CRISTINA CHIRIAC, CONAF: "Solicităm susţinerea învăţământului profesional în şcolile din România"

S.B.
Miscellanea / 3 august 2020

"Solicităm susţinerea învăţământului profesional în şcolile din România"

Este nevoie de susţinerea în şcoli a învăţământului profesional şi de o asumare atât la nivelul oficialilor cât şi de către angajatori a unui rol activ în domeniul pregătirii profesionale. Un electrician proaspăt absolvent de şcoală profesională este încadrat cu un salariul minim brut de 3500-4000 lei lunar, în timp ce un absolvent de facultate primeşte un salariu minim brut de 2230 lei dacă se angajează imediat după terminarea cursurilor universitare. Cel puţin aşa au declarat unii antreprenori participanţi la conferinţele "Pactul pentru Muncă".

"Cred că este important să reînvăţăm că meseria este brăţară de aur şi că şcolile profesionale tehnice nu sunt doar pentru cei cu media 5, că poţi să înveţi o meserie respectabilă, bine remunerată în ţara ta. Să nu uităm că dintotdeauna meseriile au susţinut naţia contribuind la dezvoltarea durabilă a ţării. În acest sens, trebuiesc asigurate criterii de bune practici cum ar fi flexibilizarea, respectiv asigurarea condiţiilor pentru implementarea unor modele variate de abordare la nivel naţional, nicidecum transformarea claselor de la profesională în clase de liceu. Avem nevoie de un sistem centrat pe nevoile elevilor şi angajatorilor, un sistem care să pună accentul pe oferirea de şanse tinerilor indiferent de categoria socială, de a se califica într-o profesie care să le aducă beneficii şi satisfacţie pe termen lung şi pe interesele angajatorilor de a avea acces la forţa de muncă bine calificată, cu competenţe specifice solid asimilate",declară preşedintele CONAF, Cristina Chiriac.

Aproape jumătate dintre elevii şi studenţii din sistemul naţional de educaţie în anul şcolar/universitar 2019-2020 a dispărut de la Revoluţie până în prezent. Potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), în ultimii zece ani populaţia şcolară a înregistrat o scădere de mai bine de 30 de procente.

În ceea ce priveşte numărul celor care au urmat o şcoală profesională, statistica arată că, în anii '90 un număr de peste 300 mii elevi urmau cursurile acestui tip de învăţământ, iar în 2019/2020 - doar puţin peste 100 mii de elevi, de circa 3 ori mai puţini faţă de începutul anilor '90.

Dacă la începutul anilor '90 şcolile şi universităţile din Românianumărau peste 5 milioane de elevi şi studenţi, în acest an şcolar numărul acestora a ajuns la 3,5 milioane.Din rândul elevilor claselor I-XII au dispărut aproape 1,5 milioane, un declin dramatic al cifrei populaţiei şcolare. Imediat după Revoluţie, erau peste 4 milioane de elevi, din care, în învăţământul primar şi gimnazial, mai mult de jumătate, iar în cel liceal aproape un milion. A crescut, în schimb, numărul de studenţi: de la circa 200.000 în 1990 la peste 500.000 studenţi în prezent.

"Datele Institutului Naţional de Statistică sunt îngrijorătoare! Dar, problemele sunt multe, grave şi mult mai profunde decât s-ar putea crede la prima vedere!" a declarat Cristina Chiriac, preşedintele Confederaţiei Naţionale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF). "Cea mai vulnerabilă, dar şi cea mai importantă resursă a ţării sunt oamenii. Pe ei trebuie să îi punem în valoare pentru o construcţie solidă în viitor. Militez pentru corelarea programei şcolare cu realităţile economice, pentru că şcoala de astăzi creează forţa de muncă de mâine. De aceea, va trebui să ne modificăm comportamentul: să investim în educaţie!", a completat preşedintele CONAF.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Depășit : treceți la rachete, sateliți ; tot primitiv, ace, briceag și carice .....

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb