Ministrul de interne german Thomas de Maiziere a estimat că Uniunea Europeană ar trebui să încheie acorduri cu ţările nord-africane pentru a preveni alte valuri de migraţie masivă către Europa, transmite AFP, citată de Agerpres.
Acordul semnat pe 18 martie de Uniunea Europeană şi Turcia pentru a limita afluxul de migranţi către continentul european, cifraţi la peste 1 milion anul trecut, intră în vigoare luni. Documentul prevede că pentru fiecare imigrant ilegal sirian retrimis în Turcia din Grecia, un solicitant de azil sirian va fi acceptat în Uniunea Europeană, în limita a 72.000 de persoane.
Germania, care anul a primit cei mai mulţi refugiaţi dintre toate ţările membre ale UE, a înregistrat deja o scădere masivă a numărului de sosiri, până la o medie de 140 pe zi, la graniţa sa cu Austria, a declarat ministrul de interne german.
''Pot spune cu toată precauţia necesară că vârful crizei refugiaţilor a trecut'', a dat asigurări oficialul german, citat de săptămânalul Tagesspiegel.
Thomas de Maiziere a adăugat, totuşi, că încă există chestiuni care aşteaptă răspunsuri. ''Este vorba de aplicarea acordului negociat cu Turcia, dar şi de căutarea de soluţii în eventualitatea unor rute alternative, de exemplu cele prin Libia şi Italia. Dacă numărul oamenilor care parcurg aceste rute creşte, va trebui să căutăm soluţii asemănătoare celei găsite cu Turcia şi să începem negocieri cu ţările din Africa de Nord'', a explicat el.
Comisia Europeană a subliniat recent că intenţionează să înceapă luni, 4 aprilie, punerea în practică a planului de retrimitere a solicitanţilor de azil din Grecia în Turcia, susţinând că până atunci toate condiţiile juridice necesare vor fi în vigoare. Precizarea executivului comunitar a venit ca răspuns la criticile din partea Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) şi a organizaţiei Amnesty International.
În urmă cu o săptămână, UNHCR s-a arătat îngrijorat că acordul dintre UE şi Turcia va fi pus în aplicare înainte ca măsurile de siguranţă necesare să fie în vigoare în Grecia. Potrivit Naţiunilor Unite, Grecia nu dispune în prezent de capacitatea suficientă pe insule 'pentru a permite evaluarea corectă a cererilor de azil, nici condiţii adecvate pentru a-i găzdui pe refugiaţi în mod decent' în aşteptarea examinării cazurilor lor.
1. fără titlu
(mesaj trimis de titi în data de 03.04.2016, 21:09)
Germania sa se "spele pe cap" cu imigrantii... acuma ar sufla si in "iaurt"..nu mai stiu "nemtisorii" ce sa faca.