Critici dure cu privire la bugetul de stat pe anul 2019

GHEORGHE IORGOVEANU
Ziarul BURSA #Politică / 21 februarie 2019

Critici dure cu privire la bugetul de stat pe anul 2019

Preşedintele Klaus Iohannis nu este mulţumit de bugetul de stat pe anul în curs adoptat săptămâna trecută, în Parlament, de coaliţia PSD-ALDE, care a beneficiat şi de voturile deputaţilor minorităţilor naţionale şi de cele ale UDMR. Şeful statului afirmă, în declaraţia de presă dată ieri, imediat după primirea spre promulgare a legii bugetului de stat, că acest buget "nu este destinat dezvoltării şi progresului României, ci bunăstării PSD".

Klaus Iohannis consideră că bugetul pentru anul 2019 se bazează pe cifre exagerat de optimiste şi reprezintă o nouă dovadă a "iresponsabilităţii şi modului defectuos prin care social-democraţii au decis să guverneze România".

Preşedintele arată că guvernul "şi-a demonstrat în repetate rânduri limitele", că avem un "Guvern al imposturii, incompetenţei, care a picat cu brio şi acest test important - acela de a construi un buget credibil, sustenabil şi la timp pentru nevoile românilor".

Domnia sa afirmă că la baza elaborării bugetului de stat nu se află priorităţile ţării, ci nevoile PSD de a aloca banii publici în mod discreţionar, în propriul beneficiu politic şi pentru a asigura resurse pentru clientelă.

Şeful statului critică şi modul în care actul normativ a trecut prin Parlament, pe repede înainte, fără dezbateri reale, şi susţine că acesta ar pune în pericol stabilitatea economică a ţării, arătând că, în 2019, situaţia economică va fi mult sub aşteptările pe care, de fapt, se bazează Guvernul.

Preşedintele ţării consideră că este ridicol să caracterizezi bugetul pe 2019 drept un buget dedicat investiţiilor, când cifrele indică un buget mai degrabă de austeritate, cu finanţare de subzistenţă, cu zero investiţii pe anumite zone, cu nevoia de reorganizări şi chiar disponibilizări generate de lipsa de fonduri pentru cheltuielile curente.

Klaus Iohannis arată: "În realitate, bugetul amputează investiţiile din fonduri naţionale la nivel local faţă de anul precedent şi introduce prevederi bugetare «din pix» în privinţa fondurilor europene. Sunt prevederi lipsite de credibilitate în raport cu capacitatea scăzută a guvernului, deja demonstrată, de absorbţie a acestora. Pentru ca România să se modernizeze, ar fi trebuit ca fondurile să fie alocate către programe de investiţii reale, nu către camarila de partid".

Domnia sa consideră că singura victorie importantă prilejuită de dezbaterea şi votarea acestui buget o reprezintă adoptarea amendamentului PNL prin care Guvernul a fost obligat să majoreze alocaţiile pentru copii.

Preşedintele Klaus Iohannis critică şi modul în care, în acest an, au fost transferate unele servicii sociale în sarcina bugetelor locale, schimbare prin care bugetele locale resimt presiuni bugetare suplimentare, cu efectul sacrificării investiţiilor indispensabile pentru calitatea vieţii cetăţenilor la nivelul comunităţilor locale.

Şeful statului avertizează că efectele acestei situaţii sunt dintre cele mai grave, în condiţiile în care ajung să fie puse sub semnul întrebării alocările fondurilor necesare persoanelor cu dizabilităţi, fapt care ar afecta sute de mii de familii. În finalul declaraţiei, Klaus Iohannis susţine că o decizie privind promulgarea legii bugetului de stat şi legii bugetului asigurărilor sociale de stat va fi luată în zilele următoare.

Declaraţia şefului statului a fost făcută în contextul în care, în urmă cu două zile, cu prilejul şedinţei de guvern, premierul Viorica Dăncilă i-a transmis să promulge mai repede bugetul pe anul în curs şi să nu politizeze acest act. Şefa guvernului a mai spus că, în cazul tergiversării promulgării celor două legi bugetare, preşedintele Klaus Iohannis ar împiedica majorarea, începând cu 1 martie 2019, a alocaţiei pentru copii.

‣PSD a reacţionat imediat după declaraţia preşedintelui Klaus Iohannis, printr-o postare pe pagina oficială de Facebook a partidului. În comunicatul respectiv se spune: "Singurul buget pe placul lui Iohannis ar fi cel propus de PNL. (...) În cei doi ani de guvernare PSD, economia a mers bine, puterea de cumpărare a pensionarilor şi salariaţilor a crescut cu 18% - 20%, peste rata inflaţiei, iar în acest an Guvernul a alocat cu peste 15 miliarde lei mai mult pentru investiţii. (...) Klaus Iohannis blochează orice, fără să fi avut nici măcar o singură iniţiativă constructivă, care să fi adus ceva bun pentru cetăţeni!"

‣Senatorul ALDE Daniel Zamfir a afirmat, ieri, că mesajul preşedintelui Klaus Iohannis în legătură cu bugetul pe 2019 reprezintă o declaraţie "'eminamente politică''. Domnia sa a precizat: "Declaraţia (...)probează faptul că preşedintele Româ-niei chiar nu a citit bugetul de stat. (...)Bugetul de anul acesta este bugetul cu veniturile cele mai mari, practic, din istoria României, este bugetul în care s-au alocat cei mai mulţi bani pentru investiţii. Sigur că sunt anumite sectoare unde nu s-au alocat bani, asta nu înseamnă că per ansamblu, la capitolul investiţii, putem discuta despre austeritate, e aberant".

‣Liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan, a declarat că liberalii s-au pronunţat din start prin vot împotriva bugetului. Raluca Turcan a spus: "Bugetul pe 2019 propus de Guvernul Dragnea-Vâlcov nu răspunde priorităţilor de dezvoltare a Româ-niei. Este un buget improvizat care urmăreşte trei linii clare exclusiv pentru majoritatea PSD-ALDE. (...) Dacă bugetul acesta rămâne aşa, România va mai supravieţui încă un an, România nu se va dezvolta prin acest buget, spitalele vor rămâne în continuare în mizerie şi pline de microbi, chiar dacă medicii au salariile mărite, educaţia nu va mişca nici măcar un centimetru, (...) iar reţeaua de şosele şi autostrăzi de care România are nevoie ar rămâne tot la nivel de cifră pe hârtie".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb