Tezaurul României a redevenit o "temă de campanie electorală", fiecare schimbare la vârful diplomaţiei însemnând şi "o reprezentaţie de bărbăţie" de la care se aşteaptă "beneficii de percepţie", susţine consilierul prezidenţial Cristian Diaconescu, într-o postare de ieri, de pe blogul personal. Fostul ministru de Externe spune că problema Tezaurului nu este nouă şi că toate abordările de până acum au eşuat.
Diaconescu a susţinut că declaraţia ministrului Titus Corlăţean, care leagă şansele de recuperare a Tezaurului de o relaţie politică funcţională cu Federaţia Rusă au un caracter "cel puţin redundant dacă nu cumva la fel de puţin serios precum < a saluta cu entuziasm > de la Bucureşti realizările poliţiei metropolitane londoneze în lupta cu hoţii de buzunare proveniţi din România".
El a spus că în acest subiect există "o singură certitudine" şi aceea de natură juridică: "În 2003 prin Acordul Conex la Tratatul Politic de Bază partea rusă a recunoscut existenţa Tezaurului, transmis cu titlu de depozit. Tratatul Politic şi Acordul Conex au fost ratificate în Parlamentele celor două state, deci are forţă juridică obligatorie".