Fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu susţine, referindu-se la ajutorul acordat de România pentru Ucraina, că o comunicare ceva mai clară şi mai explicită din partea autorităţilor române ar fi mult mai bună, pentru că altfel apar suspiciuni care duc la vulnerabilizarea instituţiilor, notează news.ro.
Aflat la Iaşi, Cristian Diaconescu a declarat, astăzi, că este convins că România a fost suficient de implicată în ceea ce priveşte sprijinul acordat Ucrainei, dar că în ceea ce priveşte comunicarea, atitudinea autorităţilor a fost una "oarecum neclară".
Cristian Diaconescu a precizat: "Sunt convins că România a fost suficient de implicată, acest sprijin a existat. În egală măsură, în comunicarea publică este foarte bine ca, instituţional, să nu transmiţi nişte mesaje care să fie preluate, iar în războiul hibrid sunt multiplicate şi folosite în vulnerabilizarea României. Dar trebuie să existe un anume raport. Am lucrat în Ministerul de Externe şi vă spun că e complicat, nu e deloc simplu, iar în situaţii de război e şi mai complicat, pentru că nu avem educaţia relaţionării publice în caz de război. Ca şi în cazul pandemiei, discutăm aici de teme existenţiale. Lipsa de comunicare creează suspiciune, iar suspiciunea poate să se întoarcă la un moment dat chiar împotriva instituţiilor. Asta înseamnă vulnerabilizarea instituţiilor, adică se atinge exact ce se doreşte prin război hibrid".
El susţine că ar fi fost mult mai bună o comunicare "ceva mai clară şi mai explicită", cum se întâmplă cu alte state NATO.
Cristian Diaconescu a adăugat: "Pot să vă spun că modul în care au reacţionat românii faţă de refugiaţii veniţi din Ucraina a reprezentat un argument de comunicare pozitiv. A fost extraordinar. Comunicarea s-a făcut indirect, prin fotografii, prin rapoarte de presă, dar a reprezentat o revelaţie. Se ştia că sunt anumite popoare obişnuite cu oameni care vin din afară în situaţii de criză. Ţări precum Italia sau Franţa cunosc acest fenomen, dar noi nu l-am ştiut. Reacţia pură şi curată a românilor a fost privită cu mare emoţie. A fost aproape o schimbare de percepţie, pentru că am dovedit că suntem înaintea altora. Aşa cum eficient a comunicat poporul român, şi instituţiile ar trebui să îşi calibreze mesajul. Aici nu te lauzi, nu spui ce nu este de spus, dar spui obligatoriu ce trebuie spus".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.04.2023, 08:49)
Normal ca exista ca asa s-a primit ordin de la USA sa luati de la gura poporului, sa jecmaniti poporul, sa il saraciti pentru distractia USA. Tra.da.torilor de neam si tara.