Finalizarea procedurii de revocare a magistratului Augustin Lazăr din funcţia de procuror general pare a fi mult mai îndepărtată decât o preconiza ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, atunci când a declanşat-o.
La sfârşitul săptămânii trecute, Augustin Lazăr anunţa că a atacat în contencios administrativ decizia ministrului justiţiei, iar Curtea de Apel Alba Iulia a anunţat, ieri, că primul termen pentru discutarea plângerii formulată de procurorul general este 20 noiembrie.
Se pare că acest lucru a dat peste cap şi programarea făcută de Consiliul Superior al Magistraturii cu privire la şedinţa în urma căreia trebuie să emită un aviz privitor la revocarea procurorului general. Iniţial şedinţa a fost programată pentru 13 noiembrie, pentru ca ieri ea să fie mutată pe 19 noiembrie, dată la care este posibil să se pronunţe o altă amânare, deoarece pe 20 noiembrie este primul termen al procedurii contenciosului administrativ la Curtea de Apel din Alba Iulia.
Referitor la acţiunea demarată de Augustin Lazăr, ministrul Tudorel Toa-der a declarat, ieri, că "accesul la justiţie este garantat pentru orişice persoană". El a menţionat că Augustin Lazăr este nemulţumit şi are dreptul să se adreseze unui judecător, cu condiţia să nu abuzeze de acest drept.
Ministrul Justiţiei a mai spus că, din punctul său de vedere, Augustin Lazăr nu trebuia să fie înscris în procedura de selecţie pentru funcţia de procuror general, deoarece la data limită de înscriere din anul 2016, acesta nu avea dosarul complet pentru prima etapă a procedurii.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, în 24 octombrie, că declanşează revocarea lui Augustin Lazăr din funcţia de procuror general, acuzându-l că a deturnat activitatea Ministerului Public de la rolul său cons-tituţional. Toader a prezentat un raport de evaluare care cuprinde 20 de puncte, asemănătoare cu aceea făcută la sfârşitul lunii februarie în cazul revocării Laurei Codruţa Kövesi din funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.