Cu toate că reducerea tranzacţiilor şi nesiguranţa pieţei de capital pun la încercare majoritatea intermediarilor de pe Bursă, numai şase case de brokeraj au plecat de pe Bursă anul acesta, brokerii fiind de părere că greul a trecut deja pentru firmele de intermediare.
"Ce-a fost greu s-a dus, aşteptăm revenirea", ne-a spus Nicolae Gherguş, directorul general al casei de brokeraj "Confident Invest", considerând că numărul SSIF-urilor (n.r. societăţii de servicii de investiţii financiare) care se vor închide până la sfârşitul crizei va fi nesemnificativ.
Numărul firmelor de brokeraj care au plecat deja de pe Bursă este cu mult mai mic faţă de cel al intermediarilor care au fost afectaţi de ultima criză ce a avut loc în 1998 în ţara noastră, când mai bine de jumătate din cele 173 de firme de brokeraj au plecat de pe Bursă până în 2002.
"Sunt curios sa văd câţi intermediari vom avea pe piaţă peste doi-trei ani, însă un număr mai rezonabil este probabil undeva în jur de 40, nu 70, cât sunt în prezent", ne-a declarat Răzvan Paşol, preşedintele "Intercapital Invest", adăugând că numărul lor era destul de mare raportat la cel din alte ţări din zonă, chiar şi în condiţii bune de piaţă.
Pentru a se proteja cât mai bine împotriva crizei, casele de brokeraj au luat atât măsuri de diversificare a surselor de venit, cât şi măsuri de optimizare a cheltuielilor.
"Pe partea de costuri, am optimizat toate capitolele de cheltuieli ale firmei, iar rezultatul a fost o reducere a costurilor totale de operare. În privinţa veniturilor, am introdus produse noi, precum aducerea pe piaţă a fondului "OTP WiseRO" şi ne-am dezvoltat pe segmentul de derivate BVB, unde am ocupat locul doi în luna iulie", ne-a explicat domnul Paşol.
De cealaltă parte, preşedintele "Confident Invest", societate care a realizat tranzacţii în valoare de 71,8 milioane de lei anul acesta , ne-a spus că restructurările au fost făcute în primul trimestru din 2008, prin închiderea agenţiilor neprofitabile.
"Şocul puternic a fost în primul trimestru al anului acesta, însă în aprilie mi-am dat seama că a trecut. Acum suntem puţin sub zero din punct de vedere operaţional, iar pierderea operaţională este acoperită de veniturile financiare", ne-a mai spus domnia sa, menţionând că a eliminat bonusurile angajaţilor pentru a-şi menţine echipa întreagă.
Cea mai activă casă de brokeraj anul acesta s-a dovedit a fi "ING Bank Amsterdan - Sucursala Bucureşti", care este totodată şi cel mai puternic intermediar de pe piaţa de titluri de stat listate la Bursă, intermediind tranzacţii totale de 683 milioane de lei în primele opt luni din acest an.
BT Securities, casa de brokeraj care lucrează preponderent cu investitorii autohtoni, s-a situat pe poziţia a doua în topul intermediarilor, asigurându-şi o cotă de piaţă de 8,36%, pe fondul unor tranzacţii cumulate de 648,57 milioane de lei.
Primele opt luni din 2009 au fost mai slabe pentru societăţile de brokeraj, care s-au confruntat cu scăderi de peste 50% ale tranzacţiilor intermediate faţă de anul anterior.
În 2008, pierderile cumulate ale celor mai mari 35 de societăţi de brokeraj de la Bursa de Valori Bucureşti s-au ridicat la 116 milioane de lei, însă peste 70 milioane lei au reprezentat pierderile raportate de "Broker" Cluj, în urma reevaluării la finele anului a portofoliului de acţiuni pe care firma le deţine pe Bursă. Din primele zece case de brokeraj, singurele care au reuşit să termine anul pe profit au fost "KBC Securities", care a raportat un profit modest de 36.000 de lei şi "Tradeville" Bucureşti, care a câştigat 366.570 lei.