Cristian Popa, membru al Consiliului de Administraţie al BNR, a afirmat că majorarea dobânzilor pe piaţă este o consecinţă directă a creşterii incertitudinii şi nervozităţii în rândul finanţatorilor internaţionali ai României, relatează Agerpres.
"Creşterea nivelului dobânzilor din piaţă este o consecinţă directă a creşterii semnificative a incertitudinii şi a nervozităţii în rândurile finanţatorilor internaţionali ai ţării. Am observat în ultimele zile o scădere a lichidităţii interbancare pe fondul acestor incertitudini mai ample. De asemenea, s-a observat o deteriorare a fluxurilor de capital, acestea reversându-se, intrările de valută au devenit ieşiri, pe acelaşi fond de tensionare şi percepţie înrăutăţită a pieţelor internaţionale asupra României. Aceste evoluţii s-au dus pe dobânzi, au dus la creşterea dobânzilor din piaţa şi implicit la niveluri mai ridicate ale ROBOR. Deci observăm o deteriorare/tensionare a condiţiilor financiar-monetare, ce vine dinspre pieţele financiare internaţionale, din nivelul mai ridicat de preocupare al acestora, mai exact pe fondul incertitudinilor politice sporite. Incertitudinea şi volatilitatea iniţiale asociate procesului electoral au fost extinse şi amplificate de surprizele scrutinului electoral, totul suprapunându-se peste vulnerabilităţile şi dezechilibrele macroeconomice ample preexistente, semnalizate în multiple rânduri de Banca Naţionala a României: deficit bugetar ridicat şi deficitele de cont curent şi comercial mari, ce necesită finanţare", a explicat, Cristian Popa.
Indicele ROBOR la trei luni, utilizat pentru calculul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a crescut azi la 5,87% pe an, faţă de 5,81% în şedinţa precedentă, potrivit datelor BNR.
La începutul anului, indicele ROBOR la trei luni era de 6,21%. Marţi, ROBOR la şase luni, utilizat pentru creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 5,92% pe an, faţă de 5,87%, iar ROBOR la 12 luni a urcat la 5,96%, de la 5,92%.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.11.2024, 11:27)
cresc dobanzile pt ca creste inflatia pomeniule electorale, deficitele ametitoare.
incepusera sa creasca deja dinainte de rezultatul la alegeri.