2%). 

      Ce vreau sa spun, ca sa priceapa si cei ca tine, este ca nu inteleg de ce o actiune care da dividend cu randament 10% (de exemplu) devine deodata atractiva la o cotatie mai mare cu 8% decat cotatia avuta initial, doar pentru acel 10% dividend din care concret, adica net, la noua cotatie ramane practic cu un castig de 1,2% si cu o mare probabilitate de corectie cu valoarea dividendului.

      In ceea ce priveste cunostintele mele de matematica, nu iti face griji pentru ca nu le vei avea vreodata in viata asta. Poate in urmatoarea. 

      vezi raspunsul la 1.6

      Hai sa te uiti si altfel. Ok, iei o actiune cu 10 lei (care iti da dividend 1), deci randamentul tau e 10%. Dar daca iei actiunea cu 10.8 lei si primesti dividend 1, cand raportezi acest 1 la suma investita (10.8), iti iese un randament de 9.25%. Deci in scadere, dar nu in mare scadere.

      Eu n-am cumparat niciodata actiuni inainte de ex-date in speranta unui dividend mare si, dincolo de divergenta de calcul dintre noi, mi se pare un joc cu suma nula, pentru ca oricum, ex-date actiunea se corecteaza cu cel putin valoarea dividendului, daca nu cu mai mult. Si practic, la final, ai niste actiuni care fac mai putin, plus niste cash. Cred ca smecheria e sa cumperi gen azi (la 130) sau sa le ai cumparate mai devreme sub pretul asta si daca creste la 150 (si apoi scade la 136) tot ai ceva profit. 

      Ba pierzi mai mult daca tii cont si de comisioane. Reiau postarea mai pe larg ca sa inteleg, mai ales ca ai capacitatea asta spre deosebire de ceilalti commentator.

      Piata evalueaza o actiune fara dividend la cotatia x. Compania anunta div cu randament de 10% si actiune creste cu 8%. Asta inseamna ca cel care cumpara la aceasta cotatie, castiga net, fara comisioanele de tranzactionare doar un div cu randament de 1,2% in ideea ca dupa data de inregistrare cotatia va reveni la evaluarea facuta initial de piata de x lei pentru actiunea fara dividend. De ce ramai cu numai 1,2% randament din div (practic, nici cu atat pentru ca mai sunt comisioanele si in plus raportarea div nu mai este la cotatia x ci la x+8%)? 

      Pentru ca din div de 10%, cresterea cotatiei de 8% iti ia 80% din div. Apoi mai ai impozitul de 8% retinut de stat. Ramane 12% din div care raportat la cotatia de plecare si ulterior cotatie de revenire dupa data de inregistrare, inseamna un randament de 1,2%. Daca te raportezi la cotatia de achizitie randamentul este chiar mai mic.  

      Practic, folosind matematica ca argument, am vrut sa spun ca este o prostie sa dai 8% in plus pe o actiune ca sa iei dividendul de 10%, mai ales in cazul FP care nu prea mai are de unde sa stoarca profituri pentru a mentine linia. Asa ceva se justifica numai in cazul companiilor pentru care exista indici suficient de clare ca si in anii urmatori vor putea acorda aceleasi dividende sau chiar mai mari. Din pacate acesta nu pare a fi cazul FP unde corecta, cel mai probabil, va fi mai mare decat dividendul.

      Mai grav este faptul ca sunt investitori care nu inteleg ce se intampla nici macar dupa ce li se explica (destul de succinct, ce-i drept), dar aleg sa-si dea cu palmele in crestetul capului si sa strige oo, uu, oo.

      eh asa matematica ca a ta, nici in urmatoarea nu cred ca isi doreste cineva

      se mai numeste si dividend trap!

      s c c r e t 

      Tu la toate ești cu dividend trap….asa ai zis și înainte de dividendul de anul trecut și uită-te la ce preț e acțiunea față de prețul de la care a început tranzacționarea după exdate dividend hidro! Ai învățat câțiva termeni și ca să faci pe interesantul îi folosești chiar dacă vin precum nuca în perete! Și nu am nicio acțiune fp ca să mă bănuiți ca de aia o susțin! Dar pentru secret asta la toate e dividend trap….galop….la pas….si alte mârțoage!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb