Inspecţia Judiciară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) s-a sesizat din oficiu, sâmbăta trecută, în urma apariţiei în presă a unor interceptări privindu-l pe fostul şef al Fiscului Sorin Blejnar, inspectorii verificând dacă procurorul Marian Drilea a respectat procedurile în dosarul Blejnar, ataşând convorbiri care nu au legătură cu cauza, potrivit Mediafax.
CSM a publicat pe site-ul instituţiei un comunicat "referitor la sesizarea din oficiu a Inspecţiei Judiciare cu privire la apariţia în mass-media a unor transcrieri provenite din presupuse interceptări ale unor convorbiri telefonice efectuate în dosarul penal în care s-a dispus trimiterea în judecată a inculpatului Sorin Blejnar".
Încă din 6 septembrie, Inspecţia judiciară a CSM a fost sesizată în acest caz, de către şeful Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), Codruţ Olaru, pentru faptul că procurorul Marian Drilea - detaşat la Institutul Naţional al Magistraturii, începând cu 1 septembrie - a dat publicităţii rechizitoriul lui Sorin Blejnar înainte ca dosarul să ajungă la instanţa de judecată (n.r. moment în care acesta devine public).
Surse judiciare susţin că procurorului Marian Drilea, de la Serviciul DIICOT Braşov, i se propusese funcţia de şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, de către fostul ministru al Justiţiei, care a fost înlocuit, în 25 august, cu Mona Pivniceru.
Rechizitoriul privindu-l pe Sorin Blejnar a fost finalizat în 31 august, procurorul Drilea trimiţându-l şefului său ierarhic superior, pentru confirmarea legalităţii documentului, potrivit procedurii penale.
Până să-l confirme şeful său, Cătălin Borcoman, rechizitoriul a ajuns la presă, fiind publicate pasaje din rechizitoriu.
Astfel, în 6 septembrie, DIICOT a dat următorul comunicat: "Urmare a informaţiilor apărute în mass-media, privind dosarul penal nr. 134/D/P/2010 al DIICOT-Serviciul Teritorial Braşov, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism face următoarele precizări: Dosarul penal nr. 134/D/P/2010 nu a fost înaintat, până la această dată, instanţei de judecată competente, la acest moment în cauză fiind derulată procedura prev. de art. 264 alin. 3 Cpp. În acest context, orice apariţie în spaţiul public a unor pretinse acte de urmărire penală efectuate în această cauză nu este confirmată şi asumată de către instituţia noastră. Pe cale de consecinţă, promovarea materialelor de presă pe acest subiect se realizează pe responsabilitatea exclusivă a autorilor acestora".
Mai mult, DIICOT arăta că în raport cu apariţia în presă a unor acte de urmărire penală, provenind din dosarul penal nr. 134/D/P/2010, conducerea Direcţiei a sesizat Inspecţia Judiciară - Direcţia de Inspecţie pentru procurori.
În cursul anului 2010, Marian Drilea a fost reclamat de Sorin Blejnar la CSM, care îl acuza de hărţuire, însă Inspecţia Judiciară a apreciat că nu sunt întemeiate acuzaţiile fostului şef al ANAF, astfel că sesizarea a fost clasată.
În cadrul anchetei, procurorul Drilea a obţinut legal autorizaţie de interceptare a lui Blejnar, astfel că toate persoanele care au interferat cu acesta în perioada ascultării telefoanelor apar în transcrierea convorbirilor. Astfel, au apărut discuţii între Sorin Blejnar şi preşedintele Traian Băsescu, procurorul Alina Bica (fost secretar de stat), fostul ministru al Turismului Elena Udrea etc.
1. Ilegalitati CSM
(mesaj trimis de xxx file în data de 22.10.2012, 08:25)
Verificarea procedurilor din urmarirea penala apartine instantei de judecata la prezentarea rechizitoriului si etapa chestiunilor preliminare. Ce face CSM este imixtiune in activitatea procurorului si a completului instantei, singura investita de lege cu cercetarea cauzei.
Intr-un caz in care s-a reclamat la CSM ca intr-un rechizitoriu s-au "plantat" pictograme care, ca simbol grafic in Windings, reprezinta "cheia" acuzarii si indicau instantei solutia ce trebuie data ( si chiar s-a dat), inspectia CSM a raspuns ca nu are competenta pe procedurile judiciare ci judeca si verifica doar actele de comportament ale magistratilor si managementul instantelor. Se pare ca intre timp CSM-ul devine tot mai pregnant "stat in stat", un fel de super instanta fara lege !. Cine-i opreste pana nu-i prea tarziu ?