Crize politice, incompetenţă, nepăsare, corupţie, nepotism şi multe altele, marea majoritate pe faţă, aparent comise de nişte amatori. Dar aceasta este şi realitatea - România democratică a fost şi este în continuare condusă de nişte amatori, slabi în a înţelege şi propriile priorităţi, politice sau deseori chiar şi materiale.
Dar de ce toate merg aşa de anevoios în România? De ce politicienii sunt atât de slabi, pierduţi, incompetenţi şi deseori penibili? Şi nu sunt singurii: elita societăţii, de la ziarişti, tot felul de intelectuali şi până şi oamenii de afaceri sunt sub nivelul aşteptărilor populaţiei. Românii s-au obişnuit să compare situaţia din ţara lor cu ce este în alte părţi ale Uniunii Europene şi sunt tot mai nemulţumiţi de ceea ce văd. Însă este o comparaţie inegală, deoarece alte ţări din clubul european nu au trecut prin ce a trecut România. Căutararea explicaţiilor în trecut, oricât de jutificată, este mai degrabă un exerciţiu intelectual care nu aduce nicio consolare pentru neajunsurile prezentului. Dar te ajută să întelegi!
În acest moment lucrurile stau cam aşa: în România europeană (membră a UE) mulţi incompetenţi şi impostori au avut, şi au în continuare, succes.
Este o realitate pe care nimeni nu o poate nega. Impostorii români sunt indivizi care fură şi mint, în diverse feluri, numai ca să ocupe nişte poziţii pe care nu le merită.
Orice ţară normală este condusă de o elită, dar în România hoţii şi impostorii au reuşit să se substituie acesteia, ajungând să ocupe poziţiile fruntaşe din societate şi economie. Motivul acestei situaţii de neinvidiat îl găsim în trecut. Este ceva profund, iar lumea ar trebui să se împace cu această stare de fapt. Asta pentru că nu există nicio şansă să se rezolve peste noapte. Nemulţumirile oamenilor legate de politicieni şi de starea societăţii în general sunt îndreptăţite.
Dar dacă nemulţumiţii ar înţelege motivele care stau la baza acestor nemulţumiri, probabil că s-ar obişnui mai uşor cu realitatea pe care o trăiesc în fiecare zi. Nu ar fi o simplă resemnare, ci o acceptare activă înaintea asumării unui efort individual, dar şi colectiv, pentru schimbarea în bine.
România de azi este cea lăsată de Ceauşescu şi ceilalţi comunişti şi securişti. În perioada comunistă s-a distrus complet elita care se crease în aproximativ un secol de când teritoriile româneşti începuseră să se apropie de occident. La mijlocul secolului al XIX-lea elita instruită în vest (mă refer la generaţia paşoptiştilor) era încă una firavă. Dar încetul cu încetul, aceasta a crescut şi s-a consolidat, mai ales odată cu venirea regilor străini, astfel încât, după unirea din 1918, România se putea mândri cu intelectuali, politicieni şi întreprinzători adevăraţi.
Însă actuala elită a României nu are legătură cu aceasta, ci este, în mare parte, rezultatul moştenirii comuniste.
Este oarecum explicabil, având în vedere că acum trei decenii toţi cei aflaţi la conducere erau comunişti şi securişti.
După ce au preluat puterea, comuniştii au eliminat întreaga elită şi au umplut poziţiile vacante cu impostori: intelectuali falşi, politicieni falşi şi întreprinzători falşi, tot felul de directori care în loc să aibă vreo expertiză reală excelau prin comportamente imorale şi lipsă de scrupule. Acum s-au mai rărit, dar majoritatea sunt tot ei sau urmaşii şi ucenicii lor. România încă plăteşte pentru ceea ce s-a distrus în perioada comunistă, şi va mai plăti. Cel mai valoros bun al României care s-a distrus în perioada comunistă a fost elita ei.
Cum se poate schimba situaţia actuală? O elită nu se poate înlocui cu forţa, aşa cum s-a încercat în perioada comunistă. Atunci nu a fost schimbată elita veche cu una nouă, ci elita adevărată a fost distrusă şi înlocuită cu nişte impostori. Acum, România se confruntă cu moştenirea şi reziduurile de atunci. O schimbare reală ar însemna apariţia unei noi elite. Dar acest lucru se construieşte treptat, cu multă greutate, prin educaţie şi muncă asiduă. Deci pe scurt, nu există nicio soluţie rapidă, sau magică. E nevoie de muncă şi multă răbdare.
Când vă uitaţi în jur şi vă miraţi sau vă enervaţi că aveţi de-a face cu atât de mulţi hoţi şi impostori, să ştiţi că este ceva explicabil pentru actualul stadiu al României. Până la apariţia unei elite reale care să înlocuiască impostorii este cale lungă. Dar eu înclin să privesc partea plină a paharului: încetul cu încetul lucrurile se vor transforma, iar cât timp România rămâne în clubul european, schimbarea va fi în bine.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.10.2021, 00:11)
Bun articol, pertinentă analiză.
1.1. Nu intrutotul... (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Prostu' satului în data de 12.10.2021, 01:57)
... chiar daca autorul cunoaste/intelege Romania (si deloc in ultimul rand limba romana) la un nivel pur si simplu naucitor, ireal aproape.
Mai exact, in vreme ce impartasesc in mare masura opiniile sale privitoare la cauzele starii de fapt din Romania, nu prea inteleg care sunt motivele optimismului sau (altfel oricum moderat). Vorbind de elite, ca pana la urma asta-i subiectul articolului, mie nu mi se pare ca progresam, ca mergem in directia buna. Dimpotriva.
Lasand la o parte orice considerente politice, etice, morale, o comparatie intre elitele anilor 1990-2000 - cele care au fost coautorii cam singurelor mari realizari ale Romaniei din ultimii 30 de ani (aderarea la NATO si mai ales la UE) - si cele actuale, la o distanta de 20 de ani, o generatie... comparatia nu mi se pare deloc ca i-ar avantaja pe cei de azi.
Iar la halul in care ne miscam in zona educatiei -- iata, suntem bine lansati pe calea irosirii complete a celui de-al doilea an scolar consecutiv si nimeni nu pare sa se emotioneze prea tare, nici macar parintii - ma gandesc cu groaza cum vor arata elitele Romaniei peste inca 20 de ani... bine ca n-o sa le mai apuc :-(
In opinia mea, progresul Romaniei din ultimii 10-15 ani (altfel cert, indiscutabil) a fost unul mai degraba inertial, consecinta directa si cumva inevitabila a celor doua realizari mai sus-mentionate. Fluxul ridica toate barcile, chiar si pe cele mai prapadite.
Iar opinia conform careia tinerii romani exceptionali educati in numere tot mai mari in Occident se vor intoarce si vor schimba Romania este, cred eu, wishful thinking, o iluzie. Parintii care pot sa-si trimita copiii la studii "afara" n-o fac ca sa salveze Romania; o fac ca sa-si salveze propriii copii de Romania.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Ben Madadi în data de 12.10.2021, 08:05)
Și eu vă dau dreptate, dar optimisul meu este unul, în principiu, legat de faptul că România face parte din UE. Nu pot să-mi imaginez ca România Europeană să cunoască în continuare, chiar dacă prea încet, un progres social și economic cât timp face parte dintr-un grup de țări care sunt printre cele mai avansate în lume. Problema într-adevăr este viteza prea scăzută, dar aceasta este realitatea, în principiu datorită distrugerii elitei în perioada comunistă. Sau cel puțin asta e opinia mea.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de Ben Madadi în data de 12.10.2021, 08:06)
Corectură: nu pot să-mi imaginez ca România Europeană să NU cunoască...
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.10.2021, 09:45)
Comunismul nu a produs elite iar societateal romanesca actual nu poate produce elite nici macar cat comunismul.
Elitele se formeaza atunci cand familiile, invatamantul si societatea pun accentul pe valorile fundamentale si le aseaza la baza educatiei fiecarei generatii. Societatea actuala (scoala si mai ales parintii si mediul) pun accentul pe confortul material al copilului si nicidecum pe cel spiritual. si in consecinta avem cultul bunastarii materiale si nicidecum pe cel al valorilor spirituale fundamentale. Nu suntem condusi de elite pentru ca pur si simplu nu avem elite iar aceasta este directia in care merge omenirea (noi, mult mai repede decat altii).
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.10.2021, 12:45)
Pertinenta remarca, sa nu absolvim pe cei mulți de răspundere!
Lăcomia oarba a lui nu este doar la șefime.
Ce face puzderia de inși cu măririle de salarii din era Dragnea? Un smartfon nou, o escală la Dubai, că doar nu o investi să învețe copilul un instrument muzical de ex
1.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.10.2021, 12:46)
Erata :Lăcomia oarba a lui ACUM, nu este doar la sefime
1.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.10.2021, 16:02)
Nu e nimeni absolvit. Toti cei care nu incercam sa imbunatatim ceva in jurul nostru, incepand cu familia noastra, suntem vinovati. Problema este ca multi nu pot oferi educatie sanatoasa pentru ca nu o au deoarece la randul lor nu au primit-o.
1.8. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.10.2021, 16:16)
E multa necunostere dle Madadi , vezi pct 3 si urmatoarele ; intentia insa , e laudabila
1.9. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.7)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.10.2021, 16:17)
Pai nu are orice om oameni buni, onesti, competenți, altruiști etc. undeva in jurul lui, daca nu în familie, atunci in vecini. etc.
Problema e de ce privim și imităm pe cel mai rău.
Cam toți am auzit, in partea asta de lume, de Poruncile lui Dumnezeu de ex, dar le consideram...sfaturi, bune de urmat când vrem , ocazional.
1.10. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 12.10.2021, 20:17)
" Iar opinia conform careia tinerii romani exceptionali educati in numere tot mai mari in Occident se vor intoarce si vor schimba Romania este, cred eu, wishful thinking, o iluzie. Parintii care pot sa-si trimita copiii la studii "afara" n-o fac ca sa salveze Romania; o fac ca sa-si salveze propriii copii de Romania. "
corect.
si ce te faci cand viata in afara Romaniei devine atat de imposibila incat trebuie sa revina in Romania ca nu au unde sa se duca altundeva?!?
1.11. Offff... (răspuns la opinia nr. 1.10)
(mesaj trimis de Prostu' satului în data de 13.10.2021, 00:21)
Iar o luam de la capat cu valurile de straini superbogati care vor invada cat de curand Romania, ultima reduta a libertatii din lume... iar o luam de la capat cu macelul de politiceni - care vad ca, daca nu s-a intamplat in iunie-iulie ac, cum daduserati drept sigur, s-a amanat cateva luni, pe urma iar o sa se amane s.a.m.d.
Intr-un fel, sunteti o buna ilustrare a tezei mele despre elitele actuale ale Romaniei.
1.12. ... (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de Prostu' satului în data de 13.10.2021, 00:54)
La cum evolueaza lucrurile pe la noi - nu in ultimul rand in ceea ce priveste Covidul - cresc sansele sa nu mai facem foarte multi purici prin UE. Cu o posibila coalitie PSD-AUR la putere, poate ne cerem chiar singuri afara din UE (probabil singura actiune a Romaniei pe care ceilalti europeni ar aplauda-o cu toate labele din dotare, cred ca si-acum isi smulg multi parul din cap ca ne-au dat drumul inauntrul cetatii).
Altfel, imi pare rau ca am scris comentariul de mai sus inainte sa citesc tot ziarul.
Vorbim despre elite, d-le Madadi. Pentru mine, Bursa este din multe puncte de vedere un ziar de elita. Cititi dvs. articolul de fond din aceasta editie, poate va uitati si-n rubrica de cultura a gazetei si pe urma reflectati asupra continutului cu care elita jurnalistica isi fericeste in aceste vremuri cititorii.
Mai multe nu spun, ca o sa fie si comentariul asta eliminat cum a fost si cel din rubrica de cultura.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.10.2021, 07:26)
Omul ăsta înțelege cu adevărat România! Au fost 3 generații care au creat elita intelectuală a României: generația Titu Maiorescu, apoi Spiru Haret si in sfârșit cea interbelică, generație ca nivel intelectual cu mult peste media europeană! Ce aveau în comun? Respectul față de dascăli,față de școală.
Atunci era un consens: scoala este în final izvorul bogăției unei țări !
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.10.2021, 09:30)
Romania, tara formelor fara fond...si nu de-acum, ci din vremea lui Titu Maiorescu
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de MAKE în data de 12.10.2021, 10:13)
Romania este tara in care, in epoca moderna, au fost permanent importate forme nepotrivite fondului, in conditiile in care fondul a fost intotdeauna mai puternic decit formele.
2.3. Forme fără fond (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de Campanella în data de 12.10.2021, 10:42)
S-a creat, cumva, un preudo-fond pentru formele importate în ultimii 20-30 de ani, mai ales în marile orașe. Viabilitatea acestui pseudo-fond va fi puternic pusă sub semnul întrebării și apoi pseudo-fondul va fi extrem de contestat, până la sfârșitul acestui deceniu. În restul țării, fondul ,,autentic" se arată aproape neschimbat de peste 40 de ani, momentul definitoriu în formare acestuia este industrializarea forțată, urmată de dezindustrializare și re-ruralizare. Așa-zisele elite sunt complet rupte de marea masă a populației, inclusiv de cea care formează pseudo-fondul și maimuțărește deocamdată ,,valorile europene".
2.4. ce e mai trist (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de hop si eu în data de 12.10.2021, 16:42)
Este ca in trendul actual , DACA mai prindem un deceniu, doua atunci ne vom gandi cu duioasie la vremurile bune din 2020 , deci corect
nu "este" ci "ramane" si "va fi" ....tara in care.......
PS
Si eu sunt un optimist incorigibil!
2.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 12.10.2021, 20:15)
oare nu o fi momentul ca fondul sa isi descopere propria forma.... si sa nu mai bata campii prin strainataturi ?
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.10.2021, 14:48)
Gresit ! Articol complet gresit !
Elita de astazi , ce a mai ramas din ea , a fost creata in perioada de dinainte de 1989 ; ca sunt si impostori , din pacate asa este peste tot . Poate cineva sa spuna ce elite au aparut dupa 1990 , proprii sistemului creat dupa 1990 ? Este acum mediul propice formarii - si mai ales promovarii - elitelor ?
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.10.2021, 15:54)
Toti cei care ne-au condus au fost formati inainte de 1989. Comunismul nu a creat elite ci doar profesionisti adesea blazati. Acum, nici macar profesionisti nu mai producem.
4. fără titlu
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 12.10.2021, 15:45)
domnu Ben ,
elita unei tari exista continuu , ca real actanta sau ca potentiala, neexprimata.
elita in Romania exista si acum!
puneti-va intrebarea daca ele pot accede in straturile puterii! ... stiti cat de usor actuala Securitate poate construi un dosar? ... actuala securitate formata din fostele cadre comuniste + puii lor nascuti orbi si vii din pacate, strecurati in sri, dna si alte institutii vesele de genul asta
spuneti ca nu sunt elite?
elitele exista continuu!
Ca nu sunt acceptate si promovate in statul roman e altceva
Romania e condusa de o mana de hoti si jefuitori de 32 de ani.
in 6 -18 luni scapam de ei.
e simplu, o sa-i omoram pe toti jefuitorii si pacatosii astia.
asa sunt romanii, oameni simpli care actioneaza simplu.
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 12.10.2021, 15:49)
"iar cât timp România rămâne în clubul european, schimbarea va fi în bine."
nu domnu Ben ...
apartenenta la UE nu e o conditie necesara si suficienta ca Romania sa exceleze!
spre surprinderea multora ... departarea de UE va permite indepartarea mai usoara a acestui strat de jeg (politicienii corupti ai ultimilor 31 de ani) ... o conditie pentru EXCELENTA ROMANIEI in lume !
in prezent neo-comunistii si neo-bolsevicii politicieni romani (actuali continuatori , chiar genetici, ai politicienilor PCR pre-1989) se auto-legitimeaza prin umbrela UE sub care s-au ascuns cu mizeriile lor ....
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.10.2021, 16:03)
Foarte bine nuantat ; e de citit si noul volum al lui Florin Georgescu - Capitalism ... ; putem avea imaginea de ansamblu mai completa , cu binefacerile pe care ni le-au facut unii si altii ...
4.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.2)
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 12.10.2021, 17:11)
stiu
am vorbit cu un colonel SRI - eram prieten cu fiul lui si intr-o vizita la el acasa am schimbat o vorba cu el.... e retras acum
mi-a zis niste cifre de mi-a ridicat parul pe ceafa
cica din Romania au fost extrase in ultimii 30 si ceva de ani peste 200 miliarde (!!!!) de euro profit gri si la negru si duse in afara tarii... banii aia trebuiau sa ramana aici.
e o cifra ametitoare care ar fi facut Romania egala frantei sau italiei in anii 2010 , de exemplu ! asta daca nu aveam o clasa politica infect de corupta! ...astia infecti de corupti o sa fie cei ce o sa zaca stiva pe strazi dupa ce vor fi fost linsati de romani!
auzi tu! Romania... sursa de migrare pe locul 2 in lume dupa Siria (tara aflata de multi ani in razboi civil! ) .... ce-o sa mai plateasca toate jigodiile politice din ultimii 30 de ani....Doamne ce o sa mai plateasca!
intre 6 luni si 18 luni au mai ramas pana la marele macel!
5. fără titlu
(mesaj trimis de hop si eu în data de 12.10.2021, 16:12)
Din nefericire democratia NU tine cont de ELITA!!!!!
Iar apartenenta la o UE pe mai multe viteze si cu o agenda haotica fara suport in realitatea unui viitor fezabil nu este o asigurare!!
E o provocare permanenta si de multe ori imposibil de onorat pe criterii de corectitudine (exceptie "corectitudinea politica " imbratisata de minoritatile asurzitoare care deturneaza realitatea in utopii ...fara a tine cont de necesitatile strigenta si adevarate ale majoritatii) .
Un parlament elitist este incompatibil cu democratia...
Deci nu elita, care poate ajunge sa decida doar prin noroc chior si extrem de putin posibil guvernarea unei tari , nu ea este cea care decide...
Si ne intoarcem iar la vox populi , aici trebuie facut ceva, dar cata vreme manelele si populismul desantat e litera de lege electorala si nu numai, atunci vax albina idealisti elitisti!
DACA TV-URILE IN FOAME DE AUDIENTA=bani SI CU SPONSORI evidenti IN SPATE aduc circul la maxim , iar demnitarii se promoveaza in oglida care da bine ,...atunci ce sa ii ceri lui badea Ion?.
Deci frumoasa distopia asta cu elitele si istoria lor mioritica dar ...
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.10.2021, 18:41)
Rasfoind lucrari antebelice,referitoare la clasa politica,ajung la concluzia ca fenomenele evidentiate in art. s-au facut remarcate pe deplin ,incepand din zorii istoriei moderne romane .Alaturi de politicieni de certa valoare ,dwe o elita sociala ,societtatea era inpanzita de mii de samsari gata oricand sa-si vanda tara,familia prietenii pentru un pumn de maruntis.Asta ,cred eu, tine de fiinta noastra intima,de roman si nu am sperante de schimbare prea curand,nu vad luminita de la capatul tunelului.
5.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.1)
(mesaj trimis de hop si eu în data de 12.10.2021, 19:50)
Foarte corect.
Iorga, Maniu, Alecsandri, Bratianu,....vs. .....epigoni fara numar si valoare.
Plus chestia aia , parca iubirea de tara ....scuze ca inoportunez !
6. fără titlu
(mesaj trimis de ferencz în data de 12.10.2021, 18:45)
Cele din articol sunt valabile si pentru Ungaria, si probabil SUA. Democratia reprezentativa nu este pentru binele celor multi, pt. evolutie, este pentru acapararea puterii. Inclusiv relatia dintre masculin si feminin, in esenta este despre putere, nu despre generatia urmatoare, sau estetica, sau alte idei moderne. Suntem ca homarii lui Jordan Peterson, suntem construiti sa luptam pentru un loc mai bun in ierarhie. Nu-i de mirare ca John Forbes Nash si-a pierdut mintile, incercand sa formuleze in matematica, teoria jocurilor interumane.
6.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 12.10.2021, 20:13)
" Nu-i de mirare ca John Forbes Nash si-a pierdut mintile, incercand sa formuleze in matematica, teoria jocurilor interumane. "
ai vazut?
daca nu a aplicat constanta pi... :) nici nu a descoperit adevaratul factor organizator din spatele aparentului haos
6.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6.1)
(mesaj trimis de ferencz în data de 12.10.2021, 21:47)
Nu stiu care o fi constanta, dar pi... in nici un caz. De fapt pi... este haos-ul - care este constant.