Criza nucleară din Japonia, resimţită pe piaţa metalelor

V. RIBANA
Ziarul BURSA #Internaţional / 13 aprilie 2011

Criza nucleară din Japonia, resimţită pe piaţa metalelor

Nivelul de gravitate al accidentului de la Fukushima, similar cu cel de la Cernobâl

Pieţele internaţionale ale metalelor au urmat un curs descendent ieri, fiind influenţate în mod negativ de situaţia din Japonia. După ce această ţară a fost lovită de noi cutremure la începutul săptămânii, Agenţia japoneză pentru Siguranţă Nucleară a ridicat, ieri, nivelul de gravitate al accidentului nuclear de la centrala Fukushima, considerându-l similar cu cel de la Cernobâl (Ucraina), din 1986. Nivelul a fost ridicat de la 5 la 7 pe scara evenimentelor nucleare şi radiologice.

Evaluarea reflectă severitatea iniţială a crizei, nu situaţia curentă. Potrivit specialiştilor, nivelul radiaţiilor a scăzut semnificativ, însă o evaluare finală va fi anunţată de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică.

În condiţiile date, preţul cuprului cu livrare peste trei luni a scăzut cu 1% în prima parte a zilei de ieri, la Bursa Metalelor din Londra, ajungând la 9.753 dolari tona metrică. Ulterior, preţul a fost de 9.757 dolari tona. În ziua precedentă, cotaţia a urcat la 9.944,75 dolari tona, cel mai ridicat nivel înregistrat după data de 4 martie.

La Comex New York, preţul cuprului cu livrare în luna mai a scăzut cu 1,5% la ora 10.27 şi a ajuns la 4,395 dolari livra (o livră = aproximativ 500 de grame), continuând trendul descendent pe care s-a înscris luni. La Shanghai Futures Exchange, preţul cuprului cu livrare în iunie a coborât pentru prima oară în ultimele cinci zile: -1,4%, la 72.340 yuani (11.051 dolari) tona.

Tot ieri, la Londra, preţul zincului a scăzut cu 1,6%, la 2.505 dolari tona, cel al plumbului - cu 1,4%, la 2.816 dolari tona, iar cotaţia aluminiului - cu 0,8%, la 2.667 dolari tona. Preţul nichelului a coborât cu 1,4%, la 27.330 dolari/tonă, iar cel al cositorului, cu 2,1%, la 32.601 dolari/tonă, după ce, luni, atinsese nivelul record de 33.600 dolari tona.

Pe segmentul metalelor preţioase, preţul aurului a coborât cu 1% la ora 10.27, la Comex New York, ajungând la 1.453,30 dolari uncia. Cotaţia argintului a pierdut 0,8%, fiind de 40,29 dolari uncia.

Impactul cutremurului asupra economiei Japoniei - mai mare decât arătau estimările

Impactul cutremurului din 11 martie asupra economiei Japoniei va fi mai mare decât s-a estimat iniţial, a declarat, ieri, ministrul nipon al Economiei şi Politicii Fiscale, Kaoru Yosano. Oficialul de la Tokyo a spus: "Pagubele din economie ar putea fi mai mari decât ne-am aşteptat. Pe lângă întreruperea lanţului de furnizori, a intervenit situaţia gravă de la centrala nucleară".

În condiţiile date, premierul Naoto Kan ar putea fi nevoit, în următoa-rele luni, să recurgă la noi emisiuni de obligaţiuni sau la majorări de taxe, având în vedere opoziţia băncii centrale faţă de finanţarea cheltuielilor.

Luna trecută, responsabilii băncii centrale s-au abţinut de la orice dis-cuţie privind noi măsuri de stimulare economică.

În martie, guvernul de la Tokyo a estimat pagubele provocate de cutremur şi tsunami la 25.000 miliarde yeni (297,8 miliarde dolari), ceea ce a determinat mai mulţi politicieni să ceară adoptarea unui pachet de stimulente economice de 20.000 miliarde yeni (238,2 miliarde dolari).

Chiar dacă în prima parte a zilei de ieri, cotaţia petrolului Brent, tranzacţionat la Londra, a urmat un curs ascendent, ulterior aceasta a scăzut cu 2,2%, la 121,20 dolari barilul. La New York, la ora 10.27, preţul a coborât cu 3,1%, la 106,57 dolari/baril. Ieri, Agenţia Internaţională a Energiei a avertizat că preţul mare al petrolului începe să afecteze creşterea cererii de profil, putând duce la încetinirea activităţilor din economia mondială.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Contrabanda este politica de stat in rominia oricare dintre comunisto-securisti se afla la putere ! Tapajul care se face pe marginea unor "mici gainarii" este destinat a caumfla uriasele cantitati aduse prin contrabanda de institutiile statului romin ! Tigarile astfel obtinute se trimit in Europa, o mica parte folosind consumului intern.

    Cumparati tigari, si alte marfuri, de contrabanda din piata principala a orasului Piatra Neamt, sectorul din piata organizat special in asemenea negot. 

    Tigarile sint ale politiei, tarabagii, romini si alogeni, pastrindu-si o mica parte din cistiguri !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb