CRIN ANTONESCU: "Proiectul legii amnistiei trebuie încheiat la lumina zilei"

Alexandru Sârbu
Ziarul BURSA #Politică / 27 martie 2014

PNL vrea să depună o moţiune simplă cu privire la iniţiativa legislativă

Proiectul legii amnistiei şi graţierii trebuie să fie respins în mod transparent, consideră preşedintele PNL, Crin Antonescu.

"Noi, liberalii, suntem absolut convinşi că acest subiect trebuie încheiat, trebuie încheiat la lumina zilei, trebuie încheiat printr-o asumare de responsabilitate politică foarte clară. Proiectul trebuie adus pe ordinea de zi şi respins", a declarat domnia sa, în cadrul unei dezbateri publice cu privire la această iniţiativă legislativă, organizată de grupul parlamentar PNL din Camera Deputaţilor.

Crin Antonescu a precizat că 2013 a fost al doilea an consecutiv în care criminalitatea sesizată a scăzut la nivel naţional, fiind cu 4,6% (peste 32.000 de fapte) mai redusă faţă de anul anterior. "Este pentru prima dată în ultimii 10 ani când criminalitatea de natură judiciară nu mai înregistrează creşteri, ci o scădere importantă cu 9,1%. Este iarăşi semnificativ faptul că avem o scădere cu 7% a criminalităţii judiciare de mare violenţă, omor, tentativă de omor, loviri sau vătămări cauzatoare de moarte, tâlhărie cu moartea victimei, o scădere semnificativă peste 18% a criminalităţii stradale şi, în fine, o scădere a criminalităţii în mediul rural cu 5,4%", a susţinut liderul liberal.

Preşedintele PNL a continuat: "Dacă, aşadar, de la această teză am pornit, cel puţin aceste statistici oferite de Poliţia Română şi care nu au fost puse în discuţie de nimeni, ne arată faptul că nu avem un excedent, un surplus brusc de oameni care execută pedepse, condamnări şi că problemele reale de altfel generate de aglomeraţia din închisori, din locurile de detenţie pot fi rezolvate şi trebuie rezolvate prin alte măsuri de politici publice decât printr-un act de clemenţă colectivă care nu îşi are, în acest moment, justificarea".

Un element şi mai important este că, la nivelul opiniei publice, s-a generat percepţia că prin modificările aduse de Comisia Juridică la proiectul legii amnistiei şi graţierii se doreşte o favorizare a politicienilor, a demnitarilor intraţi în conflict cu legea sau aflaţi sub această suspiciune, atrage atenţia fostul preşedinte al Senatului.

"Este extrem de grav nu doar pentru iniţiatori, pentru cei care votează, ci pentru ansamblul clasei politice, pentru ansamblul instituţiilor politice din România şi, din punctul nostru de vedere, acesta este un risc inacceptabil", a concluzionat Crin Antonescu.

Liderul deputaţilor PNL, George Scutaru, a anunţat, miercuri, la o dezbatere a grupului liberal pe tema legii amnistiei şi graţierii, că PNL pregăteşte o moţiune simplă cu acest subiect pentru a afla poziţia oficială a Guvernului şi majorităţii parlamentare, absentă la reuniunea organizată de PNL.

Domnia sa a declarat că depunerea unei moţiuni simple pe această temă va face ca Guvernul să exprime un punct de vedere oficial şi clar în cazul legii amnistiei şi graţierii, în cazul căreia PNL a solicitat respingerea proiectului de act normativ.

Parlamentarul a continuat: "Este foarte clar că nu există o voinţă politică reală din partea actualei majorităţi parlamentare de a tranşa spinoasa problemă a acestui proiect de lege. Vom continua din punctul nostru de vedere, al PNL, toate demersurile la Camera Deputaţilor pentru a vedea care este punctul de vedere real al Guvernului. Ţinând cont de faptul că nici azi nu am reuşit să-l aflăm, că sub diverse pretexte se tot amână dezbaterea aceea organizată la Comisia juridică, de săptămâna viitoate grupul PNL va mandata colegii din Comisia juridică să elaboreze o moţiune simplă pe tema Legii amnistiei şi graţierii, astfel încât să forţăm Guvernul să vină în plenul Camerei Deputaţilor, să exprime clar care este punctul de vedere al Cabinetului Ponta 3, referitor la acest subiect".

Deputatul a menţionat că la începutul săptămânii viitoare va fi luată în mod formal în grupul parlamentare decizia depunerii moţiunii simple.

George Scutaru a mai semnalat că tergiversarea votului în privinţa proiect de lege ar putea avea repercusiuni asupra bunelor relaţii inter-instituţionale pe care ţara noastră le are cu alte state, în special cu SUA. Domnia sa a precizat: "De fiecare dată şi pe bună dreptate se vorbeşte despre excelenta cooperare între instituţiile specializate ale României şi cele ale Statelor Unite ale Americii într-un aspect foarte important şi mă refer la combaterea criminalităţii cibernetice. Există o colaborare excelentă între FBI, Poliţia Română şi alte instituţii specializate ale statului român. Gândiţi-vă ce ar însemna aplicarea unei asemenea legi, prin care mulţi dintre cei prinşi cu greu, în virtutea cooperării bilaterale dintre Poliţia Română şi FBI, ar putea beneficia de prevederile legii pentru amnistierea unor infracţiuni şi graţierea unor pedepse şi ar fi eliberaţi. Acest lucru ar pune un semn mare de întrebare asupra eficienţei acestei colaborări bilaterale".

Deputatul PNL Alina Gorghiu a precizat că la fiecare şedinţă a Comisiei juridice din Camera Deputaţilor a solicitat introducerea pe ordinea de zi a Legii amnistiei şi graţierii pentru a fi respinsă, dar majoritatea parlamentară a refuzat constat solicitarea. Parlamentarul i-a acuzat pe reprezentanţii PSD că doresc că ţină această lege "la sertar" pentru a fi promovată la un moment în care evenimentele politice ar putea să ofere această oportunitate.

La dezbaterea organizată de PNL au participat membri ai Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) Horia Georgescu, ai Baroului Avocaţilor Bucureşti şi ai Uniunii Avocaţilor din România, precum şi reprezentanţi ai ambasadelor Statelor Unite ale Americii, Germaniei şi Marii Britanii.

Niciun membru al Guvernului sau al coaliţiei care are majoritatea parlamentară nu a fost prezent, au precizat reprezentanţii PNL.

Alina Gorghiu a remarcat şi absenţa reprezentanţilor Administraţiei Penitenciarelor.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb