Cristian Ghinea anunţă că va pregăti un Memorandum în Guvern care să permită începerea implementării proiectelor pentru accesarea fondurilor UE

A.P.
Politică / 20 aprilie 2021

Cristian Ghinea anunţă că va pregăti un Memorandum în Guvern care să permită începerea implementării proiectelor pentru accesarea fondurilor UE

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a anunţat marţi că ministerul va pregăti un Memorandum în Guvern pentru ca cei care accesează fonduri europene să poată demara unele proceduri de licitaţii, care să permită începerea implementării proiectelor cât mai urgent, înainte de aprobarea finală de la nivelul Comisiei Europene, potrivit news.ro.

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, viceprim-ministrul Dan Barna, secretarul de stat Cristian Roman şi directorul general al Autorităţii de Management pentru Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM), Oana Arat, au discutat marţi, 20 aprilie, cu reprezentanţii autorităţilor locale şi operatorilor de apă la nivel local şi regional.

Subiectul principal discutat a fost acela al proiectelor aflate în pregătire pentru finanţarea în cadrul POIM 2014-2020, cu scopul de a găsi şi agrea soluţii pentru accelerarea procedurilor, astfel încât proiectele să ajungă cu bine la final.

"Vă propunem astăzi o soluţie flexibilă, care va permite proiectelor să avanseze mai rapid şi mai eficient. Este vorba despre posibilitatea de a încheia contractele de finanţare cu o clauză rezolutorie, adică să puteţi demara unele proceduri de licitaţii, cele despre care ştiţi sigur că vor atinge un nivel suficient de matur care să permită începerea implementării proiectelor cât mai urgent, înainte de aprobarea finală de la nivelul Comisiei Europene", le-a transmis ministrul Cristian Ghinea reprezentanţilor locali.

Reacţiile participanţilor cu privire la această propunere au fost pozitive, aşadar ministrul Cristian Ghinea a adăugat că MIPE va pregăti un Memorandum în Guvern pentru ca soluţia să poată fi aplicată cât mai rapid.

Această flexibilitate vine şi cu unele riscuri care vor trebui gestionate eficient şi, în acest sens.

"În calitate de coordonator al acestui program operaţional, doresc să asigur partenerii că echipa MIPE îi va sprijini permanent în orice situaţii punctuale legate de implementarea proiectelor. În plus, îi vom susţine şi pentru a obţine finanţare pe viitoarele programe din perioada 2021-2027", a spus secretarul de stat Cristian Roman.

Un alt subiect abordat a fost cel al posibilităţii de fazare a unor proiecte care nu se vor putea încheia până în anul 2023, în cadrul actualului program operaţional.

"Trebuie să ne gândim chiar în acest moment dacă putem să etapizăm unele proiecte, pentru a evita situaţiile în care pot să nu primească aprobare, din cauza riscului de nefinalizare la timp. În tot acest proces există riscuri de ambele părţi, dar suntem o echipă, trebuie să găsim soluţii împreună şi cu acest mesaj pornim la drum", a transmis directorul general al Autorităţii de Management pentru POIM, Oana Arat.

La întâlnire a participat şi viceprim-ministrul Dan Barna.

"Proiectele de dezvoltare a reţelelor de apă şi apă uzată la nivelul judeţelor sunt şi s-au dovedit de-a lungul timpului pe cât de necesare pentru creşterea nivelului de trai al populaţiei, pe atât de complexe. Având o legislaţie insuficient aliniată şi foarte stufoasă, au apărut de-a lungul anilor foarte multe blocaje legate de detalii de natură tehnică, economică şi instituţională şi chiar dificultăţi privind asigurarea resurselor financiare, iar acest minister a făcut un efort constant pentru ca proiectele să beneficieze de sumele importante ce sunt disponibile în acest sector. În această cheie trebuie privită şi întâlnirea de astăzi", a spus Barna.

POIM 2014-2020 are o alocare totală de 9,1 miliarde euro.

Alocarea totală pentru proiectele de apă şi apă uzată este de 2,6 miliarde euro. POIM 2014-2020 include 45 de proiecte noi de apă şi canalizare, dintre care: 25 de proiecte noi de investiţii sunt contractate şi se află în implementare, în valoare eligibilă de 5,1 miliarde euro; 20 de proiecte noi se află în diferite stadii de pregătire.

Rata de contractare a proiectelor din acest domeniu, pe POIM 2014-2020, este de 160%.

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a semnat zece contracte de 146 milioane lei pentru spitale şi centre sociale

De asemenea, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Infrastructură Mare, a anunţat marţi că a semnat zece contracte de finanţare, în valoare totală de 124 milioane lei, prin care sprijină nouă spitale şi un centru social în combaterea pandemiei SARS-CoV-2.

"Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Infrastructură Mare, a semnat recent alte 10 contracte de finanţare, în valoare totală de 124 milioane lei, prin care sprijină 9 spitale şi un centru social în combaterea pandemiei SARS-CoV-2.

Institutul Naţional de Neurologie şi Boli Neurovasculare din Bucureşti este beneficiarul celui mai mare contract semnat în aceste zile. În valoare de 48 milioane lei, proiectul va asigura creşterea capacităţii de tratament şi diagnosticare a pacienţilor, prin dotarea suplimentară cu echipamente şi aparatură medicală, inclusiv cele necesare secţiei ATI, dar şi pentru dezinfectarea secţiilor.

Un alt proiect, în valoare de 37,76 milioane lei, va fi implementat de Spitalul Municipal Medgidia. Prin intermediul proiectului va fi finanţată achiziţia de echipamente, aparatură şi consumabile medicale, contribuind la scăderea timpului de depistare precoce/ diagnosticare/ tratament şi la prevenirea infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Spitalul Municipal Caracal va beneficia de o finanţare în valoare de 21,57 milioane lei, asigurată tot în cadrul apelului POIM. Suma va fi utilizată pentru a preveni infectarea cu SARS-CoV-2 prin depistare precoce şi diagnosticare, respectiv pentru achiziţia de echipamente medicale.

Tot pentru asigurarea unui răspuns prompt şi eficient al sistemului medical public la criza actuală a fost semnat şi contractul de finanţare care va asigura Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc, judeţul Harghita, fonduri în valoare de 19,34 milioane lei. Vor fi utilizate pentru cumpărarea de echipamente pentru terapie intensivă şi echipamente de protecţie.

Spitalul Orăşenesc Sf. Ştefan Rovinari, judeţul Gorj, este beneficiarul unei finanţări în valoare de 3,83 milioane lei. Suma va fi utilizată pentru echipamente medicale noi, performante pentru a putea oferi servicii medicale eficiente pacienţilor infectaţi cu virusul SARS-CoV-2, dar şi celor suspecţi.

Un alt proiect POIM, în valoare de 3,75 milioane lei, va fi implementat de Spitalul Clinic Căi Ferate Oradea. Finanţarea îi va permite unităţii sanitare să achiziţioneze 12 categorii de echipamente/ aparatură medicală în scopul îmbunătăţirii capacităţii de îngrijire şi tratament a bolnavilor.

Alte 2 contracte, în valoare de aproximativ 3,5 milioane lei fiecare, vor sprijini activitatea Spitalului Municipal Târgu Secuiesc din judeţul Covasna şi a Spitalului Orăşenesc Hârlău din judeţul Iaşi. Proiectele vor finanţa achiziţia de aparatură şi echipamente medicale, inclusiv consumabile medicale.

Tot în cadrul apelului POIM, Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie Buftea, judeţul Ilfov, beneficiază de o finanţare de 1,50 milioane lei. Prin intermediul proiectului unitatea sanitară va cumpăra echipamente şi aparatură medicală, precum şi echipamente de protecţie şi materiale pentru a preveni infectarea personalului medical şi a pacienţilor.

Un alt contract semnat recent în cadrul apelului POIM va asigura echipamente de protecţie şi dezinfectanţi pentru 11 centre sociale rezidenţiale aflate în subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6. Concret, în cadrul proiectului vor fi cumpărate: combinezoane, viziere de protecţie, mânuşi de unică folosinţă, măşti de protecţie, biocide, dispozitive de purificare a aerului, soluţii necesare asigurării igienei şi dezinfecţiei pentru reducerea riscului de infectare şi de răspândire a infecţiei cu COVID-19.

Proiectele finanţate în cadrul apelului POIM asigură finanţări în scopul îmbunătăţirii capacităţii de răspuns şi prevenirii răspândirii virusului.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. la iesirea de la negocieri , am vazut o scena care m-a uns la inima . linga barna si tudorache a aparut si jegul de ghinea , care s-a cracanat linga ei , sa para si el din staf . dupa ce au plecat , liota de jurnalisti s-a repezit dupa cei doi , imbrancindu-l ca pe un gunoi pe ministrul zero . sper sa fi vazut si mama lui ghinea ghinion , fara sa fie mandra .nici acum nu inteleg ( vb vine ) de ce procurorii il ocolesc , ca este material , kklau !

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb