CSA: Creştere de 1,43% pentru piaţa de asigurări, în primele trei trimestre din 2012

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 22 noiembrie 2012

CSA: Creştere de 1,43% pentru piaţa de asigurări, în primele trei trimestre din 2012

Primele brute subscrise de asigurători, la sfârşitul lunii septembrie 2012, au totalizat aproape 6,2 miliarde de lei, nivel în creştere cu 1,43% comparativ cu perioada similară a anului trecut, potrivit datelor raportate de societăţile de asigurare şi date ieri publicităţii de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).

Structura subscrierilor pieţei arată că asigurările generale au generat prime în valoare de aproximativ 4,9 miliarde de lei, înregistrând o creştere cu 1,74% faţă de septembrie 2011, avans susţinut de asigurările obligatorii de răspundere civilă auto (RCA), asigurările de răspundere civilă generală şi cele de garanţii. Pe segmentul asigurărilor de viaţă, subscrierile au totalizat 1,3 miliarde de lei, nivel în creştere cu 0,28% faţă de primele trei trimestre ale anului trecut. Din punct de vedere al repartizării subscrierilor de prime brute subscrise, pe regiuni, cea mai mare pondere o deţine regiunea Bucureşti - Judeţul Ilfov, cu 48,21% din total.

Pe segmentul asigurărilor generale, trei clase de asigurări au deţinut, cumulat, peste 80% în structura portofoliului de prime brute subscrise, după cum urmează: clasa III - asigurări de mijloace de transport terestru, altele decât cele feroviare (Casco), cu un total de prime brute subscrise de 1,4 miliarde lei, clasa VIII - asigurări de incendiu şi alte calamităţi naturale - a înregistrat un volum de subscrieri de peste 859,5 milioane lei şi clasa X (RCA şi CMR) - cu un volum de subscrieri în valoare de 1,6 miliarde lei.

Alte clase de asigurări au deţinut o pondere de 19,66% în total prime brute subscrise aferente asigurărilor generale, în creştere cu 39,88% faţă de nivelul înregistrat la data de 30 septembrie 2011. Dintre acestea, clasa de asigurări de răspundere civilă generală (6,95%) şi cea de asigurări de garanţii (2,41%) au consemnat creşteri importante în totalul subscrierilor pentru asigurări generale, comparativ cu primele trei trimestre ale anului trecut.

În ceea ce priveşte segmentul asigurărilor de viaţă, clasele cu ponderi semnificative în structura portofoliului au fost următoarele: Clasa A I - asigurări de viaţă, anuităţi şi asigurări de viaţă suplimentare - care a generat subscrieri de 801,2 milioane lei şi clasa A III - asigurări de viaţă şi anuităţi care sunt legate de fonduri de investiţii - cu un volum de subscrieri de 440,6 milioane lei.

Volumul total de indemnizaţii brute plătite de asigurători, în primele trei trimestre ale acestui an, s-a situat la aproape 3,8 miliarde lei, nivel în creştere cu 3,90% faţă de intervalul similar din 2011 (3,6 miliarde lei).

În baza contractelor de asigurări generale, asigurătorii au plătit daune de peste 3,2 miliarde de lei, valoare în creştere cu 3,36% faţă de cifrele raportate la sfârşitul lunii septembrie 2011. Pe segmentul asigurărilor de viaţă, sumele plătite pentru indemnizaţii brute, maturităţi şi răscumpărări s-au ridicat la aproape 538,7 milioane lei, înregistrând o creştere cu 7,30% faţă de perioada similară a anului trecut.

În ceea ce priveşte piaţa de brokeraj în asigurări, în perioada ianuarie-septembrie 2012, primele intermediate de brokerii în asigurări au totalizat 2,5 miliarde lei, nivel în creştere cu 5,26% faţă de intervalul similar din 2011. Raportat la totalul primelor brute subscrise de asigurători, de aproximativ 6,2 miliarde lei, gradul de intermediere s-a situat la 40,95%. Veniturile brokerilor din activitatea de intermediere a produselor de asigurări au totalizat, potrivit Agerpres, 504,8 milioane lei, valoare în creştere cu 2,98% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb