CREŞTEREA ALERTĂ A INDICELUI CARE DĂ TRENDUL DOBÂNZILOR LA CREDITELE ÎN LEI NU SE OPREŞTE ROBOR la 3 luni a sărit de pragul de 2%

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 16 noiembrie 2017

ROBOR la 3 luni a sărit de pragul de 2%

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a sărit de pragul psihologic de 2%, ajungând, ieri, la 2,06%, de la valoarea de marţi de 1,92%, conform datelor BNR.

Creşterea accelerată a acestui indice, începută în urmă cu o lună şi jumătate, pare să nu se oprească, ci, dimpotrivă, să-şi continue nestingherită ritmul.

Majorarea ROBOR era inevitabilă, susţin analiştii din piaţă, care au avertizat de mai multă vreme că nu doar la noi dobânzile au început să crească şi că vremea dobânzilor mici a trecut. Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, ne-a precizat, recent: "Acest lucru trebuie să fie clar pentru toată lumea. Atât timp cât inflaţia creşte, şi creşte destul de repede (avem 1,8% inflaţie în luna septembrie, faţă de 1,2% în august), va creşte şi indicele ROBOR. De exemplu, estimările noastre pentru sfârşitul anului sunt de 2,4% inflaţie, pentru primul trimestru din 2018 - undeva la peste 3,5% şi peste 4%, pe la jumătatea anului viitor. În aceste condiţii este inevitabil, şi accentuez - inevitabil -, ca dobânzile să nu crească. Dacă vor creşte mai încet sau mai repede, poate fi o discuţie lungă, dar tendinţa de creştere a ROBOR în următoarele trimestre este una inevitabilă".

Dobânzile au crescut deja destul de mult, în piaţă, a atras, recent, atenţia Guvernatorul BNR Mugur Isărescu, explicând că unul din motivele care au stat la baza exploziei ROBOR a fost colectarea peste aşteptări a ANAF, care a condus la scăderea lichidităţii din piaţă şi, respectiv, la creşterea dobânzii. Mugur Isărescu a precizat: "În momentul în care contul general al Trezoreriei statului este la BNR, banii care ajung în acest cont reprezintă retragere de masă monetară, iar MFP ajunge să aibă în cont şi 20 de miliarde de lei. Noi le-am dat 9 miliarde lei (n.r. în cadrul operaţiunii Repo efectuată după prima creştere a ROBOR, când BNR a injectat lichiditate în piaţă de 9,3 miliarde lei), compensând masa monetară pe care Ministerul Finanţelor a retras-o. În septembrie, banii au fost retraşi din piaţă în momentul în care băncile îşi creau rezerva minimă obligatorie (RMO). Sunt doi factori care s-au întâlnit pentru prima oară după mulţi ani - odată cu formarea RMO a venit şi colectarea mai bună a MFP. (...) Şi bancherii s-au speriat, pentru că ei aşa sunt, foarte sperioşi".

Ministerul Finanţelor a păstrat, în octombrie şi noiembrie, o bună parte din ceea ce a acumulat în septembrie, urmând ca, probabil, să efectueze plăţi mari în luna decembrie, a apreciat Guvernatorul BNR.

În opinia lui Adrian Vasilescu, consultant de strategie în cadrul Băncii Centrale, o colectare ca la carte nu implică neapărat golirea de lichiditate a sistemului bancar, pentru că vorbim de un proces cu dus- întors, Ministerul Finanţelor Publice încasând şi cheltuind, iar piaţa reglându-se prin acest sistem.

Pentru reglarea lichidităţii din sistemul bancar, Banca Naţională a României (BNR) a derulat patru operaţiuni repo, în luna octombrie, injectând 9,3 miliarde lei în 3 octombrie, circa 4,13 miliarde lei în 10 ale lunii, peste 1 miliard de lei în 23 octombrie şi, respectiv, 4,12 miliarde lei în 30 octombrie.

ROBOR la 6 luni a crescut, ieri, la 2,17% de la 2,07%, în timp ce ROBOR la 9 luni a ajuns la 2,21% de la 2,12%, iar indicele calculat la 12 luni a atins valoarea de 2,24% de la 2,17%.

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate), ce reprezintă rata medie a dobânzii pentru creditele în lei acordate pe piaţa interbancară, a crescut accelerat în ultima perioadă, apropiindu-se cu paşi rapizi de pragul de 2%, de la valori de sub 1% în septembrie.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. De ce nu cresc si dob.la depozite la fel de brusc?

    Si cand au scazut dob., au scazut accelerat la depozite si ,tarziu de tot si la credite. 

    Care e volumul de tranzactionare care sta la baza robor si cat reprezinta el in total costuri cu dob.pt bancile din Ro , avand in vedere ce am spus mai sus , cheltuielile cu dob.la grosul depozitelor NU a crescut la vreo banca. 

    1. Destept a ajuns IONUT DUMITRU DUPA CE A FOST DAT AFARA DE LA BANCA (ca si CHITU.)De ce ne mira diferenta dintre dobanda la credite si dobanda la depozite ?Bancile sunt niste CAMATARI MODERNI .

      Aceeasi viteza de reglare a preturilor o are si carburantul.

      Camatari cu gulere, fara riscuri.

      Pierderile se nationalizeaza sau se transfera la client8i buni-platnixci.. 

    Vad ca nimeni nu vorbeste de modificarea preconizata a Regulamentului nr 5/2013. Incepand cu 1 ianuarie 2018 TOATE CREDITELE VOR FI PROVIZIONATE indiferent ca sunt credite noi sau in derulare, indiferent de moneda creditului, indiferent de cine le acorda.

    Cine isi inchipuie ca institutiile de credit nu se pregatesc deja pentru acest moment este naiv.

    Deci cresterea T 

    1. Si pregatirea asta se face pe spinarea celor care au luat credite inainte de 2018?!

      Normal. Pe a cui? A actionarilor? Doar nu or fi nebuni sa aduca bani de acasa cata vreme au la dispozitie mai multe mecanisme, unele la limita Constitutiei.

      Aceasta modificare presupune o crestere suplimentara a dobanzilor? Sau cum se va resimti mai exact ?

      Multumesc 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb