CSSPP vrea ca limita deductibilităţii fiscale la pensiile facultative să se facă diferenţiat

Andreea Arcereanu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 19 septembrie 2008

Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a solicitat la sfârşitul lunii iulie, Ministerului Economiei şi Finanţelor, ca deductibilitatea fiscală la pensiile facultative să se realizeze diferenţiat în funcţie de venituri şi valoarea maximă a acesteia să fie de o mie de euro atât pentru angajat, cât şi pentru angajator (în total 2000 de euro), ne-au declarat reprezentanţii CSSPP.

În prezent există două ipoteze de lucru: continuarea aplicării deducerii din impozitul pe venit pentru angajat, respectiv pe profit pentru angajatori sau introducerea unei deductibilităţi totale, care ar lua în calcul şi deducerea din contribuţiile de asigurări sociale.

Reprezentanţii CSSPP au declarat: "CSSPP şi APAPR (asociaţia fondurilor de pensii) s-au întâlnit cu ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian, pentru a discuta scenarii de majorare a deductibilităţii şi pentru a pune la punct un calendar pentru ca măsura să intre în vigoare cât mai repede. Sperăm ca de la începutul anului viitor, această măsură să intre în vigoare".

În opinia arbitrului pensiilor private, o astfel de măsură va stimula creşterea pieţei de pensii facultative, care are în prezent peste 117.000 de clienţi.

CSSPP a propus ca atât pentru angajator, cât şi pentru angajat, contribuţiile la un fond de pensii facultative (în beneficiul unui salariat) să fie deductibile în limita a 20% din veniturile brute, dacă veniturile brute ale salariatului sunt de până la 1.500 de lei lunar inclusiv.

Potrivit solicitării CSSPP, pentru angajaţii cu venituri între 1500 şi 3000 de lei, contribuţiile unui angajatorilor la un fond de pensii facultative să fie 15% din veniturile brute. În cazul angajaţilor cu venituri mai mari de 3000 de lei, deductibilitatea angajatorului va fi de 10% din veniturile brute.

Potrivit CSSPP, Ministerul Economiei şi Finanţelor (MEF) a manifestat o atitudine favorabilă faţă de solicitarea de majorare a deductibilităţii fiscale acordate pentru contribuţia la pilonul III de pensii facultative.

Arbitrul pensiilor private a mai menţionat că, în perioada următoare, MEF va realiza o serie de simulări pentru a cuantifica posibilele efecte ale adoptării acestei măsuri, în funcţie de volumul şi modul de aplicare a facilităţii fiscale.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb