Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) a decis deschiderea procedurii de redresare financiară, pe bază de plan de redresare financiară, la societatea de asigurare "KD Life Asigurari" SA, în scopul promovării stabilităţii activităţii de asigurare şi al apărării drepturilor asiguraţilor, potrivit unui comunicat de presă remis ieri de CSA.
Potrivit acestei decizii, Consiliul de Administraţie al KD are obligaţia ca, în termen de maximum 20 de zile de la data primirii deciziei, să întocmească şi să depună la CSA un plan de redresare.
Măsura dispusă nu are implicaţii asupra activităţii comerciale desfăşurate de societate, contractele de asigurare în valabilitate urmând a se derula în condiţii normale.
Autoritatea de supraveghere în domeniul asigurărilor a luat această decizie, întrucât marja disponibilă a societăţii, la data de 30 noiembrie 2008, precum şi la 31 decembrie 2008, era sub valoarea minimă prevăzută de legislaţia în vigoare pentru fondul de siguranţă, respectiv de echivalentul în lei a 3,2 milioane euro.
Decizia de deschidere a procedurii de redresare prevede totodată obligaţia administratorilor societăţii de a convoca de îndată o adunare generală extraordinară, cu propunerea efectuării operaţiunii de majorare a capitalului social, precum şi obligaţia ca operaţiunile de majorare a capitalului social să fie efectuate într-un termen maximum 30 de zile lucrătoare de la data primirii deciziei.
Conform reglementărilor în vigoare, în calculul marjei de solvabilitate disponibile a unui asigurător se iau în considerare, alături de capitalul social vărsat, inclusiv profitul net al societăţii sau pierderea, după caz, precum şi rezultatul reportat din anii anteriori. Literatura de specialitate arată faptul că activitatea de asigurări de viaţă devine profitabilă, în medie, după 5 ani de la înfiinţare, drept pentru care solvabilitatea unei companii cu acest tip de activitate trebuie susţinută prin capital social suficient.
Societatea "KD Life Asigurări" a fost autorizată să funcţioneze în luna mai 2006, iar la finele anului 2008 avea în portofoliu 7.502 contracte de asigurări în vigoare şi o cotă de 0,37% din piaţa asigurărilor de viaţă, ca volum de prime brute subscrise.