Intermediarii în asigurări trebuie să absolve un program de calificare profesională aprobat de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) până la sfârşitul lui 2012, care să fie de cel puţin 60 de ore, potrivit unui proiect de normă al CSA.
Intermediarii în asigurări, înregis-traţi în Registrul intermediarilor în asigurări şi/sau reasigurări la 31 decembrie 2009, ar urma să fie obligaţi ca, într-o perioadă de maximum trei ani calculată de la data de 1 ianuarie 2010, să facă dovada că au urmat un program de pregătire profesională continuă, aprobat de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, potrivit CSA.
Aceste prevederi se referă la agenţii de asigurare persoane fizice, conducători ai agenţilor de asigurare persoane juridice, subagenţi, agenţi de asigurare subordonaţi, conducători executivi ai brokerilor de asi-gurări, precum şi la brokerii în asigurări.
De asemenea, prevederile se mai aplică asistenţilor în brokeraj, personalului propriu al brokerului de asigurare care are ca principală atribuţie de serviciu intermedierea contractelor de asigurare.
Începând cu 1 ianuarie 2010, pentru persoanele menţionate certificatul de atestare profesională este condiţie de încheiere a contractelor de muncă sau de intermediere, după caz, cu asiguratorii sau intermediarii în asigu-rări, potrivit proiectului de normă.
Prevederile menţionate se aplică şi sucursalelor din România ale asigurătorilor şi brokerilor de asigurare cu sediul în spaţiul economic european.
La programele de calificare profesională se pot înscrie persoane fizice care au diplomă de absolvent de liceu şi au domiciliul sau rezidenţa în România, precum şi cetăţeni cu domiciliul sau rezidenţa în spaţiul economic european şi care cunosc foarte bine limba română.
Persoanele care nu au susţinut sau nu au promovat examenul de absolvire sau testele de examinare pot solicita repetarea acestora, fără reluarea cursurilor de pregătire, într-o perioadă de cel mult şase luni de la data comunicării rezultatelor, se mai arată în proiectul CSA.