Criza datoriilor şi sistemul bancar fragil - principale probleme ale ţărilor din zona euro

A.G.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 9 februarie 2011

Criza din zona euro este "pe punctul de a fi reglată", a declarat omul de afaceri american George Soros.

Criza din zona euro este "pe punctul de a fi reglată", a declarat omul de afaceri american George Soros.

Presiunea pieţelor a scăzut în zona euro, ca urmare a promisiunilor făcute de europeni pentru a face faţă mai bine crizelor bugetare, însă acalmia ar putea să nu dureze în faţa problemelor de fond care persistă în materie de bănci şi datorii, apreciază analiştii AFP, potrivit Agerpres.

Criza din zona euro este "pe punc-tul de a fi reglată", a declarat omul de afaceri american George Soros, care a asigurat că "există hotărârea de a pune în aplicare veriga lipsă, adică o politică bugetară comună sau o administrare comună a conturilor".

După un 2010 de coşmar, europenii profită de un moment de respiro. Mai multe emisiuni de obligaţiuni reuşite, mai ales în Portugalia şi Spania, precum şi indicatorii economici în creştere, în primul rând în Germania, au contribuit la restabilirea calmului.

După ce au constituit în mai Fondul de Stabilitate European (EFSF), ţările europene se străduiesc de mai multe săptămâni să-şi disciplineze politicile naţionale. Alte măsuri ce se vor lua vor fi propuse luna viitoare, în cadrul unui summit excepţional în zona euro, şi vor fi finalizate în cadrul reuniunii conducătorilor UE, din 24 şi 25 martie.

Fondul de susţinere a zonei euro va deţine noi capacităţi efective de împrumut şi noi dispozitive.

În plus, europenii încearcă o consolidare a disciplinei bugetare, a coordonării politicilor şi competitivităţii în zona euro, pentru a face să evolueze uniunea monetară către un veritabil guvern economic. Germania şi Franţa au propus în acest sens un "pact de competitivitate".

"Toată lumea aşteaptă summitul din martie", a declarat economistul André Sapir, de la centrul de studii europene Bruegel. Totuşi, "vom vedea dacă ceea ce se va pune pe masă va fi de natură să satisfacă aşteptările", a adăugat el.

Îndoială există. Criza este "departe de a fi rezolvată", subliniază analiştii băncii Morgan Stanley, care văd în măsurile discutate de europeni "un pas în direcţia bună", însă nu "un remediu miracol".

Economiştii de la Bruegel estimează că o soluţie "globală" nu va putea fi eficace decât cu condiţia de a aborda mai multe probleme de fond, printre care situaţia datoriei din Grecia şi cea a băncilor europene.

În ceea ce priveşte Grecia, ideea unei necesare reduceri a datoriei publice îşi face tot mai mult locul în opiniile analiştilor. "Există puţine şanse ca Grecia să devină solvabilă, deci va trebui, într-o manieră sau alta, să se reducă datoria de stat", subliniază André Sapir.

Cu privire la bănci, noile teste de rezistenţă ale instituţiilor europene vor avea loc în vară. Metodologia lor este la ora actuală pe punctul de a fi finalizată. Însă, avertizează anumiţi economişti, acestea trebuie să fie credibile şi urmate de o asanare şi o recapitalizare, atunci când va fi necesar. Testele ce au avut loc anul trecut au fost decredibilizate, urmate fiind de criza sistemului bancar din Irlanda. "Trebuie aduse răspunsuri problemelor din sectorul bancar spaniol", subliniază Silvio Peruzzo, economist la Royal Bank of Scotland. În opinia sa, "niciuna din problemele fundamentale în zona euro nu a fost rezolvată", şi "a venit momentul să se anticipeze mai degrabă decât să reacţioneze".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb